Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in


Fettfläckar kläder
Ta bort fettfläckar

Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig.

Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.


Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten. Försök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det svårt att få bort den.

Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också - om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel - först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget.

Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på.


Gamla fettfläckar


Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten.


Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken. Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.

Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken. När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda bikarbonat (bakpulver) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

Följ tvättsymboler

Följ alltid de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd - se t ex Bosch sida om tvättsymboler eller Mieles sida om tvättsymboler.


Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder - med tvättmedel eller med andra knep och metoder - finns t ex mer information på Vias webbplats och Femina (som även tipsar om hårschampo som ett alternativ till diskmedel).


Vi har även samlat andra tips om du vill städa med ättika eller ta bort till exempel gräsfläckar eller blodfläckar eller rödvinsfläckar och hur du gör om du får stopp i avloppet och ska putsa mässing som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.
Tillbaka till städtips