Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Rengöring av fläktfilter ren fläkt
Rent fläktfilter är viktigt!


Det är viktigt att byta eller rengöra sitt fläktfilter 3-4 gånger per år för att det ska fungera så effektivt som möjligt och för att undvika den brandfara som kan uppkomma när fett och matos samlas i filtret.
 
Många missar dock att rengöra sitt filter och förutom att det ökar brandrisken så kan det också leda till en sämre inomhusmiljö när köksfläkten inte längre kan suga upp fett och rök från maten på ett effektivt sätt, så det finns flera skäl att rengöra köksfilter regelbundet och minst en gång per halvår.

Rengör ditt fläktfilter från fett

För att säkerställa att du har ett rent filter för din köksfläkt behöver du därför regelbundet rengöra eller byta ditt filter. När du rengör köksfiltret måste du göra det med något som löser upp det fett som samlats i ditt filter, till exempel diskmedel. Du kan låta ditt köksfilter ligga i vatten och diskmedel i någon timme eller över natten.

Du kan även köra ditt fläktfilter i diskmaskinen efter att du rengjort det från fett om du vill få det riktigt rent. Det är även många som lägger köksfiltret direkt i diskmaskinen utan att först lösa upp fett och det går säkert bra om filtret inte är så kraftigt nedsmutsat.

Det finns även andra husmorsknep som att rengöra fläktfilter till köksfläkten genom att tillsätta 1 dl rödsprit i en balja med diskmedel och sedan låta det ligga.

Men dessa råd gäller bara fläktfilter som går att rengöra, det finns även filter för köksfläkt som är som en tunn tygmatta eller gummiduk och de måste bytas eftersom de inte går att tvätta utan att funktionen försämras.

Göra rent kolfilter för kolfilterfläkt

Vissa typer av kolfilter, framför allt av äldre modell, behöver både rengöras och reaktiveras. Kolfiltret rengörs i diskmaskin med hög vattentemperatur och diskmedel och det är bara själva kolfiltermattan som ska diskas, undvik att diska monteringsramen.
För att reaktivera kolfiltret ska det sedan torkas i ugn (100 grader i 10 minuter). Läs mer hos Fjäråskupan om att göra rent kolfilter

På Dammtussen.se hittar du både fläktfilter som går att tvätta och fläktfilter för byte.

Några exempel på fläktfilter för din köksfläkt som finns i vår butik:
Fläktfilter runt med hål (för Futurum och liknande fläktar i köket)
Fläktfilter Franke
Filterinsats återkol tvättbar (som passar till Electrolux och Husqvarna)
Fläktfilter aluminium metall (modell som du klipper till efter ditt nuvarande filter i köksfläkten)

Relaterade länkar för dig som vill läsa mer om att rengöra din köksfläkt (eller byta ut ditt fläktfilter):
Så här rengör du det äckliga filtret till fläkten (Expressen.se)
Gör spisfläkten fräsch enkelt och snabbt (Varbergs Bostad)

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om hur du rengör ditt filter i köket från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar