Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Bikarbonat husmorstips rengöra städa

Bikarbonat för rengöring och städning


Städa med bikarbonat är populärt för mycket i hemmet och vi går i den här artikeln igenom mängder av bra städtips med bikarbonat, men vad är egentligen bikarbonat?

Vad är bikarbonat?


Bikarbonat
eller natriumbikarbonat (NaHCO3) är en naturlig produkt som återfinns i vår natur (t ex i hav och vatten, men även i marken). Bikarbonat är även en klassisk produkt för husmorsknep.

Varför rengör bikarbonat? Bikarbonat verkar naturligt antiseptiskt (bakteriedödande och desinficerande) och neutraliserar lukter och har milt slipande egenskaper, som gör att just bikarbonat är populärt och passar bra för rengöring i hemmet. Bikarbonat innehåller inga frätande ämnen som ofta finns i kemikalier och i de rengörings- och tvättmedel du kan köpa för städning - men som du inte behöver när du istället använder dig av ett naturligt medel som bikarbonat. 

Bikarbonat och bakpulver är det samma sak? Nej, de är liknande men inte samma produkt - bikarbonat är ren produkt medan bakpulver är en blandning av bikarbonat och andra ingredienser som en eller flera syror (för att få till exempel deg och smet att jäsa utan att använda jäst). 

Bikarbonat har många användningsområden, naturligtvis i matlagning, men också för rengöring och städning och till och med för kroppsvård och skönhetsvård.

Det är miljövänligt att använda bikarbonat och du slipper köpa andra produkter för rengöring och städning.


Husmorstips bikarbonat


Bikarbonat har så många användningsområden att vi valt att lista en massa bra sätt för hur du kan rengöra och städa och annat nyttigt i hemmet med bikarbonat.

Så här kommer 12 tips för att använda bikarbonat på ett ekologiskt och smart sätt i ditt hem, som att ta bort dålig lukt i huset med hjälp av husmorstips.

12 bra tips för att använda bikarbonat i hemmet:
1. Bikarbonat i mat: vill du ha en fluffig omelett? Ta en nypa bikarbonat med tre ägg, vispa upp och gör som du brukar när du gör omelett. De fungerar även med potatismos, det blir vitt och fluffigt.
2. Få bort dålig lukt i kylskåpet och i sophinken: blanda en skål med vatten och några matskedar med bikarbonat och doppa en trasa i lösningen och torka sedan ur kylen. Bikarbonat gör rent och suger upp den dåliga lukten. Du kan även hälla lite bikarbonat i botten på din sophink, det suger upp både full och dålig lukt. 
3. Fräsch möbel: du kan få bort dålig lukt, kanske ett fynd du gjort på loppis, genom att pudra bikarbonat i till exempel lådor och på hyllor och sedan låta stå några dagar. Dammsug sen bort ur och doften har mildrats. När du börjat använda din möbel kan du ställa in en skål med bikarbonat som kan verka mot kvarvarande lukt.
4. Rengöra tvättmaskin: kör tvättmaskinen på den snabbaste tvättcykeln med bikarbonat i stället för tvättmedel. Det tar bort smuts och fräschar upp maskintrumman.
5. Ren tvättkorg: luktar din tvättkorg ofräscht? Då kan du strö lite bikarbonat i den med jämna mellanrum, så undviker du dålig lukt i korgen.
6. Ren termos: fyll en termos med hett vatten och häll i 1 tesked bikarbonat och, om det är extra mycket beläggning i termosen, lite citron. Låt sedan stå 5-10 minuter och ta sen en diskborste eller flaskborste för att lossa det sista. Skölj sedan med hett vatten.
7. Ren toalett: spola toaletten så insidan av toastolen är blöt och pudra sen med bikarbonat runt om i hela toastolen. Låt sedan stå i minst en timme eller gärna över natten. Blanda lite ättika med vatten och häll runt om i toastolen och nu börjar det bubbla och fräsa. Skura då runt med toaborsten och se hur det blir rent och fräscht.
8. Få bort tefläckar och kaffefläckar: har du fått fula missfärgningar på porslin som i dina kaffekoppar? Blanda 1 dl bikarbonat i hett vatten i din diskho och lägg ner kopparna i en 30 minuter och diska sen som vanligt.
9. Ren kattlåda: täck kattlådans botten med bikarbonat för att neutralisera lukten från kattkiss och häll kattsanden ovanpå.
10. Rent silver: har du silverbestick som har oxiderat och blvit mörka? Lägg ugnsfolie i ett kar som rymmer besticken, till exempel i diskhon eller i en ugnsform. Fyll på med 1 dl salt och 1 dl bikarbonat och häll sedan på hett vatten. Lägg i besticken och låt dem ligga i en halvtimme. Till sist, skölj med vatten och torka besticken.
11. Vackra och hållbara snittblommor: ta ¼ tesked bikarbonat i vattnet.
12. Ren blomvas: fyll vasen till hälften med 1 del vatten och 1 del vinäger och tillsätt sedan bikarbonat. Låt verka en stund så smutsen lösgörs på insidan och skölj till slut med vatten.

