Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Stopp i avlopp

Stopp i avloppet

Har du fått stopp i avloppet och vill testa några husmorstips innan du ringer rörmokaren? Det finns en hel del husmorstips som att lösa upp stoppet i avloppet med bakpulver eller med bikarbonat eller med ättika. Här presenterar vi ett antal olika metoder för att bli av med stopp i avloppet i kök, badrum och toalett.

Stopp i avloppet i köket

Stopp i vasken i köket och framför allt då i diskhon och avloppet under diskhon, där det kan bli stopp när du sköljer av tallrikar och kastruller, är vanligt och det är även vanligt med beläggningar av fett längre ned i rören.

Det finns några saker som du bör tänka på för att förebygga dessa typer av fettbeläggningar:
1. Skrapa och torka först bort allt fett som går att få bort.
2. Skölj sedan pannor och kastruller och tallrikar lite extra med varmt vatten, så att det fett som är kvar löses upp och spolas längre ned i rören.

För att spola riktigt varmt vatten med jämna mellanrum kan hålla fettet borta från dina rör. Kallt vatten fungerar inte lika bra, då det inte löser upp fett.

Så om du får stopp i avloppet i din diskho eller annat avlopp i ditt kök: spola ordentligt med varmt vatten för att se om det kan lösa upp proppen. Använd gärna lite diskmedel, som du häller ned i avloppet innan du börjar spola med varmt vatten. Diskmedel är fettlösande men inte någon stark kemikalie, så det är ett bra medel att använda för stopp i avloppet i köket.

Om det inte fungerar med varmt vatten eller med varmt vatten tillsammans med ett fettlösande diskmedel, så är ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt att bli av med stopp i avloppet i köket att använda en vaskrensare. En vaskrensare är en sugpropp av gummi, fäst på ett skaft, som kan få bort proppar i t ex en diskho och i badkar.

Gör så här för att fixa stopp i avloppet i ditt kök med en vaskrensare:
1. Ta först bort allt som du kommer åt, som hår och annan smuts du kan torka eller skrapa bort.
2. Tryck sedan vaskrensaren hårt mot avloppet. När sugproppen är platt drar du bort den så det skapas ett tryck som kan lösa upp proppen.

Du kan även prova att trycka vaskrensaren kraftigt upp och ned ett antal gånger för att skapa ett ännu större tryck och rörelse i rören. Avsluta med att spola vatten i din diskho.

Tänk på att sätta en propp i den ena diskhon om du har två och även täta andra hål i vasken under tiden du använder en vaskrensare.

För att undvika stopp i avloppet i köket bör du som även nämns ovan alltid undvika att spola ned fett och matrester, så skrapa alltid av din tallrik i soppåsen och om du måste spola ned fett i vasken, gör det med varmt vatten. Fett kan som sagt lätt stelna och sitta fast i rören under lång tid och även göra så att annat skräp lättare fastnar där som till exempel matrester och då kan det bildas stopp i dina rör.

Om det inte fungerar med vaskrensaren kan du även försöka att ta bort vattenlåset, som sitter på rören under diskhon, för att se om det blivit stopp där eller använda ett rensband, som du kan köpa till en rimlig kostnad på byggvaruhus eller andra butiker som Clas Ohlson och Jula.

Tänk på att vara noggrann om du skruvar isär rör och vattenlås under diskhon. Det är inte alltid helt lätt att få ihop rören på rätt sätt och då kan det börja läcka från rören.

Lyckas du inte med dina egna försök kan det vara dags att tillkalla en rörmokare, så du får professionell hjälp med ditt stopp i avloppet.

Stopp i avloppet i toalett

Stopp i toan? Det är vanligt med stopp i toaletten och det första du kan prova är att spola ett antal gånger med några minuter mellan varje spolning för att se om det kan lösa upp stoppet i toaletten. Det är okej att prova upp till tio gånger och bli inte rädd för att det ska svämma över eftersom det tryck som skapas ofta är det mest effektiva sättet att bli av med stopp i en toalett, men självklart måste du ha koll på att det inte verkligen svämmar över och ut på ditt badrumsgolv.

Det andra du ska prova om du får stopp i avloppet i toaletten är att hälla en hink vatten från hög höjd ner i vattenskålen för att skapa ett tryck som får stoppet att släppa. Prova gärna några gånger. Men, prova bara detta om vattenskålen inte är helt fylld med vatten – då svämmar bara toaletten över.

Vaskrensare

De vaskrensare som är anpassade för toaletten är större än de vaskrensare som är framtagna för vasken, se bilden ovan med en vaskrensare för toalett till vänster och en vaskrensare för köket till höger.

Stopp långt ner i avloppet

En metod som också kan vara värd att nämna för att fixa stopp i toaletten som sitter lite längre ner är att använda ett rensband, som kan beskrivas som en ståltråd med en fjäder ytterst på samma tråd, som du för in i toaletten och genom att trycka på rensbandet ska stoppet tryckas bort och därmed försvinna. Men, tänk på att emaljen i toalettstolen och rör kan skadas och att det inte är lätt att hitta rätt balans i det tryck du ska använda dig av för att bli av med stopp som sitter längre ner i ditt avlopp.

