Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in


Fettfläckar kläder
Ta bort fettfläckar

Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig.

Så tar du bort fettfläckar

Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.


Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten. Och tiden är viktig: försök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det betydligt svårare att få bort den.

Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också - om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel - först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget. Så slipper du otrevliga överraskningar.

Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på - ett riktigt universalmedel för bra husmorsknep.


Gamla fettfläckar


Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten. Tänk även här på att prova på en liten del av plagget först.


Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken. Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.

Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken. När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda bikarbonat (eller bakpulver som ju innehåller bikarbonat) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver eller bikarbonat och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

Ta bort oljefläckar från kläder

Oljefläckar behandas generellt som andra fettfläckar, men tänk på att försöka ta bort överflödig olja innan du behandlar oljefläcken, till exempel med en bomullstrasa eller med ett papper med bra slitstyrka och våtstyrka (som ett industripapper som är anpassat för att rengöra maskiner och verktyg).
Sen gnider du in fläcken med ett flytande diskmedel, som du gör med andra typer av fettfläckar (se i början av denna text) så ska du kunna få bort oljefläckar från kläder och andra textilier.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Följ tvättsymboler

Som nämns ovan så bör du alltid följa de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd - se t ex Bosch sida om tvättsymboler eller Mieles sida om tvättsymboler.


Fettfläckar kläder

Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder - med tvättmedel eller med andra knep och metoder - finns tull exempel
mer information på Vias webbplats och Femina (som tipsar om att snabbt gnida in fläcken med en liten dos diskmedel eller med hårschampo för att sedan tvätta ditt plagg som vanligt). Du kan även läsa mer på Ekoptipset som rekommenderar handdiskmedel och riktigt hett vatten.


Fler husmorstips


Detta är en artikel om att ta bort fettfläckar från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar. Vi har även skrivit om husmorstips sedan 2008 och har genom åren fått in många bra husmorsknep från våra följare och kunder, som hur du kan städa med ättika eller få bort gräsfläckar eller blodfläckar eller rödvinsfläckar och hur du gör om du får stopp i avloppet eller ska putsa mässing som efter lång tids användning är full med stearin eller som tappat sin lyster och blivit grön och fläckig. Vi har även samlat bra husmorsknep vid förkylning för dig som till exempel är ute efter en mirakelkur mot hosta eller om du tänker på din hälsa på andra sätt och vill bli av med dålig lukt i hemmet.

Tillbaka till städtips