Meny
Trygg e-handel

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!
Kundservice | Logga in
Våttorka golv


Våttorka golv är bra, men dammsug alltid innan

Dammsug alltid innan du våttorkar hemma i lägenheten eller huset, då minskar du risken att du drar runt småpartiklar och skräp när du våttorkar dina golv. Dessutom är det bättre för miljön, då kemikalier och smuts inte ska ut i avloppet utan in i en dammsugarpåse, som sedan kan slängas bland restavfall istället för att åka vidare ut i vatten och vattendrag. Detta gäller även när du ska göra rent i badrummet, dammsug alltid först innan du våttorkar med mopp eller trasa och se till att ha en papperskorg i badrummet där du kastar skräp istället för att spola ned annat än toalettpapper i toan, något som tyvärr inte är helt ovanligt enligt många reningsverk runt om i landet.


Men hur ofta ska man våttorka golven?

Hur ofta du bör tvätta dina golv beror på hur många personer du har i ditt hushåll och om du har husdjur. Har du många barn och husdjur blir det fortare smutsigt, men det är också viktigt att städa ofta då så inte djur och barn får i sig saker de inte ska ha i sig.

Så har du barn och djur i hushållet bör du dammsuga flera gånger i veckan, till och med dagligen om det blir riktigt smutsigt, och även våttorka varje vecka. Om ni är få i hushållet kan det räcka med att dammsuga någon eller några gånger i veckan och våttorka med några veckors mellanrum.

Sen kan det också vara skillnad på delar av huset eller lägenheten: entrén eller nedervåningen där det kommer in mest skräp utifrån kan behöva dammsugas och golvtvätt kan behövas oftare där än i övriga bostaden.


Hur våttorkar man bäst?

1. Börja med att plocka bort alla lösa saker i rummet, som mattor men även leksaker och annat som ligger löst i rummet.
2. Dammsug hela rummet och även lister och bakom möbler.
3. Våttorka rummet med en fuktad mopp, det är inte bra om moppen är för blöt så det blir vatten kvar på golven eller om vatten till och med åker ned i springer och sprickor i ett trägolv som då kan orsaka fuktskador över tid.
4. För att få bort fläckar kan det krävas att du gnuggar lite extra med moppen.
5. Glöm inte heller golvtvätt under möbler, även om du redan dammsugit under möblerna så samlas mycket damm och skräp där så se till att även våttorka under soffor och andra möbler i rummet.
6. Försök att undvika rengöringsmedel, vilket framför allt gamla trägolv inte mår bra av. Ska du använda något så rekommenderar vi en miljömärkt såpa, som dessutom sprider en skön doft av nystädat hem efter en grundlig golvtvätt.


Vad ska man undvika när man våttorkar sina golv?

1. Som nämns i texten ovan bör du undvika alla former av starka kemikalier och rengöringsmedel.
2. Våttorka trägolv - för dig som har trägolv är det även extra viktigt att dammsuga ofta så att du behöver våttorka mer sällan och på så sätt undviker risken för att vatten ska samlas i springor och mellan golvplankor, som eventuellt kan orsaka fuktskador eller mögel, vilket ingen vill ha i sitt hem.
3. Undvik också vassa föremål om du har trägolv, till exempel vissa dammsugarborst som sliter på ditt golv eller högklackade skor. Men den största boven i sammanhanget är ofta dina husdjur, så se till att regelbundet trimma naglarna på dem.
4. Mattunderlägg i gummi kan i vissa fall också orsaka märken på ditt trägolv, så det kan vara bra att även lägga en bit filt eller liknande under mattan för att undvika att orsaka missfärgningar från halkskydd under mattor.
5. Ångtvätt kan också slita mycket på trägolv, så ska du använda en ångtvätt gör det på låg nivå och se till att du hela tiden förflyttar ångtvätten så den inte står på samma ställe för länge och orsakar slitage på ytan på golvet.


Så: dammsug alltid före golvtvätt, för din egen hemmiljö och för vår gemensamma miljö och vatten som annars fylls med onödiga kemikalier och partiklar från våra boenden.

Läs mer om dammsugning

Läs fler städtips och husmorstips som att rengöra ugn och putsa mässing och bli av med stopp i avlopp.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om att våttorka golv från Dammtussen.se som erbjuder dammsugarpåsar online och dammsugarmunstycken och andra tillbehör för din städning hemma.