Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Stopp i avlopp

Stopp i avloppet

Har du fått stopp i avloppet och vill testa några husmorstips innan du ringer rörmokaren? Det finns en hel del husmorstips som att lösa upp stoppet i avloppet med bakpulver eller med bikarbonat eller med ättika. Här presenterar vi ett antal olika metoder för att bli av med stopp i avloppet.

Stopp i avloppet i köket

Ett enkelt, billigt och miljövänligt sätt att bli av med stopp i avloppet i köket är att använda en vaskrensare. En vaskrensare är en sugpropp av gummi, fäst på ett skaft, som kan få bort proppar i t ex en diskho och i badkar.

Gör så här för att fixa stopp i avloppet i ditt kök: ta först bort allt som du kommer åt, som hår och annan smuts du kan torka eller skrapa bort, och tryck sedan vaskrensaren hårt mot avloppet. När sugproppen är platt drar du bort den så det skapas ett tryck som kan lösa upp proppen.

Du kan även prova att trycka vaskrensaren kraftigt upp och ned ett antal gånger för att skapa ett ännu större tryck och rörelse i rören. Avsluta med att spola vatten i din diskho.

Tänk på att sätta en propp i den ena diskhon om du har två och även täta andra hål i vasken under tiden du använder en vaskrensare.

För att undvika stopp i avloppet i köket bör du undvika att spola ned fett och matrester, så skrapa alltid av din tallrik i soppåsen och om du måste spola ned fett i vasken, gör det med varmt vatten. Fett kan lätt stelna och sitta fast i rören under lång tid och även göra så att annat skräp lättare fastnar där och matrester kan också fastna och stopp bildas i dina rör.

Om det inte fungerar med vaskrensaren kan du även försöka att ta bort vattenlåset, som sitter på rören under diskhon, för att se om det blivit stopp där eller använda ett rensband, som du kan köpa till en rimlig kostnad på byggvaruhus eller andra butiker som Clas Ohlson och Jula.

Lyckas du inte med dina egna försök kan det vara dags att tillkalla en rörmokare, så du får professionell hjälp med ditt stopp i avloppet.

Stopp i avloppet i toalett

Stopp i toan? Det första du kan prova är att spola ett antal gånger med några minuter emellan varje spolning för att se om det kan lösa upp stoppet i toaletten.

Det andra du ska prova om du får stopp i avloppet i toaletten är att hälla en hink vatten från hög höjd ner i vattenskålen för att skapa ett tryck som får stoppet att släppa. Prova gärna några gånger. Men, prova bara detta om vattenskålen inte är helt fylld med vatten – då svämmar bara toaletten över.

Om det varken hjälper att spola många gånger – prova gärna upp till tio gånger – eller att hälla vatten från en hink på hög höjd några gånger kan du prova att en vaskrensare även på toaletten.

Vaskrensare

De vaskrensare som är anpassade för toaletten är större än de vaskrensare som är framtagna för vasken, se bilden ovan med en vaskrensare för toalett till vänster och en vaskrensare för köket till höger.

En metod som också kan vara värd att nämna för att fixa stopp i toaletten är att använda ett rensband, som kan beskrivas som en ståltråd med en fjäder ytterst på samma tråd, som du för in i toaletten och genom att trycka på rensbandet ska stoppet försvinna. Men, tänk på att emaljen i toalettstolen kan skadas och att det inte är lätt att hitta rätt balans i det tryck du ska använda dig av.

Om du inte lyckas med någon av dessa metoder och om du har upprepade stopp i toaletten är det nog dags att ringa din hyresvärd, om du bor i hyreslägenhet, eller en rörmokare om du bor i bostadsrätt eller i hus för att få professionell hjälp med din toalett.

Stopp i avloppet i golvbrunn

Det första du bör göra om du fått stopp i golvbrunnen i dusch eller vid ditt badkar är att rensa avloppet från hår och annat som kan ha fastnat och som hindrar vattnet från att rinna igenom.

För att undvika stopp i golvbrunnen bör den rengöras regelbundet och du kan till exempel använda dig av ett golvbrunnsfilter för att stoppa hår och annat från att fastna.

För att rengöra golvbrunnen tar du först bort silen (den metallplatta med hål som sitter ovanför golvbrunnen). Den sitter oftast lös och går lätt att få upp, men den kan också sitta fast med skruvar. Sen rengör du vattenlåset och avlägsnar hår och smuts och annat som fastnat. Var noga med att sätta tillbaka vattenlåset så allt hamnar på plats igen, så inte packningar eller annat hamnar fel vilket kan innebära att det kommer börja lukta i badrummet från golvbrunnen om inte allt sluter tätt.

Om det inte räcker med att rensa vattenlåset kan du prova med ett rensband eller med någon form av miljövänlig propplösare. Det finns ett antal olika typer av husmorstips kring stopp i avloppet och här följer två av dessa ”stopp i avloppet tips”, som ”bakpulver avlopp” och ”stopp i avlopp bikarbonat”:

Propplösare med bakpulver och ättika 
Blanda bakpulver med ättika och lite salt i ett kärl. Koka upp vatten. Häll bakpulver- och ättikablandningen i avloppet. Häll i riktigt varmt vatten direkt efter bakpulver- och ättikablandningen. Nu ska din propp i avloppet vara borta.

Propplösare med bikarbonat och vinäger
Häll bikarbonat och vinäger i avloppet. Koka upp vatten och häll det i avloppet. Spola med vatten och proppen är förhoppningsvis borta.

Lycka till med ditt stopp i avloppet! Vi hoppas dessa tips ska hjälpa dig att få bukt med ditt stopp i avloppet, så du kan undvika att behöva ringa en rörmokare eller din hyresvärd.

Dock: var alltid försiktig när du provar med husmorstips och undvik att experimentera med kemikalier och annat, så ingenting blir skadat i ditt kök eller badrum.

Och vid upprepade stopp eller när du inte själv kan lösa ett stopp i ett avlopp – kontakta professionell hjälp.


Detta är en artikel om stopp i avlopp och att bli av med stopp i avloppet från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och blir av med vägglöss men även huskurer som är bra mot förkylning utan att du behöver köpa dyra preparat eller receptfria läkemedel som kan kosta mycket pengar samtidigt som du har citron och ingefära hemma som kan göra underverk vid en jobbig snuva eller infektion i luftvägarna.