Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Städtips och husmorstips

STÄDTIPS OCH HUSMORSTIPS

Städtips och husmorstips för att städa hemma - det är alltid tillfredsställande och skönt att städa hemmet och få det fräscht och fint, men ibland ställs man inför utmaningar man inte vet hur man ska lösa på bästa sätt. Och vi vill gärna - förutom att sälja dammsugarpåsar till alla dammsugare, nya som gamla - dela med oss av bra och smarta städtips och populära och effektiva husmorstips till våra kunder och besökare.

Vad är ett husmorstips? Ett bra exempel på ett husmorsknep är att använda kaffesump när du har mekat med bilen eller på något annat fått oljiga händer, då tar du bara lite kaffesump och skrubbar händerna med och så vips blir de rena från olja - i alla fall enligt detta klassiska husmorstips (fungerar också bra i kombination med diskmedel). Det finns både nya och gamla husmorstips, men många finns med sedan lång tid tillbaka som att bli av med dålig lukt i kylskåpet genom att blanda citronsaft med vatten och torka av insidan av kylskåpet med blandningen.

Så vad betyder husmorstips? Det är helt enkelt ett tips hur du på ett enkelt sätt, med saker du har tillgängliga hemma, utan dyra eller miljöfarliga specialprodukter, kan få bukt med saker i hemmet som exempelvis bananflugor och blomflugor och olika typer av fläckar och smuts som till exempel rödvinsfläckar, vidbrända kastruller och smutsig ugn.

Nedan följer mängder av bra städtips och husmorsknep - allt från husmorstips för att rengöra tvättmaskin till husmorstips sorgmyggor (blomflugor) -  som vi hoppas du ska få stor nytta av och som svarar på frågan: hur städar man bäst i sitt hem?


VINFLÄCKAR

Hur tar man bäst bort vinfläckar på kläder?
- Skölj omedelbart fläcken i kokande vatten. Eller strö salt på vinfläcken, och byt ut saltet med jämna mellanrum i ett par timmars tid. Tvätta sedan som vanligt.
Läs mer om att ta bort vinfläckar


STEARIN PÅ TYG

Hur tar man bort stearin från bordsduken?
- Lägg den i frysen ett par timmar.
Ett alternativ kan vara att lägga ett sugande material som hushållspapper eller ett melittafilter på stearinfläcken och sedan stryka över duken. Stearinet ska då smälta in i papperet istället för på tyget. Ha tålamod och stryk försiktigt till hela fläcken är borta och avsluta med att tvätta som vanligt i tvättmaskinen för att få bort de sista resterna av stearinet.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

STOPP I AVLOPP

Har du fått stopp i avloppet i köket, badrummet eller i toaletten och vill testa några husmorstips innan du ringer rörmokaren så har vi samlat ett antal tips om hur du blir av med stoppet - läs mer här om stopp i avloppet.


VIDBRÄNT I KASTRULL

Hur får man bort vidbränd mat ur en kastrull?
- Här finns flera spår. Häll i maskindiskmedel och koka upp, låt sedan stå över natten säger några. Andra är mer inne på ett par teskedar bakpulver.

Vill du göra dina kastruller rena och fina utan att de bränt vid, så kan du strö lite bakpulver på en fuktig svamp och sedan gnida rent i kastrullen.

Läs mer om hur du kan rengöra vidbrända kastruller och grytor

BRÄNNMÄRKEN I MATTAN

Det är inte bara grytor och kastruller som kan bli vidbrända, det är även lätt hänt att man får ett brännmärke i en matta, kanske av en cigarett, ett ljus eller en tappad tändsticka. Särskilt tråkigt blir det naturligtvis om man får ett märke mitt i en heltäckande matta. Dessa kan dock ofta trollas bort.

Gör så här för att få bort brännmärken på matta: klipp med en fin sax, som en nagelsax, bort de brända stråna i mattan. Ofta går det att få riktigt bra, klipp dock inte bort för mycket av mattans ludd eftersom det tenderar att lämna ett hål efter sig.

TA BORT FLÄCKAR

Ett stort område är ju fläckborttagning och vi ha redan nämnt vinfläcka och fläckar av stearin, många fläckar går bort vid vanlig vattentvätt men en del kräver särskild behandling före tvätt. Grundtipset är: ju snabbare du behandlar en fläck, desto lättare är den att ta bort.

