Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Citron husmorstips

Städa med citron!


Citron är en citrusfrukt och även ett klassiskt husmorstips för citron kan verkligen vara bra och nyttigt för det mesta i hemmet.

Du kan till exempel ha citron i håret, citron i ansiktet (mot acne och pormaskar, badda finnarna med en tops doppad i citronjuice och låt sitta över natten), citronsyra (eller citronsaft, en tesked citronsyra motsvarar ungefär saften från en citron) i tvättmaskinen och du kan till och med använda citron mot spindlar (gnugga citron på ytor där spindlar brukar hålla till, t ex golvlister och runt fönster).

Men förutom att citron är nyttigt och bakteriedödande och kan vara bra för hud, hår och naglar, så är citron även bra för rengöring i hemmet.

10 bra tips kring hur du kan städa med citron på ett effektivt och miljövänligt sätt:
1. Du får ren diskho genom att gnida in den med en citron.
2. Tvättning: gnid in envisa svettfläckar under ärmarna som inte vill försvinna med citron innan du tvättar.
3. Ren micro: ställ in en skål med kranvatten med citron i mikron på full effekt i 30 sekunder.
4. Har du problem med soplukt? Lägg citronskal i soppåsen, så blir du av med soplukten!
5. Kalkavlagringar i kök och badrum: gnid en citron mot kalkavlagringarna och låt sedan verka några minuter. Torka sedan av med en trasa.
6. Du kan göra ditt eget milda rengöringsmedel genom att blanda pressad citron och vatten i en sprayflaska. Fungerar utmärkt på kakel i badrum och i toalettstolen (spraya i toaletten och låt det stå över natten, sedan är det bara att spola dagen efter och toastolen är fräsch igen).
7. Du kan rengöra skärbrädan genom att dela på en citron och sedan dra över skärbrädan för att få bort lukt och matrester.
8. Koka skal och saft från en citron i femton minuter, som du sedan kan använda för att ta bort fett och olja från olika platser i köket.
9. Fräscht kylskåp. Lägg in en halv citron med snittytan uppåt, så får du ett fräscht kylskåp.
10. Lägg in en halv citron i diskmaskinen (t ex i bestickkorgen eller på annan plats där citronen inte åker runt) och diska sedan som vanligt. Citronen gör både din disk och din diskmaskin fräsch och ren. Det finns även produkter som fungerar som citron i diskmaskinen men som kan användas fler gånger och därför kan ligga kvar. 

Citron är även bra för att bli av med lukt från händerna om du till exempel hackat lök, det är bara att tvätta händerna med en citronskiva så blir du av med lukt från livsmedel som lök och vitlök som kan lukta mycket. Ett annat klassiskt husmorsknep mot illaluktande händer är kaffesump: gnugga och tvätta händerna med kaffesumpen efter att du tagit i något som gör att lukten blivit kvar.

Vill du läsa mer om hur du även kan använda citron för huden och håret finns en artikel från Expressen Hälsoliv här.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Citron ett ekologiskt rengöringsmedel


Se till att du alltid har citroner hemma, så har du alltid tillgång till ett ekologiskt rengöringsmedel redo för både enklare och tuffare rengöring i hemmet.

Till exempel som tipset ovan (tips nr 5) för att ta bort kalkavlagringar i badkaret, dusch och toaletten: gnid en delad citron mot kalkavlagringar i badrummet och vänta några minuter innan du torkar av med en trasa. Detta går lika bra med citronsyra. För toaletten häller du en halv deciliter citronsyra i toaletten och låter verka i 30 minuter innan du sedan spolar.

Har du bra tips hur man kan använda citron i hemmet på ett smart och effektivt sätt? Dela gärna med dig av dina tips om citroner i kommentarsfältet längst ned på denna sida.

Visst du förresten att citronen kom från Asien till Europa och Ligurien på 1200-talet där den sedan började odlas på 1400-talet i Genua vid medelhavskusten och att den ursprungligen växte i Himalaya?

Hur mycket citronjuice motsvarar en citron?

Oavsett om du ska ha citronjuice till städning eller citronjuice till drinkar är det bra att veta hur mycket citronjuice du kan få ut av en citron.
Svaret är att du kan få ut ungefär 0,6 dl citronjuice av en medelstor citron och något mindre eller mer om citronen är av annan storlek.

Skulle du inte använda all citronjuice på en gång så har citronjuice bra hållbarhet: juicen håller en vecka i kylen, men du kan även frysa den i upp till ett år för användning vid ett senare tillfälle.Relaterade länkar för dig som vill läsa mer om citron och vad du kan göra med denna mångsidiga citrusfrukt i ditt hem:

Använd citron på 11 fantastiska sätt (Stegforhalsa.se)
Recept med citron (Ica.se)
Boosta hud och hår med citron (Expressen.se)


Detta är en artikel om hur du städar med citron i köket från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar och städprodukter, men även löpande samlar och tipsar om bra husmorsknep om allt från blomflugor och bananflugor till att rengöra ugn och hantera stopp i avlopp och rengöra mässing.
2017-07-22 @ 09:24:35
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden VTrsry:
Kommentarer:
Fortsätt »