Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Husmorstips dålig lukt

Husmorstips för att ta bort dålig lukt


Husmorstips vid dålig lukt - dålig lukt kan lätt uppkomma i hemmet, men hur ska du bli av med dålig lukt inomhus som i garderoben, kylskåpet och i tvättmaskinen? Eller inbiten dålig lukt i kläder och skor eller lukt av långvarig rökning från till exempel tidigare hyresgäster?

Husmorstips vid dålig lukt inomhus

Dålig lukt inomhus? Otäck lukt i hemmet? Inomhusmiljön är en plats där vi tillbringar mycket tid och det är viktigt att den är fräsch och behaglig. Ibland kan dock dålig lukt dyka upp i ett eller flera rum upp och förstöra atmosfären i våra hem. Men här kommer några effektiva husmorstips för att ta bort dålig lukt i hemmet eller få bort dålig lukt i ett rum om det inte är hela huset som drabbats av obehaglig lukt.
 
1. Lufta regelbundet: en av de enklaste och mest effektiva åtgärderna du kan vidta är att regelbundet vädra ut ditt hem. Öppna fönster och dörrar för att släppa in frisk luft och låt den cirkulera. Detta hjälper till att bli av med instängd lukt och förbättrar luftkvaliteten i ditt hem.
 
2. Använd naturliga luftrenare: vissa naturliga ämnen har en förmåga att absorbera dålig lukt. Placera skålar med ättika eller bikarbonat i rum där lukt är ett problem. Dessa ämnen hjälper till att neutralisera dålig lukt och lämnar därför rummet frächt och utan oönskad lukt. Röklukt kan du också bli av med genom att placera en skål med ättika i rummet under upp till ett dygn, men om du har mer ingrodd röklukt kan det bli svårare och du kan till och med vara tvungen att sanera ditt boende.
 
3. Rena textilier och ytor: många gånger kan dålig lukt komma från smutsiga textilier och orena ytor. Tvätta dina mattor, gardiner, kuddar och andra tyger regelbundet för att få bort oönskade lukter. Torka också av fria ytor som bänkskivor, bord och golv för att ta bort bakterier och källor till dålig lukt.
 
4. Använd väldoftande ingredienser: du kan använda väldoftande ingredienser för att skapa en trevlig doft i ditt hem. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt kanelstänger, nejlikor eller citronskal. Låt det sjuda på spisen i några minuter för att sprida en härlig doft i hela huset.
 
5. Ta hand om avlopp och sopkärl: avlopp och sopkärl är vanliga källor till dålig lukt. För att bekämpa detta kan du hälla kokande vatten och ättika i avloppet för att rengöra det och avlägsna eventuella oönskade lukter. För sopkärl kan du använda bakpulver och vatten för att skrubba dem rena och sedan skölja noggrant. Läs mer om att rengöra avlopp
 
6. Odla växter hemma: vissa växter har naturliga dofter som kan även hjälpa till att förbättra luftkvaliteten och bekämpa dålig lukt. Odla växter som lavendel, mynta eller citronmeliss i ditt hem för att sprida en behaglig doft och samtidigt rena luften. Läs mer om luftrenande växter
 
7. Håll ordning hemma och rengör regelbundet: en ren och välorganiserad hemmiljö är mindre benägen att drabbas av dålig lukt. Se till att städa ditt hem regelbundet och undvik att låta smuts och oönskade ämnen byggas upp och gro in - det är alltid lättare att få bort smuts om den inte får fäste och därmed blir svårare att få bort.
 
Använd dig av dessa husmorstips så kan du effektivt bekämpa dålig lukt inomhus och skapa en fräschare och mer inbjudande atmosfär i ditt hem. Glöm inte att konsultera proffs som kan utreda din inomhusmiljö om luktproblemen kvarstår eller om de skulle kunna orsakas av allvarligare hälsorelaterade faktorer som till exempel fukt och mögel.

 

Husmorstips vid dålig lukt i garderober

Dålig lukt i garderoben? Det är ingen nyhet att lukt i hus sätter sig i kläder och garderoben är verkligen en viktig plats där vi förvarar våra kläder och andra accessoarer och det är betydelsefullt att den alltid är fräsch och behaglig och inte upplevs som fullbelamrad och med dålig luftcirkulation. Ibland kan dock en obehaglig lukt ändå smyga sig in och påverka våra kläder, så de börjar dofta mindre angenämnt. Men oroa dig inte! Här kommer några smarta husmorstips för att hantera otäck lukt i garderober.
 
1. Rengör och lufta ut: börja med att tömma garderoben och rengör den noggrant. Torka av hyllor, stänger och väggar med en mild lösning (som någon del såpa i en större mängd ljummet vatten) för att avlägsna damm, smuts och eventuella luktkällor. Efter rengöringen, se till att garderoben är välventilerad genom att öppna dörrarna och låta frisk luft cirkulera i utrymmet.
 