Västerbottenssåpa har samlat städtips för fläckar med såpa på sin webbsida

Fler husmorstips om fläckborttagning:
Fläckar efter skor
Tuggummifläckar
Brännmärken
Blodfläckar
Gräsfläckar
Rödvinsfläckar
Fettfläckar

TVÄTTNING

Vi har även samlar ett antal tips för tvättning, t ex hur du rengör tvättmaskinen med citronsyra, hur du på bästa sätt organiserar och sorterar din tvätt för att få mer ordning och undvika tvättkaos och hur du kan tvätta hållbart genom att till exempel hoppa över att förtvätta och att hänga din tvätt istället för att använda torkskåp eller torktumlare, som dessutom drar mycket energi. Vi tar även upp problem som att din tvätt luktar surt på grund av smutsig tvättmaskin eller att tvätten legat för länge i maskinen innan den hängts upp för torkning.

Tvätt och torkning är också två aktiviteter som drar mycket el, så frågan är hur i dessa tider av höga elpriser kan spara energi i hemmet på ett smart sätt - inte minst när man ska tvätta kläder som är en regelbunden och viktig sak i hemmet?

Vill du dessutom att din tvättkorg ska vara fräsch och inte lunka gammal tvätt, så kan du strö lite bikarbonat i den med jämna mellanrum, så undviker du dålig lukt i korgen. Här hittar du fler tips om att rengöra och städa med bikarbonat


husmorstips städning

RENT HUS STÄDTIPS

TV-programmet Rent Hus där Marie-Louise Danielsson-Tham och Marléne Eriksson besökte smutsiga och stökiga hem runt om i Sverige var mycket populärt när det sändes av TV4 under 2008 och 2009. De gick igenom allt från hur du rengör kattlådan och spisen till hur du löser du proppen i slasken och avloppet och bonar golven med ägg. Det finns ett antal klipp på Youtube om du vill utforska dessa program vidare, men tyvärr finns inte programmet med Marie-Louise Danielsson-Tham och Marléne Eriksson på TV4 Play längre.

STÄDTIPS NÄR DU SKA FLYTTA

När det är dags att flytta till nytt boende i lägenhet eller villa så blir det aktuellt att anlita professionell flytthjälp och flyttstädning. Vi har samlat mer information om flyttstädning och hur du hittar en bra leverantör på den ort där du bor på en separat sida med råd och tips inför din flytt till ny adress eller ny ort.
Tips för flyttstädning


FLER STÄDTIPS

Några städtips vi fått från Amaryllis Hemservice i Upplands-Bro, som delar med sig av städtips och husmorsknep på sin webbplats:
—>Microfibertrasor är suveränt bra. Det blir skinande rent utan starka rengöringsmedel, miljövänligt och billigt!
—>En dammvippa är din bästa kompis när du ska damma och dammtorka på bästa sätt. Allt damm fastnar p g a statisk elektricitet i materialet. Du kommer åt överallt och tidskrävande dammtorkning går på ett kick. Sedan är det bara att slå av dammet utomhus! Ett alternativ till dammvippa är en bra mikrofiberduk.
—> Rostiga spisplattor. Hjälpen heter Spissvärta och finns som “Kokplattsputsdukar” 3 st i förpackningen.
—>Bakom elementen kan det finnas mycket damm! Blås med hårfönen och dammsug sedan upp det som ramlar ner. Dammvippan funkar också bra.

Och - vet ni hur man får tvättsvampar och trasor att bli fräscha igen?
- Skölj dem i varmt vatten och stoppa sedan in i mikron i två minuter.