Sen är det viktigt att inte spola ned saker ner som inte bör spolas ner. Vanliga föremål som spolas ned i toaletten och som orsakar stopp i avloppet är annat papper än toalettpapper (handtorkpapper eller andra typer pappershanddukar), tops och tamponger och andra engångsartiklar som används i badrummet, men som ska kastas separat i ett mindre sopkärl till exempel en liten hink med pedal som finns i många badrum. Det som ska spolas ned i toaletten är bara det vi själv producerar tillsammans med toalettpapper, ingenting annat ska ned i avloppet. 

Tänk också på att spola en extra gång i toaletten om du ska åka på semester. Toaletter idag är snålspolande och om det toalettpapper du kastar i toalettskålen inte spolas hela vägen utan fastnar en bit in i rören kan det bli ett stopp av torkat papper, som om det blir liggande kan bli riktigt hårt och mycket svårt att få bort ur rören. Så undvik den typen av överraskningar när du komemr hem från semestern.

Om du inte lyckas med någon av dessa metoder och om du har upprepade stopp i toaletten är det nog dags att ringa din hyresvärd, om du bor i hyreslägenhet, eller en rörmokare om du bor i bostadsrätt eller i hus för att få professionell hjälp med din toalett.


Stopp i avloppet i golvbrunn

Stopp i din golvbrunn brukar vara relativt lätt att bli av med då det nästan alltid beror på hår och smuts från badkaret och duschen. Det första du bör göra om du fått stopp i golvbrunnen i dusch eller vid ditt badkar är att rensa avloppet från hår och annat som kan ha fastnat och som hindrar vattnet från att rinna igenom.

För att undvika stopp i golvbrunnen bör den rengöras regelbundet och du kan till exempel använda dig av ett golvbrunnsfilter för att stoppa hår och annat från att fastna.

Det är även bra att hela tiden ta bort de hår som ligger kvar efter ett bad eller en dusch för att förebygga stopp och för att brunnsfiltret inte ska bli fullt direkt. Långt hår som kommer ner i avloppet kan samlas till svansar som skapar stopp, så använd ett bra och hygieniskt golvbrunnsfilter som samlar upp hårrester och som även håller golvbrunnen fri från bakterier och dålig lukt.

För att rengöra golvbrunnen tar du först bort silen (den metallplatta med hål som sitter ovanför golvbrunnen). Den sitter oftast lös och går lätt att få upp, men den kan också sitta fast med skruvar. Sen rengör du vattenlåset och avlägsnar hår och smuts och annat som fastnat. Var noga med att sätta tillbaka vattenlåset så allt hamnar på plats igen, så inte packningar eller annat hamnar fel vilket kan innebära att det kommer börja lukta i badrummet från golvbrunnen om inte allt sluter tätt.

Om det inte räcker med att rensa vattenlåset kan du prova med ett rensband eller med någon form av miljövänlig propplösare. Det finns ett antal olika typer av husmorstips kring stopp i avloppet och här följer två av dessa ”stopp i avloppet tips”, som ”bakpulver avlopp” och ”stopp i avlopp bikarbonat”:

Propplösare med bakpulver och ättika 
Blanda bakpulver med ättika och lite salt i ett kärl. Koka upp vatten. Häll bakpulver- och ättikablandningen i avloppet. Häll i riktigt varmt vatten direkt efter bakpulver- och ättikablandningen. Nu ska din propp i avloppet vara borta.

Propplösare med bikarbonat och vinäger
Häll bikarbonat och vinäger i avloppet. Koka upp vatten och häll det i avloppet. Spola med vatten och proppen är förhoppningsvis borta. Här finns fler tips om att städa med bikarbonat


Stopp i avloppet i tvättmaskin


Blir det stopp i avloppet i tvättmaskinen beror det ofta på att rester från dina kläder och hår och annan smuts åker ned i avloppet, vilket över tid kan bli till en riktig sörja i ditt avlopp. Precis som med golvbrunnen i bardummet kan du använda ett filter eller en sil, som skyddar brunnen i tvättstugan. Dock: sätt ingenting över själva tömingsröret.

Du bör även rengöra ditt vattenlås varje år för att förekomma problem med översvämning i badrum. Här hittar du en instruktion för att rengöra vattenlås vid tvättmaskin (extern länk till en PDF från bostadsrättsförening i Järva).


Lycka till med ditt arbete för att bli av med stopp i avloppet!

Vi hoppas dessa tips ska hjälpa dig att få bukt med ditt stopp i avloppet, så du kan undvika att behöva ringa en rörmokare eller din hyresvärd och att du även kan undvika framtida stopp genom att till exempel använda ett golvbrunnsfilter och spola av tallrikar med varmt vatten och även spola lite extra varmt vatten med diskmedel så att dina rör i köket inte fylls med fettbeläggningar, som sedan blir till stopp i rören under din diskho eller på annan plats i ditt kök.

Dock: var alltid försiktig när du provar att lösa upp stoppet med husmorstips och undvik att experimentera med kemikalier och annat, så ingenting blir skadat i ditt kök eller badrum.

Och vid upprepade stopp eller när du inte själv kan lösa ett stopp i ett avlopp – kontakta professionell hjälp.


Detta är en artikel om stopp i avlopp och att bli av med stopp i avloppet från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som Bosch dammsugarpåsar och Voltage dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och kan få bort bananflugor och blomflugor från ditt hem och vad du ska göra om din tvätt luktar surt, men även huskurer som är bra mot förkylning utan att du behöver köpa dyra preparat eller receptfria läkemedel som kan kosta mycket pengar samtidigt som du har citron och ingefära hemma som kan göra underverk vid en jobbig snuva eller infektion i luftvägarna.