2. Använd naturliga absorberare: det finns flera naturliga ämnen som kan absorbera dålig lukt och lämna en fräsch doft i garderoben. Placera till exempel en skål med bakpulver eller ättika i garderoben. Dessa ämnen kommer att absorbera och neutralisera lukt från kläderna och luften i garderoben.
 
3. Använd väldoftande produkter: för att lämna en behaglig doft i garderoben kan du använda väldoftande produkter. Häng upp doftpåsar fyllda med torkade blommor, lavendel eller cederträblock. Dessa produkter ger inte bara en trevlig doft, utan kan också hjälpa till att hålla skadedjur borta från kläderna.
 
4. Tvätta kläder innan förvaring: innan du placerar kläder i garderoben, se till att de är rena och fräscha och inte redan använts ett antal gånger. Tvätta kläderna enligt instruktionerna på plagget och se till att de är helt torra innan du lägger dem i garderoben. Genom att förvara rena kläder minskar risken för dålig lukt och spridning av oönskade dofter. Mer tips om hur du kan tvätta kläder rätt och bli av med sura dofter i textilier
 
5. Lufta dina kläder regelbundet: för att undvika att kläder absorberar dåliga lukter är det viktigt att regelbundet låta dem luftas ut. Ta ut kläder från garderoben och häng dem utomhus på en klädställning eller på en balkong under fina och vindiga dagar. Detta hjälper till att fräscha upp kläderna och låter dem andas.
 
6. Använd rätt förvaringsmetoder: för att undvika dålig lukt bör du använda rätt förvaringsmetoder i garderoben. Använd exempelvis klädpåsar av tyg istället för plast, eftersom tyg tillåter kläderna att andas och förhindrar fuktansamling. Dessutom är det viktigt att inte packa garderoben för full, då det kan begränsa luftcirkulationen och öka risken för dålig lukt.
 
Genom att tillämpa dessa husmorstips kan du hantera dålig lukt i garderober och hålla dina kläder fräscha och väldoftande. Kom ihåg att regelbundet underhålla och rengöra garderoben för att förebygga luktproblem och bevara klädernas kvalitet.

Husmorstips vid dålig lukt i kylskåp

Ett fräscht och luktfritt kylskåp är avgörande för att hålla våra livsmedel fräscha och säkra att konsumera. Ibland kan dock dålig lukt smyga sig in i kylskåpet och även påverka kvaliteten på våra matvaror. Här kommer några praktiska husmorstips för att bli av med dålig lukt i kylskåpet.
 
1. Rengör kylskåpet regelbundet: börja med att tömma kylskåpet och att rengöra det ordentligt. Ta ut alla livsmedel och placera dem i en sval plats medan du rengör. Tvätta hyllor, lådor och väggar med en mild rengöringslösning (till exempel lite såpa i vatten). Kom ihåg att torka bort eventuella spill och läckta livsmedel. Rengör även tätningen runt kylskåpsdörren för att undvika att dålig lukt sipprar in.
 
2. Använd naturliga absorberare: naturliga ämnen kan hjälpa till att absorbera och neutralisera dålig lukt i kylskåpet. Placera en skål med bikarbonat eller ättika i kylskåpet. Dessa ämnen har en förmåga att absorbera oönskade lukter. Byt ut dem regelbundet för att säkerställa effektiviteten.
 
3. Citronsaft: att använda citronsaft som är ett naturlig rengöringsmedel kan också bidra till att eliminera dålig lukt i kylskåpet. Blanda citronsaft med vatten och torka av insidan av kylskåpet med blandningen. Citronsaften kommer att lämna en fräsch doft och hjälpa till att ta bort obehagliga lukter i kylskåpet.
 
4. Kontrollera matvaror: ofta kan dålig lukt i kylskåpet härstamma från förfarna eller dåliga livsmedel. Kontrollera regelbundet dina matvaror och kasta bort eventuella dåligt luktande livsmedel. Håll koll på utgångsdatum och hur dina livsmedel luktar och förvara livsmedel i förseglade behållare för att undvika att dålig lukt sprids.
 
5. Använd bakpulver: bakpulver är en effektiv luktneutralisator och kan hjälpa till att bli av med dålig lukt i kylskåpet. Blanda en tesked bakpulver med vatten och torka av insidan av kylskåpet med blandningen. Skölj noggrant efteråt.
 
