Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Städa köketStäda köket

Vi har samlat de bästa tipsen för att städa köket på ett både effektivt och miljövänligt sätt där till exempel bakpulver, bikarbonat och ättika, men framför allt diskmedel och såpa, gör rent och fint utan att du behöver köpa dyra och miljöfarliga medel för att få rent i ditt kök och i dina kökslådor.

För köket är den plats i hemmet där det blir smutsigt varje dag och där bakterier och organismer lätt fastnar och frodas på handtag och kranar, köksbänkar och i kylskåp, så städning av kök är något du bör göra ofta.

Det finns därför några saker som du bör göra rent varje dag i köket och som annars kan bli till riktiga snuskfällor som samlar bakterier och annat skräp:
1. Disktrasan och diskbänken. Tvätta disktrasan ofta i 60 grader (i maskin eller i tvättmaskin) och torka av och gör ren diskbänken varje dag.
2. Håll även kökskranar och spisknappar rena varje dag. Du tar på kökskranarna och spisreglagen (om du inte har touch-knappar) massor med gånger varje dag efter att du hanterat olika sorters mat, så gör rent och torka av alla knappar och reglage ordentligt varje dag.

Läs mer om fler snuskfällor i hemmet (som damm och kvalster).

Städa kylskåp

För att göra rent i kylskåpet ska du först stänga av strömmen och plocka ut allt som finns i ditt kylskåp. Sedan tvättar du ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel och lådorna i kylskåpet tvättar du också av på samma sätt med vatten och diskmedel, men låt gärna lådorna ligga i blöt en stund i diskhon för att lösa upp gamla fläckar eller matrester.

Alternativ till vatten och diskmedel kan vara att strö bakpulver över hyllorna i kylskåpet och sedan ta vinäger och lite citronsaft innan du skrubbar lådor och även allt annat inne i kylskåpet med en borste, till exempel din diskborste.

Om avfrostningshålet i kylskåpet är igentäppt kan du rensa det med hjälp av en tops eller liknande.

Har du mögel eller dålig lukt i kylskåpet kan du torka efter med en ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten) efter att du gjort rent ditt kylskåp. 

Din rostfria diskbänk kan du också göra rent med ättika: spraya bänken med ättiksspray - blanda 2 dl ättikssprit med 2 dl vatten i en sprayflaska -  och torka rent efter med en torr trasa.

Städa diskmaskin

Städa diskmaskinen

Din diskmaskin kan du också göra rent på ett miljövänligt sätt genom att använda ättika eller citronsyra.

Ättika är ett riktigt bra hjälpmedel för att hålla rent i ditt hem. För att göra rent din diskmaskin med ättika så gör du så här:
1. Ta ungefär en deciliter ättika och häll i botten av diskmaskinen och kör därefter ett normalt program, men tänk på att ättika har en stark doft så lider du av allergi eller andningsbesvär så kan det vara bättre att använda citronsyra.
2. När du ska göra rent diskmaskinen med citronsyra så strör du ut två matskedar citronsyra i maskinen och kör ett normalt program. Sen kan du köra ytterligare ett program där du byter ut citronsyran mot en vanlig diskmaskinstablett.

Ett bra tips för att inte behöva rengöra diskmaskinen så ofta är att köra ett tomt program med jämna mellanrum för att rengöra diskmaskinen. Du kan även tillsätta en liten mängd ättiksprit eller citronsyra utspädd med vatten i diskmedelsfacket inför körningen för att rengöra än mer på djupet.

Din diskmaskin kan även fungera bra för att rengöra andra saker i ditt kök, som vissa fläktfilter för din köksfläkt, men det finns många andra saker som det är snabbt och smidigt att rengöra i diskmaskin som till exempel lego och vissa andra leksaker som till och från behöver tvättas av ordentligt för att bakterier och annat skräp inte ska göra barn - eller vuxna med barnasinnet kvar - sjuka.

Läs mer om att städa med ättika

Städa köksluckor

För att få bort fläckar på köksluckorna är diskmedel ett bra tips eftersom det är fettlösande och det ofta är fett som smutsar ner köksluckor. Du kan även pröva med några droppar matolja på en ren trasa och sedan torka av de köksluckor du vill rengöra. Diskmedel och olja fungerar bättre än vatten eftersom fett löser fett.
 
Ett alternativ för skåpluckor är att blanda såpa och vatten i en sprayflaska och sedan spraya och torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Köksluckor i trä är det bra att polera med jämna mellanrum med möbelpolish, så att de bättre står emot damm och annan smuts.

Städa köket checklista - städa köket steg för steg

Det finns en hel del som du bör göra rent i köket och här kommer en checklista på tio punkter för att städa köket som du löpande kan gå igenom:
1. Torka av alla knappar och strömbrytare, som också kan samla bakterier och andra organismer.
2. Torka av alla öppna ytor i köket - börja med köksbänkar och bord, men glöm inte spisen, köksfläkten och dina köksstolar.
3. Gör rent i din micro och glöm inte insidan av luckan till micron och glasfatet eller skålar som du använder och som är mikrovågssäkra.
4. Gör rent din ugn som verkligen samlar matrester och annat som rinner och osar och luktar om du inte rengjort din ugn på ett tag. Glöm inte att även rengöra ditt grillgaller och dina ugnsplåtar.
5. Diskar du för hand är det viktigt att till och från lägga diskstället i blöt i vatten och diskmedel en stund för att sedan låta det torka.
6. Gör ren din sophink och om du har en soptunna utomhus kan du försöka placera den i skuggan och göra rent det ofta för att undvika larver. Det viktigaste är dock att alltid knyta ihop dina soppåsar ordentligt så inga flugor kan ta sig in och lägga ägg i din soppåse.
7. Töm dina besticklådor och torka dem rena från brödsmulor och andra matrester.
8. Torka av och töm brödrosten.
9. Torka rent kakel och stänkskydd vid diskbänken och spisen.
10. Glöm inte frysen. Gå igenom den och kasta matvaror som blivit för gamla.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Detta är en artikel om att städa köket från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar Samsung och dammsugarpåsar Volta, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar

Relaterade länkar om städning:
Vill du städa din köksfläkt kan du läsa mer här - så gör du ren din köksfläkt
Vill du bli av med stopp i avloppet kan du läsa mer här - stopp i vasken och avloppet
Vill du rengöra en bränd kastrull eller gryta kan du läsa mer här -
så gör du rent brända kastruller
Vill du putsa fönster ett både effektivt och miljövänligt sätt läser du mer här - putsa fönster
Vill du rengöra din lägenhet eller ditt hus inför flytt eller inför visning - flyttstädning
Vill du få bra tips och husmorsknep med bikarbonat - läs mer om husmorstips med bikarbonat
Vill du få fler bra husmorsknep med ättika - läs mer om husmorstips med ättika