Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Tips tvätta fönster
Rena fönster - putsa fönster på bästa sätt

Måste man ha fönsterputsmedel när man ska putsa fönster? Nej, att använda fönsterputsmedel är ofta överflödigt och kan lämna en hinna på glasrutan, så det är därför ingen ursäkt att fönsterputsmedlet är slut när det är dags att putsa fönstren.

Vilka tips finns för fönsterputs och för att få fina och rena fönster på enklast och smartast sätt? Jo, använd vanligt vatten och några droppar diskmedel och du kommer att se att det fungerar precis lika bra (till en betydligt lägre kostnad och till en betydligt mindre påverkan på vår miljö)!

Så det går att tvätta fönster utan fönsterputs och enligt vissa
 tar diskmedel med citron eller lime bort fett och nikotinfläckar bättre än vad vanligt diskmedel gör. Tänk även på att undvika att putsa dina fönster i direkt solsken då det kan bli fula ränder på fönsterrutorna när vattnet torkar snabbt.

Det bästa är att tvätta fönster en molnig eller mulen dag när solen inte ligger på hela tiden. Det är många som tvättar sina fönster två gånger per år och gärna på våren och hösten när solen inte är lika stark.

För fönster som är svåra att komma åt att tvätta kan ett teleskopskaft (ett utdragbart förlängningsskaft) vara till hjälp. Välj ett teleskopskaft som passar din fönsterskrapa - eller om du har andra fönsterputsverktyg, som det ska passa.

Fyra steg till rena fönster

Så här gör du för att få till bästa sättet att putsa fönster:
1. Ta fram det du behöver som en hink med vatten och diskmedel eller fönstersåpa, en bra fönsterskrapa och trasa eller svamp. Och gärna några luddfria trasor, som t ex kökshanddukar. Dosera inte för mycket, det räcker med 30 ml diskmedel eller såpa i en hink med 8-10 liter vatten. För mycket diskmedel eller såpa kan leda till flammiga fönster.
2. Doppa ned svampen eller trasan i vattenhinken och gnugga över hela rutan ordentligt. Ha en ordentligt fuktad trasa eller svamp, men inte så att vattnet rinner ned över rutan. Upprepa vid behov.
3. Torka av kanten högst upp på fönstret med en ren, luddfri trasa. Dra sedan av allt vatten med fönsterskrapan, drag uppifrån och ned och utan att stanna på vägen. Torka av skrapan med en torr trasa mellan varje drag.
4. Gå över rutan flera gånger med fönsterskrapan. De sista dragen gör du på helt torrt fönster. Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr, luddfri trasa.

När det gäller fönsterskrapa: skaffa gärna en skrapa som har utbytbart gummiblad, som kommer att behöva bytas med jämna mellanrum.

Färgfläckar på fönsterglas

Om du råkat få färgfläckar eller färgstänk på fönsterglas kan du ta bort fläckarna genom att försiktigt skrapa med ett rakblad eller liknande. Tänk på att det är viktigt att först putsa rent fönstret och få bort smutspartiklar från glaset, då det oftast är smuts som orsakar repor på rutorna och inte rakbladet du använder. Dock: använd inte rakblad på ditt glas ifall det är behandlat och har en beläggning eller yta som kan förstöras.

 

Putsa fönster i minusgrader

Putsa fönster i minusgrader: vad gör man om det är minusgrader ute när man ska putsa sina fönster? Inga problem, tillsätt lite T-Röd i vattnet. Enligt städproffset Evelyn Kjellberg ungefär en halv deciliter T-röd till en halv hink vatten. Så fönsterputs med T-röd fungerar vintertid för att undvika att vattnet ska frysa när du tvättar fönster.


Fläckar på fönsterrutan: vad gör man för att få bort fläckar från till exempel maskeringstejp och målarfärg på sina fönster? Har du fått fläckar från maskeringstejp, målarfärg eller från fåglar som lämnat spillning på fönstret ska du först blöta fläcken och sedan försiktigt ta ett rakblad och skrapa bort den. Ta ett nytt rakblad som är helt rent för att undvika att få repor på fönsterrutan.

Evelyn tipsar också om vikten av att ha en riktigt bra fönsterskrapa till hands och inte använda t ex en duschskrapa. Det finns bra fönsterskrapor på marknaden idag som är anpassade för alla fönster och glasytor och som även har ett utdragbart skaft så du lättare kommer åt när du ska tvätta dina fönster och andra glaspartier.

Icakuriren har fler bra tips om hur man bäst tvättar sin fönster på sin webbplats.

Tidningspapper är inte bra att tvätta fönster med

Nyhetsmorgon på TV4 bjuder också på en video med Marléne Eriksson: Lär dig putsa fönster, där Marléne har en fönsterputsskola och säger bland annat ”katastrof” om att använda tidningspapper när du ska putsa dina fönster. Hon rekommenderar istället en svamp eller en trasa och rikligt med vatten (med diskmedel och eventuellt med lite ammoniak mot avgaser som skapat en fet hinna), så det blir riktigt blött och en bra skrapa. Detta är en artikel om att tvätta fönster från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar Electrolux och dammsugarpåsar Miele, men även dammsugartillbehör som rätt dammsugarmunstycke till din dammsugareköksfilter och bra städartiklar för hemmet. 

Sedan 2008 samlar vi även bra städtips och husmorstips och vi har genom åren fått in mängder av bra husmorsknep från våra följare och kunder, som hur du rengör micron, rengör din ugn snabbt, tar bort fettfläckar och kan städa med bikarbonat och städa köket på bästa sätt.


Tillbaka till städtips