Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in
Städa med ättika


Städa med ättika


Städa med ättika är populärt, men vad är egentligen ättika? Det är helt enkelt en blandning av vatten och ättiksyra i olika koncentrationer, där den vanligaste blandningen med 12 % ättika kallas ättikssprit och det är också den vanligast förekommande i till exempel matbutiker (men även 24 % är vanligt, en blandning som också kallas ren ättika).

Ättika har en förmåga att hålla bakterier och mögel borta och är även bra på att få bort kalkavlagringar i till exempel kaffebryggare och vattenkokare – men tänk alltid på att ättika kan ha en frätande effekt, så den ska hanteras varsamt och se till att hålla den borta från barn (att dricka ättika eller att få ättika i ögonen innebär risk för frätskador).


Husmorstips ättika


Ättika verkar antibakteriellt och kan vara bra mot fläckar och kalkavlagringar, så det är lätt att förstå varför många husmorsknep innehåller just ättika.
Du kan till exempel använda ättika för att göra rent och bli av med dålig lukt i kylskåpet (torka ur kylskåpet med en blandning av vatten och ättika) och du kan även göra rent kattlådan på samma sätt.

Men förutom att ättika är bra mot dålig lukt, så är ättika bra på en mängd olika sätt i hemmet när det rengöring och städning.

10 bra tips kring hur du kan städa med ättika på ett effektivt och miljövänligt sätt:
1. Rensa avloppet med ättika: strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika, och låt till slut allting verka i 20 minuter. Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.
2. Ren diskmaskin: ta ungefär en deciliter ättika och häll i botten av diskmaskinen och kör därefter ett normalt program, ättika kan både ta bort dåligt lukt och lösa upp fett (men tänk på att även ättika har en stark doft, så lider du av allergi eller andningsbesvär kan det vara bättre att använda citronsyra). 
3. Ättika som sköljmedel: ättika gör tvätten mjukare och tar bort dålig lukt och rengör även maskinen på samma gång. Blanda 1 dl ättika 24 % med 4 dl vatten eller 2 dl ättika 12% med 3 dl vatten. Blanda i en flaska eller annan förvaringsbehållare. Häll två matskedar av din blandning i facket för sköljmedel och tvätta.
4. Ättika som fönsterputs: ta en matsked ättika i en liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset och torka till sist med mikrofiberduk.
5. Ättika för ofräscha handdukar: få bort dålig lukt genom att tvätta dem i varmt vatten och en deciliter ättika (men utan tvättmedel) och sedan en gång till i hett vatten och en halv deciliter bikarbonat..
6. Ättika är bra för att kalka av din kaffebryggare, gör så här: häll 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten i kaffebryggaren - eller 2 dl ättikssprit (12%) och 5 dl vatten - i vattenbehållaren på din kaffebryggare. Brygg igenom hälften av denna blandning och stäng sedan av bryggaren och vänta tio minuter innan du sätter på bryggaren igen så all vätska går igenom. Häll ut vätskan och brygg nu igenom kaffebryggaren med rent vatten tre-fyra gånger så all smak av ättika försvinner.
7. Ättika för rengöring av sotiga glasluckor på kaminen: putsa med en svamp doppad i ättika..
8. Ättika för ren och fräsch disktrasa: lägg disktrasan i en blandning av vatten och ättika, det tar bort både bakterier och lukt.
9. Ren mikrovågsugn med ättika: fyll en mugg med en fjärdedel ättika 24 % och fyll den sedan med vatten nästan till toppen. Ställ in koppen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i en minut, ta sedan ut koppen och torka rent din mikro med hushållspapper..
10. Rengöra dusch och duschväggar med ättika och diskmedel: ta lika delar flytande diskmedel och fingervarm ättika (12%) och häll ned i en sprejflaska, ättikan först och sedan diskmedlet. Var noga med att inte inandas ångorna när du värmer din ättika. Spreja och låt verka i en halvtimme, gnugga sedan med en svamp och avsluta med att skölja med kallt vatten.

Det här var bara några av de husmorstips som finns för att göra rent och städa med ättika, du hittar fler länkar till sidor som skriver om att städa med ättika längre ned på sidan.

Städa med ättika på TV4


Städexperten Marlene Eriksson syns ofta på Nyhetsmorgon på TV4 och i det här åtta minuter långa klippet pratar Marlene om ättikans kraft, ja, till och med superkraft, för ättika kan ju ta bort kalkavlagringar, det kan ta bort mögel och det kan ta bort lukt. Helt enkelt ett universalmedel att alltid ha till hands hemma.

Nedan ser du klippet där Marlene har en ättikskola för alla som vill lära sig att städa med ättika.Tänk dock på att det finns vissa material som du inte ska använda ättika på. Det är bland annat olika former av sten (som granit och marmor). På sten fungerar såpa bra, men ättika kan förstöra stenskivor. Var även försiktig med ättika på material av trä och framför allt på ädlare träslag. Så rengör inte parkettgolvet eller möbler av trä med ättika.

Läs mer om att städa med ättika:


Bygghemma: 5 knep så rengör du duschväggar och duschkabiner
Ekotipset husmorstips rengöringsmedel med ättika
Expressen Leva & Bo: städa med bikarbonat och ättika – så gör du
Sköna hem: så rengör du din dusch med ättika


Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om att städa med ättika från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar och städprodukter, men även löpande samlar och tipsar om bra husmorsknep om allt från blomflugor och rödvinsfläckar till att rengöra ugn och tvätta fönster och även hantera stopp i avlopp.