Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Putsa mässing - rengöra mässing


Rengöring mässing – putsa mässing effektivt och enkelt

Mässing är populärt att inreda med och många inreder sitt hem med till exempel ljusstakar i mässing, knoppar i mässing och mässingshandtag. Det är även populärt i köket och produkter som bestick i mässing och brickor och fat i mässing finns i många svenska hem.

Hur sköter man om saker i mässing och hur ska man putsa mässing och rengöra mässing?

Mässing är en legering,  vilket betyder en blandning av material där minst en är en metall, och i mässing ingår koppar och zink. Förr i tiden kallades mässing ”fattigmansguld” och färgen på mässing beror på hur mycket koppar som ingår i legeringen.

Men även om mässing är populärt och ett tåligt material så finns det också en baksida: mässing kan lätt bli fläckig och tappa sin glans och lyster och kan även få en grön beläggning. Dessutom används ofta mässing i mässingsljusstakar, som lätt blir fulla med stearin över tid.

Så här rengör du mässing - putsa mässing husmorstips

Hur rengör man mässing? Det finns ett antal olika traditionella metoder, eller så kallade husmorstips, för att putsa och rengöra mässing och här presenterar vi fyra olika metoder: rengöring av mässing med ketchup, med citron och bikarbonat, med ättika och med riktigt varmt vatten.

Men börja alltid med att varsamt rengöra dina mässingsföremål med lite såpa och varmt vatten (skrubba inte hårt, då kan du repa ytan på dina föremål i mässing).

Och tänk på att alltid testa ett nytt medel eller en ny metod på en liten yta på dina mässingsföremål först för att vara säker på att medlet eller metoden inte fungerar på ett negativt sätt för ytan på dina saker.

Viktigt att tänka på är också att aldrig använda rengöringsmedel som rengör genom att slipa då det kommer att förstöra ytan på dina inredningssaker i mässing. Så undvik allt medel som polerar genom att slipa och undvik även alla rengöringssvampar eller andra städprodukter som har en yta som slipar (t ex vissa tvättsvampar och stålull).

Rengöra mässing

Rengöra mässing med ketchup
Det kan ju låta helt galet men att använda ketchup är ett populärt sätt att rengöra och putsa mässing.
Gör så här för att rengöra mässing med ketchup:
1. Sprid ut generöst ketchup på mässingen och låt det verka en stund (det finns olika råd här, allt från några minuter till en timme beroende på hur smutsig din mässing är).
2. Ta försiktigt bort ketchupen med varmt vatten.
3. Klart.

Enligt andra källor, som till exempel Expressen Leva&Bo, ska det gå lika bra att putsa koppar med ketchup, som det gör att putsa mässing med ketchup. Du gör på samma sätt: lägg på ett lager ketchup och låt verka på ditt föremål av koppar några minuter. Skölj sedan av med varmt vatten.

Rengöra mässing med citron och bikarbonat
Rengöring med citron och bikarbonat är också ett klassiskt husmorsknep.
Gör så här:
1. Ta en tesked bikarbonat och blanda med saften från en halv citron.
2. Sprid ut blandningen på ditt föremål av mässing med en mjuk trasa.
3. Skölj med ljummet vatten.
4. Torka rent och torrt.
5. Klart.
Mer tips om att städa med bikarbonat

Rengör mässing med ättika
Rengöra mässing med ättika är särskilt bra om din mässing oxiderat, det vill säga när dina mässingsföremål fått en mörkare yta på grund av fukten och kemikalier i luften och du därför vill rengöra oxiderad mässing.
Gör så här:
1. Blanda 1 matsked ättika (24 %) och 2 matskedar salt.
2. Häll på mjöl så att du får till en smet.
3. Gnid in dina mässingsföremål med smeten. Använd dig av en mjuk trasa så du inte repar den mässing du vill polera.
4. Torka av med en mjuk duk eller trasa.
Mer tips om att städa med ättika

Rengöra mässing med hett vatten
Rengöra mässing med hett vatten är särskilt bra om du har ljusstakar i mässing som blivit fulla med stearin.
Gör så här:
1. Koka upp vatten.
2. Ta bort de största stearinklumparna för hand (pilla bort dem).
3. Doppa ned din mässingsljusstake i det heta vattnet.
4. Ta upp och putsa av den med till exempel en rengöringssvamp eller en trasa.
5. Klart – och helt utan att behöva använda något medel för rengöringen.

OBS! Även om vi hoppas och tror att ovan nämnda och välkända husmorstips mässingsrengöring är verkningsfulla, så är all användning på egen risk och vi kan vi tyvärr inte garantera att alla tips fungerar – så prova först i liten skala, exempelvis på undersidan på en ljusstake, för att sedan fortsätta om tipset fungerar bra för dig.

När det gäller mässing kan du också göra magnet-testet för att verkligen se om ditt föremål är av mässing.
Enligt Sefina.se gör du mässingtestet så här: ”…plocka fram en magnet (en vanlig kylskåpsmagnet går utmärkt) och hålla den mot föremålet. Om magneten fastnar på föremålet är det inte mässing, i varje fall inte ren mässing, och inte heller guld.” 
Om din produkt inte är av mässing utan till exempel är pläterad (pläterad betyder överdragen med ett tunt lager av en metall utanpå en annan metall), så bör du vara extra försiktig.

Ska du leta fler tips på att rengöra mässing, till exempe, på nätet och på fler språk, kan det vara bra att veta följande:
Vad heter mässing på engelska? På engelska heter mässing brass och till exempel mässingssljusstakar heter på engelska brass candlesticks.

Läs mer om att putsa mässing:
Rengöra mässing här är husmorsknepen som funkar (Expressen.se)
Skötselråd produkter i ren mässing (Skultuna)

Detta är en artikel om att putsa mässing från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som Andersson dammsugarpåsar och Canvac dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du på ett effektivt men miljövänligt sätt kan rengöra ugn, rengöra microntvätta fönster och bli av med blomflugor
och även hitta en bra huskur mot rethosta.Produkt

H631
Antal påsar: 5 st
Kvalité på påse: Fiber
119 kr
Köp!
Info
Doftpärlor citron
Antal påsar:
Kvalité på påse:
55 kr 65 kr
Köp!
Info
Doftpärlor lavendel för dammsugarpåsen
Antal påsar:
Kvalité på påse:
55 kr 65 kr
Köp!
Info