Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Putsa mässing - rengöra mässing


Rengöring mässing – putsa mässing effektivt och enkelt

Mässing är populärt att inreda med och många inreder sitt hem med till exempel ljusstakar i mässing, knoppar i mässing och mässingshandtag. Det är även populärt i köket och produkter som bestick i mässing och brickor och fat i mässing finns i många svenska hem.

Men hur sköter man om saker i mässing och hur ska man putsa mässing?

Mässing är en legering, dvs. en blandning av material där minst en är en metall, och i mässing ingår koppar och zink. För i tiden kallades mässing ”fattigmansguld” och färgen på mässing beror på hur mycket koppar som ingår i legeringen.

Men även om mässing är populärt och ett tåligt material så finns det också en baksida: mässing kan lätt bli fläckig och tappa sin glans och lyster och kan även få en grön beläggning. Dessutom används ofta mässing i mässingsljusstakar som lätt blir fulla med stearin över tid.

Så här rengör du mässing
Det finns ett antal olika traditionella metoder, eller så kallade husmorstips, för att putsa och rengöra mässing och här presenterar vi tre olika metoder.
Men börja alltid med att varsamt rengöra dina mässingsföremål med lite såpa och varmt vatten (skrubba inte hårt, då kan du repa ytan på dina föremål i mässing).

Och tänk på att alltid testa ett nytt medel eller en ny metod på en liten yta på dina mässingsföremål först för att vara säker på att medlet eller metoden inte fungerar på ett negativt sätt för ytan på dina saker.

Viktigt att tänka på är också att aldrig använda rengöringsmedel som rengör genom att slipa då det kommer att förstöra ytan på dina inredningssaker i mässing. Så undvik allt medel som polerar genom att slipa och undvik även alla rengöringssvampar eller andra städprodukter som har en yta som slipar (t ex vissa tvättsvampar och stålull).

Rengör med ketchup
Det kan ju låta helt galet men att använda ketchup är ett populärt sätt att rengöra och putsa mässing.
Gör så här:
1. Sprid ut generöst ketchup på mässingen och låt det verka en stund (det finns olika råd här, allt från några minuter till en timme beroende på hur smutsig din mässing är).
2. Ta försiktigt bort ketchupen med varmt vatten.
3. Klart.

Rengör med citron och bikarbonat
Rengöring med citron och bikarbonat är också ett klassiskt husmorsknep.
Gör så här:
1. Ta en tesked bikarbonat och blanda med saften från en halv citron.
2. Sprid ut blandningen på ditt föremål av mässing med en mjuk trasa.
3. Skölj med ljummet vatten.
4. Torka rent och torrt.
5. Klart.


Rengör med hett vatten
Rengöra mässing med hett vatten är särskilt bra om du har ljusstakar i mässing som blivit fulla med stearin.
Gör så här:
1. Koka upp vatten.
2. Ta bort de största stearinklumparna för hand (pilla bort dem).
3. Doppa ned din mässingsljusstake i det heta vattnet.
4. Ta upp och putsa av den med till exempel en rengöringssvamp eller en trasa.
5. Klart – och helt utan att behöva använda något medel för rengöringen.

Ska du leta fler tips på att rengöra mässing, t ex på nätet, kan det vara bra att veta följande: vad heter mässing på engelska? På engelska heter mässing brass och till exempel mässingssljusstakar heter brass candlesticks.

Detta är en artikel om stopp i avlopp och att bli av med stopp i avloppet från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och blir av med vägglöss.