Följ dessa husmorsknep så borde du effektivt kunna eliminera dålig lukt i kylskåpet och hålla dina livsmedel fräscha längre. Kom även ihåg att rengöra kylskåpet regelbundet och hålla koll på matvaror och utgångsdatum (även om många matvaror kan hålla längre än bäst-före-datum) för att undvika att dålig lukt uppstår. Läs mer om hur du ska förvara mat för att den ska hålla längre

Husmorstips vid dålig lukt i tvättmaskin

En fräsch och väldoftande tvätt är något vi alla strävar efter. Ibland kan dock en sur lukt sprida sig från tvättmaskinen och påverka känslan av renhet. Oroa dig inte! Här kommer några smarta husmorsknep för att hantera dålig lukt i tvättmaskinen.
 
1. Rengör tvättmaskinen regelbundet: det är viktigt att rengöra tvättmaskinen för att bli av med oönskade lukter. Starta en tom tvättcykel på hög temperatur med en kopp ättika i tvättmedelsfacket. Ättikan hjälper till att rengöra och ta bort bakterier och luktkällor. Efter det, kör en ytterligare tom cykel med bara vatten för att skölja bort eventuella återstående ättika.
 
2. Håll luckan öppen efter användning: se till att lämna luckan på tvättmaskinen öppen en stund efter varje tvätt. Det hjälper till att ventilera maskinen och förhindrar att fukt och dålig lukt bildas. Låt luften cirkulera genom tvättmaskinen och torka ut ordentligt.
 
3. Torka av tätningen: tätningen runt tvättmaskinens dörr är en vanlig plats där fukt och lukt kan samlas. Var noga med att regelbundet torka av tätningen med en trasa eller svamp för att ta bort eventuell fukt och oönskade lukter. Se även till att tätningen är ren och fri från mögel eller mögelrester.
 
4. Undvik överbelastning: att överbelasta tvättmaskinen kan leda till att tvätten inte får tillräckligt med luftcirkulation under tvättcykeln. Detta kan resultera i fuktighet och dålig lukt. Följ tvättmaskinens kapacitetsrekommendationer och undvik att packa maskinen alldeles för full för att säkerställa att kläderna blir ordentligt rena och att lukten förblir fräsch.
 
5. Ta hand om tvättmedelsfacket: tvättmedelsfacket kan bli en plats där det samlas smuts, tvättmedelsrester och mögel. Rengör det regelbundet genom att ta ut facket och skölja det i varmt vatten. Se till att det är helt torrt innan du sätter tillbaka det. Detta kommer att bidra till att undvika dålig lukt och hålla tvättmedelsdoseringen korrekt.
 
6. Använd naturliga luktabsorbenter: för att bekämpa dålig lukt i tvättmaskinen kan du använda naturliga luktabsorbenter. Placera en skål med bikarbonat eller en påse med ättika i tvättmaskinen mellan användningarna. Dessa ämnen hjälper till att absorbera och neutralisera oönskade lukter.
 
Följ dessa husmorsknep så kan du effektivt hantera dålig lukt i tvättmaskinen och njuta av fräscha och väldoftande kläder efter varje tvätt - kom även ihåg att regelbundet underhålla och rengöra tvättmaskinen för att förebygga luktproblem och se till att tvätten förblir ren och doftande över lång tid.

Husmorstips vid dålig lukt i kläder

Få bort dålig lukt i kläder? Kläder med dålig lukt kan vara frustrerande, men det finns flera husmorstips som kan hjälpa till att bekämpa problemet. Här är några effektiva tips för att hantera dålig lukt i kläder.
 
1. Tvätta kläderna ordentligt: en av de första åtgärderna du kan vidta är att tvätta kläderna noggrant. Följ tvättinstruktionerna på plagget och använd rätt mängd tvättmedel och se till att tvätta kläderna i rätt temperatur för att ta bort eventuell lukt. Om möjligt, undvik att blanda olika typer av kläder som kan avge doft eller absorbera lukt från varandra.
 
2. Använd luktabsorbenter: det finns flera naturliga luktabsorbenter som kan hjälpa till att neutralisera dålig lukt i kläder när till exempel lukt i hus satt sig i dina kläder. Placera en skål med bikarbonat, kaffesump eller ättika i garderoben eller lådan där kläderna förvaras. Dessa ämnen har en förmåga att absorbera oönskade lukter. Byt ut dem regelbundet för att behålla deras effektivitet.
 
3. Häng ut kläderna: efter tvätt kan det vara fördelaktigt att hänga kläderna utomhus för att lufta dem. Sol och frisk luft kan hjälpa till att ta bort obehagliga lukter och ge kläderna en fräsch doft. Om vädret inte tillåter att du hänger utomhus, kan du hänga kläderna i en välventilerad plats inomhus.
 
