Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Husmorstips förkylning hosta halsont

Husmorstips vid förkylning och hosta

Letar du bra huskurer vid hosta eller husmorstips vid förkylning? Helt enkelt bra tips på hur du kan lindra förkylning och hosta på bra och enkla sätt med saker du har hemma istället för att köpa dyra preparat som sällan ger bättre effekt än klassiska husmorstips.

Vi har samlat massor av bra tips på denna sida som du kan använda när du blivit förkyld och vill lindra din förkylning eller fått ont i halsen och söker en huskur mot halsont eller en mirakelkur mot förkylning.

Förutom dessa husmorstips är det viktigt att nämna att din kropp behöver vila och undvika ansträngning när du är förkyld och framför allt när du har ont i halsen. Så är du dålig: nyttja husmorstipsen nedan, till exempel en kopp grönt te med honung, läs en bra bok och vila, så kommer din kropp snart tillbaka i vanligt skick igen. Det du absolut ska undvika är fysisk träning, det kan vara direkt skadligt vid infektion i kroppen.

Husmorstips förkylning - mat och dryck som är bra mot förkylning

Drick grönt te, som förutom att det smakar gott även anses kunna motverka förkylningar. Andra bra teer att dricka är till exempel ingefära eller pepparrot, som också kan verka lindrande vid förkylning.

Drick mycket vatten som fuktar slemhinnorna och ta gärna med ingredienser som citron och ingefära i det du dricker, som kan hjälpa kroppens immunförsvar, till exempel honungsvatten med citron som dessutom kan ha andra positiva effekter som att motverka trötthet. Du blandar enkelt en matsked honung i ett glas ljummet vatten och kan pressa i lite citron efter smak.

Drick varmt vatten med citron. Syran i citronen är bakteriedödande och kan stimulera immunsystemet. Dessutom får du i dig mycket C-vitaminer på ett enkelt sätt.

Drick varmt vatten med ingefära. Du kan göra ditt eget ingefärate genom att koka små bitar av färska ingefära. Ingefära är som honung slemlösande, men har som citron även bakteriedödande egenskaper som kan hjälpa kroppen att bli av med infektioner i till exempel luftvägarna.

Ät soppa, så får du i dig energi även om du inte är hungrig. En bra soppa är kycklingsoppa, som i vissa studier även visat sig kunna lindra förkylningsbesvär. Det gäller dock inte pulversoppor utan riktiga soppor som du gör själv med kyckling, lök, morötter och andra rotsaker och grönsaker.

 

Husmorstips som är bra mot hosta och halsont

Söker du en huskur mot hosta eller rethosta (även kallad torrhosta som är vanlig i början av en förkylning och som kan bli extra jobbig på nätterna), helt enkelt något som lindrar din såriga hals?

Gurgla halsen med saltvatten
, ta en liten sked salt och blanda i glas med vatten (varken för varmt eller för kallt), ungefär 2 tsk salt i 2 dl vatten. Gurgla runt ordentligt nere i svalg och munhåla några gånger och skölj inte ur efter.

Honung är också lent och skönt för halsen och dessutom bakteriedödande och därmed en slemlösande huskur, så ät honung och ha honung i ditt te om du har ont i halsen. Men var noga med att teet inte är för varmt när du rör i honung, då förlorar honungen sin effekt och sin positiva verkan (ska helst inte bli varmare än 40 grader) och därmed sin funktion som huskur mot slemhosta.

Undvik mjölk som är slembildande och bara förvärrar din hosta.

Glass är väl inte en huskur, men är ett klassiskt husmorstips för att lindra halsont. Dessutom får du i dig lite energi.

Till sist brukar även timjante komma upp bland huskurer vid halsont, även om citron, ingefära och honung är vanligare ingredienser i förkylningste. Men vill du prova timjante gör du så här: ta en tesked torkad timjan i en kopp kokande vatten. Sila sedan bort den timjan du lagt i och låt det svalna en stund innan du dricker eller gurglar ditt timjante. Du kan även ha i lite honung för extra lindring för halsen.

 
Håll dig frisk i förkylningstider

4 generella tips i förkylningstider, som också kan vara bra för att undvika att smittan enkelt sprids i familjen, på jobbet eller i skolan är:
1. Tvätta händerna ofta! Om du inte har möjlighet att tvätta händerna så ofta som du skulle vilja, se till att ha med handsprit eller en våtservett.
2. Om någon i din närhet är sjuk, undvik kontakt. Det går alldeles utmärkt att vara trevlig och social men ändå hålla sig på avstånd.
3. När du själv är förkyld – håll dig på avstånd från andra, hosta inte handen (armvecket är bättre) och använd pappersnäsdukar. Viktigast är dock att visa hänsyn och att hålla sig undan från andra människor, jobba till exempel gärna hemma om du har möjlighet.
4. Ät mat som stärker immunförsvaret, till exempel grönsaker som broccoli, spenat och morot och frukt som hallon, kiwi och blåbär, gärna i kombination med färska kryddor som chili, ingefära och vitlök. Det är viktigt med kost, träning och vila året runt, men det är extra viktigt i förkylningstider.

Läs mer om husmortips vid förkylning:
Maten som kan lindra din förkylning (Alltommat.se)
Förkylningsmat de bästa tipsen (Fanny Lindkvist på Lesscarbs.se)


Detta är en artikel om husmorttips vid förkylning och hosta från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som S-bag dammsugarpåsar och Miele dammsugarpåsar, dammsugarmunstycken och
köksfilter.

Vi samlar även fler husmorstips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönsterrengör mässing och blir av med stopp i avlopp.