Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Ren skärbräda
Hur rengör du skärbrädan?

Vissa delar av köket där man hanterar olika typer av mat och livsmedel är extra viktiga att hålla rena, till exempel skärbrädan som annars kan bli en riktig bakteriehärd. Det är dock inte så kul om du använder något medel och den tar upp smak av något rengöringsmedel - så det finns bara fördelar med att använda ett klassiskt husmorsknep för att få din skärbräda ren och fräsch.

Så glöm alla dyra och starka rengöringsmedel: du kan  istället använda vanligt salt som rengöring av din skärbräda i trä - salt är naturligt bakteriedödande och miljövänligt på samma gång.

Gör så här för att få din skärbräda av trä ren och fräsch igen:
1. Diska av skärbrädan ordentligt.
2. Gnid in den med salt. Låt sedan stå i 20-30 minuter.
3. Skölj bort saltet och diska av en gång till.
4. Klart - nu har du en ren och fräsch skärbräda igen.

Du kan även rengöra skärbrädan genom att dela på en citron och sedan dra över skärbrädan för att få bort lukt och matrester.

Skulle det vara så att din skärbräda är riktigt smutsig kan du även kombinera citron och salt för att verkligen få den ren.

Gör så här för att få en riktigt ren och fräsch skärbräda med citron och salt:
1. Rengör skärbrädan ordentligt.
2. Pressa ut saften ur en halv citron och gnid sedan över skärbrädan.
3. Gnid in skärbrädan med salt och gnugga. Låt sedan stå i 20-30 minuter.
4. Skölj bort saltet och diska av en gång till.
5. Nu har du en ren och fräsch skärbräda igen.

Rengöra skärbräda i plast

Har du en skärbräda i plast kan du lätt hålla den ren och fräsch genom att diska den som vanligt med diskmedel eller stoppa in den i diskmaskinen.

Ett annat klassiskt husmorstips för att få bort dålig lukt från till exempel en äldre skärbräda är att gnugga in den med kaffesump, låt den sedan stå en stund innan du sköljer av skärbrädan.

Kaffesump kan också vara bra för att få bort lukt från dina händer om du hanterat fisk eller lök, det är bara att skrubba händerna med sumpen - detsamma gäller om du vill få bort olja från händerna om du arbetat med bilen eller motorcykeln: gnugga händerna med kaffesump och diskmedel, så slipper du använda dig av starkare medel.

Läs mer om hur du rengör med citron och andra husmorsknep som hur du kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp på ett naturligt och miljövänligt sätt utan kemikalier och dyra rengöringsprodukter. Vi samlar många husmorstips för hem och välmående, läs till exempel om huskur mot hosta och hur man får bort bananflugor
Tillbaka till städtips