4. Använd väldoftande produkter: för att ge kläderna en trevlig doft kan du använda doftande produkter. Till exempel kan du använda doftpåsar med torkade blommor, lavendelsäckar eller cederträblock i garderoben eller lådan där kläderna förvaras. Dessa produkter ger inte bara en behaglig doft, utan kan också hjälpa till att avskräcka skadedjur.
 
5. Ånga kläderna: om kläderna har fått en lukt som är svår att bli av med genom tvätt kan du använda en ångare för att fräscha upp dem. Ånga hjälper till att ta bort lukt och ger kläderna en fräschare känsla. Ånga kan användas på de flesta typer av kläder, men var noga med att följa instruktionerna på plagget för att undvika skador.
 
6. Undvik att använda för mycket parfym: ibland kan användningen av för mycket parfym orsaka att kläderna får en obehaglig lukt. Använd parfym sparsamt och se till att den appliceras på huden istället för direkt på kläderna. På så sätt minskar risken för att parfymdoften blandas med materialens naturliga dofter.
 
Följ dessa tips så kan du effektivt bekämpa dålig lukt i kläder och återfå deras fräschör Kom ihåg att alltid följa tvättinstruktionerna för dina kläder och anpassa tvätten efter materialens specifika behov.

Husmorstips dålig lukt i skor

Dålig lukt i skor kan vara obehagligt och till och med pinsamt. Men oroa dig inte, det finns flera husmorstips som kan hjälpa dig att bli av med dålig lukt och hålla dina skor fräscha. Här är några effektiva tips:
 
1. Tvätta dina skosulor: många gånger är det skosulorna som är boven bakom den dåliga lukten. Ta ut skosulorna och tvätta dem separat. Använd varmt vatten och tvål eller ett milt diskmedel för att rengöra dem noggrant. Skölj väl och låt dem torka helt innan du sätter tillbaka dem i skorna.
 
2. Använd luktabsorbenter: för att bekämpa dålig lukt i skorna kan du använda luktabsorbenter. Placera till exempel bakpulver eller kaffesump i små tygpåsar eller strumpor och lägg dem i skorna över natten. Dessa ämnen hjälper till att absorbera och neutralisera oönskad lukt. Kom ihåg att ta bort luktabsorbenterna innan du använder skorna.
 
3. Använd teblad: teblad har en naturlig förmåga att absorbera dålig lukt. Placera några torra tepåsar i skorna och låt dem sitta över natten. Tebladen kommer att absorbera obehagliga lukter och ge en fräschare doft till skorna.
 
4. Frys skorna: kyla kan hjälpa till att döda bakterier och minska dålig lukt. Placera skorna i en plastpåse och lägg dem i frysen över natten. Temperaturen kommer att hjälpa till att eliminera bakterier och minska dålig lukt. Se till att låta skorna tina och torka helt innan du använder dem.
 
5. Lufta skorna: efter användning är det viktigt att låta skorna luftas ordentligt. Ta ut sulorna och öppna skorna för att möjliggöra luftcirkulation. Placera dem på en välventilerad plats (gärna utomhus) och undvik att förvara dem i trånga och fuktiga utrymmen. Detta hjälper till att minska fukt och dålig lukt i skorna.
 
6. Använd skodeodoranter: använd en naturlig skodeodorant som till exempel en matsked bikarbonat i varje sko och låt dem stå över natten. Bikarbonat neutraliserar PH-värdet i dina skor och kan få bort den dåliga lukten. Fungerar inte naturliga medel finns det som en sista utväg även skodeodoranter att köpa i skobutiker som är utformade för att bekämpa dålig lukt i skor. Applicera skodeodoranten enligt anvisningarna på förpackningen och låt den verka för att neutralisera dålig lukt och ge en fräsch doft till skorna.
 
Genom att följa dessa husmorstips kan du hantera dålig lukt i dina skor och skorna kan återfå sin fräschör. Kom ihåg att regelbundet ta hand om dina skor genom att rengöra dem och låta dem luftas efter användning.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bra doft i hemmet »


Läs mer om dålig lukt:
Enkel luktsanering (Flyttstädning Stockholm)
Konstig lukt i huset? (Anticimex)
Så blir du av med äckliga lukter hemma (Leva&Bo)

Mer om husmorsknep och hur du kan få rent hemma utan dyra medel:
Husmorstips och städtips (Dammtussen.se)
Podd med husmorstips (Husmorstips för alla)


Detta är en artikel om husmorstips för att bli av med dålig lukt från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar för Electrolux dammsugare och dammsugarpåsar för Miele dammsugare, men även löpande samlar och tipsar om bra husmorsknep om allt från slemlösande huskur mot förkylning och bananflugor och blomflugor till att rengöra ugn och våttorka golv och att städa med bikarbonat och rengöra med ättika.