MER STÄDTIPS (MARLENE STÄDTIPS)

En annan bra sida med städtips är ICA-kurirens sida med städexperten Marlene Eriksson. Hennes steg-för-steg-tips gör städningen roligare, och mer effektiv!
Läs hennes tips om hur du kan lägga upp städningen på ett effektivt sätt, t ex enligt följande indelning:
* Snabbstäda
* Veckostäda
* Iblandstäda
* Storstäda (t ex sommarstäda!)
* Sällanstäda

Marlene berättar också en hel del kring vilka städartiklar man alltid bör ha hemma, allt från såpa och diskmedel till citron och citronsyra.

städtips badrum

STÄDTIPS BADRUM OCH STÄDTIPS TOALETT

Vi i Villa har också samlat en del bra tips på sin webbplats kring rengöring av kakel, klinkers och kök, och även en del tips kring vad man kan tänka på inför en renovering, t ex: "Om toalettstolen skall bytas häng den på väggen. Då slipper man alla svårstädade prång bakom stolen".

Städa toalett? Har du fått en ful beläggning i toalettstolen, så kan du hälla grovsalt i toalettstolen och skrubba ordentligt med en toalettborste, så blir det rent och fint igen. Billigt, enkelt och bra för miljön att undvika dyra och starka rengöringsmedel. Du kan också städa toaletten med coca-cola, det är ett husmorsknep som är populärt för att städa toaletten miljövänligt med något du har hemma (även om coca-cola i sig inte är det nyttigaste man kan dricka): häll en stor flaska coca-cola i toaletten och låt det verka en stund. Se till att den coca-cola du häller i toaletten även kommer på sidorna av toaletten. Gnugga och spola och du kommer se hur rent det blir och att kalk och smuts enkelt försvinner.

Illaluktande eller gulnat handfat? Lukten blir du av med genom att koka upp 3 dl vinäger i en kastrull och sedan hälla ner det i avloppet på handfatet - låt sedan verka i minst en kvart. Gulnat handfat blir rent och fint igen med hjälp av en svamp med lite bakpulver på.

STÄDTIPS RENSA AVLOPP

Behöver du fler tips kring att rensa avlopp i badrummet? Vi har ett bra och miljövänligt tips när du fått stopp i avloppet. Gör så här: strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika, och låt till slut allting verka i 20 minuter. Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.
Här hittar du fler tips om att städa med ättika

Fastnar det även mycket hår i avloppet? Köp ett billigt filter som passar avloppet, exempelvis här på Dammtussen.se där vi säljer ett populärt golvbrunnsfilter som även kallas "Stoppa stoppet".

STÄDTIPS KAKEL

Mikrofiberdukar är bra och miljövänliga att göra rent kranar och kakel med (torka direkt efter användning med en mikrofiberduk). Badrumsspegel och kakelväggar kan du få rena med en fuktig mikrofibertrasa.

På klinkergolv kan du börja med att torka av med en mjuk fuktig trasa och såpa fungerar utmärkt som rengöringsmedel. För fett och tvålfläckar kan du behöva ta till alkaliska rengöringsmedel (som kan lösa fett). På oglaserade kakelplattor kan du lägga på kakelolja två-tre gånger per år, som skapar ett skyddande hinna.

Kakel i köket gör du rent från kalkfläckar med en halv citron.

Städa golv

STÄDTIPS GOLV

När det gäller att städa hemma och göra rent golvet finns en hel del bra tips att tänka på, som att undvika att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka och att du alltid ska svabba utifrån och in, dvs. börja i rummets ytterkanter och jobba dig inåt i rummet och se till att du får med dig all smuts på vägen.
Tänk också på att alltid dammsuga innan du drar igång att moppa, så du inte drar runt smuts och skräp.

Läs mer om att våttorka golv på bästa sätt


STÄDTIPS SOVRUM

Leva&Bo, Expressens inredningsbilaga, har en hel del fiffiga städtips, inte minst kring hur man kan organisera sin städning på sin sajt, till exempel att skaffa sig ett antal bra mikrofiberrasor i olika färger och sedan använda dem för olika rum som en färg för sovrummet, en annan för badrummet och en tredje för köket. Läs mer här


STÄDTIPS FÖNSTER

Vill du ha tips om hur du bäst tvättar dina fönster, till exempel att en mulen dag är det bästa för då torkar inte solen ut fönsterglaset innan du hunnit torka torrt? Här hittar du bra tips för att tvätta fönster


STÄDTIPS KÖK OCH STÄDTIPS UGN

Köket är en av de platser i ditt hem där god hygien är som allra viktigast. Tänk på att byta eller tvätta disktrasan ofta och att torka av diskbänken, kökskranar och spisknappar varje dag. Läs mer här om att städa köket

