Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Tips tvätta fönster
Rena fönster - putsa fönster på bästa sätt

Måste man ha fönsterputsmedel när man ska putsa fönster? Nej, att använda fönsterputsmedel är ofta överflödigt och kan lämna en hinna på glasrutan, så det är därför ingen ursäkt att fönsterputsmedlet är slut när det är dags att putsa fönstren.

Vilka tips finns för fönsterputs och för att få fina och rena fönster på enklast och smartast sätt? Jo, använd vanligt vatten och några droppar diskmedel och du kommer att se att det fungerar precis lika bra (till en betydligt lägre kostnad och till en betydligt mindre påverkan på vår miljö)!

Så det går att tvätta fönster utan fönsterputs och enligt vissa - t ex
Vi i Villa - tar diskmedel med citron eller lime bort fett och nikotinfläckar bättre än vad vanligt diskmedel gör. 

Så här gör du för att få till bästa möjliga fönsterputs:
1. Ta fram det du behöver som en hink med vatten och diskmedel, en bra fönsterskrapa och trasa eller svamp. Och gärna några luddfria trasor, som t ex kökshanddukar.
2. Doppa ned svampen eller trasan i vattenhinken och gnugga över hela rutan ordentligt. Ha en ordentligt fuktad trasa eller svamp, men inte så att vattnet rinner ned över rutan. Upprepa vid behov.
3. Torka av kanten högst upp på fönstret med en ren, luddfri trasa. Dra sedan av allt vatten med fönsterskrapan, drag uppifrån och ned och utan att stanna på vägen. Torka av skrapan med en torr trasa mellan varje drag.
4. Gå över rutan flera gånger med fönsterskrapan. De sista dragen gör du på helt torrt fönster. Torka bort eventuellt kvarvarande vatten i fönsterkanterna med torr, luddfri trasa.

Putsa fönster i minusgrader: vad gör man om det är minusgrader ute när man ska putsa sina fönster?
Inga problem, tillsätt lite T-Röd i vattnet. Enligt städproffset Evelyn Kjellberg ungefär en halv deciliter T-röd till en halv hink vatten. Så fönsterputs med T-röd fungerar vintertid för att undvika att vattnet ska frysa när du tvättar fönster.

Fläckar på fönsterrutan: vad gör man för att få bort fläckar från till exempel maskeringstejp och målarfärg på sina fönster? Har du fått fläckar från maskeringstejp, målarfärg eller från fåglar som lämnat spillning på fönstret ska du först blöta fläcken och sedan försiktigt ta ett rakblad och skrapa bort den. Ta ett nytt rakblad som är helt rent för att undvika att få repor på fönsterrutan.

Evelyn tipsar också om vikten av att ha en riktigt bra fönsterskrapa till hands och inte använda t ex en duschskrapa. Det finns bra fönsterskrapor på marknaden idag som är anpassade för alla fönster och glasytor och som även har ett utdragbart skaft så du lättare kommer åt när du ska tvätta dina fönster och andra glaspartier.

Icakuriren har fler bra tips om hur man bäst tvättar sin fönster på sin webbplats.

Nyhetsmorgon på TV4 bjuder också på en video med Marléne Eriksson: Lär dig putsa fönster, där Marléne har en fönsterputsskola och säger bland annat ”katastrof” om att använda tidningspapper när du ska putsa dina fönster. Hon rekommenderar istället en svamp eller en trasa och rikligt med vatten (med diskmedel och eventuellt med lite ammoniak mot avgaser som skapat en fet hinna), så det blir riktigt blött och en bra skrapa. Detta är en bloggartikel om att tvätta fönster från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och rätt dammsugarmunstycke som parkettgolvmunstyckeköksfilter och bra städartiklar för hemmet. 

Vi samlar även bra städtips och husmorstips, som hur du rengör micron, tar bort fettfläckar och blir av med vägglöss.


Tillbaka till städtips