Det här var bara några av de husmorstips som finns för att göra rent och städa med bikarbonat, du hittar fler länkar till sidor som skriver om att städa med bikarbonat längre ned på sidan. Vi skriver även mer om husmorstips på andra sidor på Dammtussen.se som att städa med ättika

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Bikarbonatpasta

Bikarbonatpasta får du genom att ta hälften bikarbonat och hälften vatten som du blandar till en seg kräm, helt enkelt en pasta. Som du sedan kan använda på olika sätt för rengöring i ditt hem. Det är Ekotipset som tipsar om smarta knep och ekohacks på Instagram som skrivit mycket om bikarbonatpasta och vad du kan använda denna pasta till. Följ gärna Ekotipset och även Dammtussen.se för husmorstips på Instagram varje vecka.

Vad kan man använda bikarbonatpasta till? Här kommer ett par användningsområden där bikarbonatpasta fungerar på ett bra sätt:
1. Börja med att breda ut bikarbonatpasta på ytor som behöver göras rent, exempelvis kakelfogar i badrummet, i diskhon, i ditt badkar. Stryk på bikarbonatpastan på önskad plats och låt sedan verka i minst en timme. Skrubba sedan rent med vatten.
2. Ta bort intorkade kissfläckar från sängen med bikarbonatpasta. Gnugga in pastan på kissfläckarna med en trasa och låt verka i en timme. Ta bort överflödig pasta och dammsug sen bort det bikarbonat som finns kvar. Avsluta med en rejäl vädring av madrassen.

Skulle olyckan vara framme och du har chansen att rengöra en kissfläck från ett barn eller husdjur innan det torkar in kan du pudra på ett lager bikarbonat och låt sedan låta verka några timmar innan du dammsuger och till sist vädrar.

Städa med bikarbonat på TV4


Städexperten Marlene Eriksson, som ofta på Nyhetsmorgon på TV4, visar i det här sex minuter långa klippet hur du kan få rent i badrummet med hjälp av bikarbonat tillsammans med potatismjöl och ättika.

Bikarbonat och rengöring av kakelfogar: så har du fula och smutsiga kakelfogar, precis som i exemplet ovan med bikarbonatpasta, ta bikarbonat, potatismjöl, lite ättika och lite vatten och gör en massa av det. Ta massan sedan denna massa och fördela ut den på dina kakelfogar, till exempel med degskrapa, som Marlene föreslår, eller annan typ av skrapa. Duscha sedan av efter en stund, en timme eller ett par timmar, eller till och med nästa gång du duschar.

Nedan ser du klippet där Marlene har städskola för alla som vill lära sig att städa med bikarbonat, men hon tipsar även om hur man blir av med silverfiskar och hur du kan rengöra ditt filter i köksfläktenTänk dock på att alltid använda husmorstips i liten skala först: det kan finnas material, som det inte fungerar bra på eller som helt enkelt inte tål till exempel ättika så börja i liten skala och om det fungerar bra kan du sedan använda tipsen fullt ut i ditt hem.

Kan man använda bikarbonat till avlopp?


Bikarbonat tillsammans med vinäger är ett populärt husmorsknep för att bli av med stopp i avloppet, så svaret är ja: du kan använda bikarbonat till avlopp.

Gör så här: häll bikarbonat och vinäger i avloppet. Koka sedan upp vatten och häll det i avloppet. Spola til sist med vatten och proppen är förhoppningsvis borta.

Här kan du läsa fler tips för att bli av med stopp i avlopp


Lyssna och läs mer om att rengöra och städa med bikarbonat:


Podd om husmorsknep tipsar om bikarbonat (Spotify - podden Husmorstips för alla)
10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till (Allas.se)
Bikarbonat har många användningsområden (Kryddhuset.se)
Rengöringstips och vardagshacks med bikarbonat (Gnistra Städ)


Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om att städa med bikarbonat från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar för Electrolux dammsugare och dammsugarpåsar för Miele dammsugare, men även löpande samlar och tipsar om bra husmorsknep om allt från slemlösande huskur mot förkylning och bananflugor och blomflugor till att rengöra ugn och våttorka golv.