Mycket viktigt i köket är att tänka på att ha ett rent fläktfilter i din köksfläkt för att undvika matos och rök och fett som inte sugs upp på ett effektivt sätt och för att också minska brandrisken. Här hittar du tips för att rengöra fläktfilter

Spisrengöring och ugnsrengöring är också viktigt, men svårt att få till på ett miljövänligt sätt. Bakpulver kan fungera bra för att göra ren spisen: torka av spisen med en våt trasa och strö ut bakpulver och om det är svår smuts kan det gärna få verka över natten. Koka sedan upp vatten och häll försiktigt på spisen och bakpulvret och det heta vattnet löser sedan upp din smuts. Torka till slut rent med en fuktig trasa när det bubblat och fräst klart. Läs mer här om att göra rent din ugn

STÄDA KYLSKÅP

Städa kylskåpet är också viktigt med jämna mellanrum.

Checklista städa kylskåp
1. Börja med att tömma kylskåpet och gå igenom all färsk mat och alla andra matvaror. Det som är gammalt ser du till att kasta eller allra helst ser du till att det hamnar i komposten eller återvinns.
2. Sedan tar du ut alla lösa hyllor och lådor, som du sedan tvättar med varmt vatten och lite diskmedel. Får du inte plats i diskhon kan du använda ditt badkar. Om hyllplanen eller lådorna är väldigt nedsmutsade kan det vara en bra idé att köra dem i diskmaskinen på ett kort program (om de får plats förstås).
3. Nu är det dags att göra rent insidan av ditt kylskåp och det gör du också med varmt vatten och lite diskmedel. Se till att alla kanter och lister blir riktigt rena.
4. Sätt tillbaka alla delar igen när de är torra.
5. För bra lukt i kylskåpet finns två bra husmorstips: citron (lägg en halv citron i en skål i kylskåpet eller en trasa med citronjuice på över natten) och vinäger (sätt en fat med vinäger i kylen, så kan det neutralisera det som kan lukta illa).

Vill du även ha en skinande ren kyl och frys? Gör rent dörren med fönsterputs eller med varmt vatten och diskmedel, som du sedan torkar av med en torr trasa.

Vill du ha ett rent skafferi (om du har förmånen att ha ett skafferi i köket)? Då kan du ta bort gammal lukt genom att torka med utspädd ättika på väggar och hyllor i skafferiet. Här finns fler husmorstips med ättika

STÄDTIPS DISKNING

Diska i rätt ordning underlättar, sparar pengar och miljö. För att inte behöva byta ut vattnet i onödan är det viktigt att man diskar i rätt ordning.

Börja med det som är minst smutsigt först, t ex glas och bestick, därefter tallrikar och till sist kastruller och stekpannor.

Överdosera inte av diskmedlet, dagens diskmedel är ofta effektiva och dryga och det behövs bara en liten mängd. Läs på flaskan för rätt dosering.

Är disken svårt smutsig så kan det vara en bra idé att blötlägga disken någon timme innan du drar igång med diskandet.

Fler tips om hur du rengör vidbrända kastruller och grytorSTÄDTIPS RENGÖRING

Hur rengör man rent rostfritt på bästa sätt och hur ska man göra när skärbrädan i trä börjar bli rikig ingrodd med smuts och rester? Hur får man ugnen skinande ren? Hur får man rena fönster? 

Här hittar du bra många bra husmorstips kring rengöring:
Rengöring av rostfritt stål
Ren ugn
Rena fönster
Ren mikrovågsugn
Ren skärbräda
Rengöra mässingSTÄDTIPS REN DATOR


Du behöver också rengöra din dator med jämna mellanrum och vi har samlat bra tips för hur du håller din dator ren och dina datortillbehör som skärm, mus och tangentbord rena från smuts och skräp. Det kommer göra att din datorutrustning håller längre och det kommer även göra din tid framför skärmen mer behaglig när du slipper smutsiga skärmar och smulor och skräp i tangentbordet. Du behöver inte ha speciella medel för att rengöra din dator även om skärmar är mer känsliga och där kan det vara bra med ett rengöringsmedel specifikt avsett för att rengöra skärmar.

Städa dator - så städar du datorn och rengör dina datortillbehör


FLER HUSMORSTIPS

Vi har även samlat fler husmorstips som inte handlar om städning eller att hålla rent hemma på separata sidor. Här nedan hittar du direktlänkar till dessa sidor om till exempel oönskade djur i hemmet som bananflugor som kan föröka sig snabbt och hur du blir av med blomflugor och huskurer, som också är en hel av de husmorstips som varit aktuella i alla tider där du använder naturliga råvaror och ingredienser istället för att köpa dyra preparat på apotek eller i hälsokostbutiker.

Husmorstips vid förkylning och hosta


BYT DAMMSUGARPÅSAR REGELBUNDET

Ju mer damm som samlas i dammsugarpåsen, desto sämre effekt får din dammsugare. En överfull dammsugarpåse riskerar dessutom att spricka och läcka ut damm och skräp såväl i dammsugaren som i den luft som dammsugaren blåser ut. Dessutom finns ju risken att det med allt damm också börjar lukta illa om utblåsningsluften, vilket gör dammsugningen mindre angenäm och lukten efter städningen mindre fräsch.

Så: se till att köpa dammsugarpåsar och byta dammsugarpåsar ofta! Det är både ett billigt och lätt sätt att hålla en god hygien i hemmet när du städar.

Förutom att byta dammsugarpåsar ofta bör du ha ett effektivt dammsugarmunstycke för att din dammsugning ska få bästa effekt, till exempel ett dammsugarmunstycke för hundhår och katthår om du har husdjur och små specialmunstycken för dammsugaren för att komma åt bättre runt golvlister, i bokhyllor och i soffor och i andra svåråtkomliga utrymmen som annars aldrig blir dammfria och rena.

FLER GRÖNA STÄDTIPS FÖR EKOLOGISK RENGÖRING

Tidningen Kupé hade för ett antal år sedan en bra artikel om att städa grönt utan dyra rengöringsmedel som dessutom belastar miljön, där läsaren får många bra tips kring hur man kan hålla sitt hem rent med hjälp av endast ekologisk rengöring. Där Marie-Louise Danielsson-Tham, TV-profil och professor i livsmedelshygien, säger: ”Att hålla sitt hem rent med hjälp av såpa, diskmedel och vatten är det bästa sättet att undvika smittspridning”.

Vi kan bara hålla med: du kan rengöra det mesta i dtt hem med bikarbonat, diskmedel, såpa och ättika.

Grön städning är bra för såväl miljön som din plånbok. Visste du till exempel att badkarets insida kan bli skinande rent genom att skära upp en citron eller en grapefrukt och hälla på salt för att sedan gnida den på insidan av badkaret?

Eller att mikron blir fräsch genom att ställa in en skål med vanligt vatten från kranen och saften från en citron och sedan köra på full effekt i två minuter och sedan torka ur.

Spisen blir ren med bara vatten och såpa: blanda en del vatten och två delar såpa i en blomspruta eller annan sprejflaska och spreja ugnen ordentligt. Sätt sedan på ugnen på 100 grader och låt såpan och vattnet verka i 20 minuter innan du, när ugnen svalnat, torkar ur med en trasa med vatten för att det ska bli riktigt rent och fräscht.

Bra, va? Och miljövänligt!Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

OBS!

Även om vi hoppas och tror att ovan nämnda husmorstips ska hjälpa dig i din rengöring eller städning och med din tvättning, så kan vi tyvärr inte garantera att alla husmorsknep och städtips fungerar för de saker du har i just ditt hem och de material dessa saker är gjorda av så all användning är på egen risk.


Om du är osäker: prova alltid i liten skala först för att se om ditt plagg eller din produkt blir ren eller reagerar som det är tänkt. Vi publicerar endast husmorsknep som även rekommenderas av andra böcker och sajter för att de ska vara så pålitliga som möjligt, men alla textiler och produkter reagerar olika, därav att all användning är på egen risk och Dammtussen.se kan inte i någon situation hållas ansvarig eller krävas på ersättning för husmorstips som inte fungerar på just din sak - så var alltid försiktig innan du ser att städtipset eller husmorsknepet fungerar för dig.