Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blodfläckar

Ta bort blodfläckar

Borttagning av blodfläckar? Ja, om det händer en liten eller stor olycka som leder till en eller flera blodfläckar, så går det faktiskt ofta att tvätta bort blod - bara du är snabb med att bearbeta din blodfläck. Men vad tar bort blodfläckar på ett effektivt sätt?

Gör så här för att bli av med blodfläcken (eller blodfläckarna):
1. Blötlägg eller skölj först blodfläcken med kallt vatten (skölj aldrig i varmt vatten). Det är viktigt att blodet inte hinner torka in i tyget.
2. Gnid sedan in blodfläcken med såpa eller ett flytande tvättmedel och massera sedan in såpan eller tvättmedlet (det kan även fungera med till exempel handtvål eller diskmedel om du inte har såpa eller tvättmedel). Detta brukar
vanligtvis lösa upp och ta bort fläcken. Alternativt att du blötlägger den del av plagget som har blodfläckar, eller hela plagget, i kallt vatten så fläckarna inte torkar in och sedan ser till att blodfläcken eller blodfläckarna förbehandlas med ett flytande tvättmedel, eller annat medel som såpa eller diskmedel. Du bör kunna se en skillnad direkt om fläcken är färsk.
3. Skölj med kallt vatten och upprepa vid behov.
4. Tvätta sedan som vanligt i maskin och om blodfläcken inte gått bort av förbehandlingen kan du även använda ett fläckbortagningsmedel innan du stoppar in tvätten i maskinen. Går fläcken inte bort upprepar du de första stegen igen. Kom ihåg att alltid undvika värme så länge blodfläcken inte är borta, så inget varmt vatten, ingen torktumlare och inget strykjärn innan blodfläcken är borta.


Ta bort blodfläckar med salt: ett husmorstips för blodfläckar är även blötläggning i kallt vatten och salt, sedan tvål och kallt vatten och allra sist tvål och varmt vatten.

Ta bort blodfläckar som stelnat: är plagget redan tvättat i varmt vatten är det bara klorin (eller väteperoxid) som hjälper (att bleka bort fläcken om den är på en vit tygyta), för varmt vatten befäster dina blodfläckar då det får proteinet att stelna (koagulera). Men: var försiktig om du använder starka medel som klorin och väteperoxid och följ de säkerhetsföreskrifter som står på förpackningen.

Så: kom ihåg att grundtipset är att alltid hålla blodfläcken borta från värme! Det gäller all form av värme, oavsett om det är ett strykjärn, en torktumlare eller till och med varmt vatten. Blodfläckar där proteinet koagulerat är nästan omöjliga att bli av med.

Få bort blodfläckar på madrass

Hur tar du bort blodfläckar på en madrass? Processen är väldigt lik den som beskrivs ovan för blodfläckar på olika former av tyg:
1. Börja med att blötlägga fläcken med en trasa doppad i kallt vatten.
2. Häll flytande tvättmedel eller såpa på fläcken och gnugga in tvättmedlet eller såpan i fläcken med den våta trasan.
3. Häll sedan lite mer tvättmedel eller såpa på fläcken och vänta 30 minuter. Efter 30 minuter: gnugga på fläcken igen med den våta trasan, håll på en stund (1-2 minuter).
4. Skölj trasan med rent kallt vatten och torka av området du bearbetat. Torka sedan madrassen på det sätt som passar, men allra helst ute i solen.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Mer om att ta bort blodfläckar

Här kommer några avslutande tips för att ta bort blodfläckar med husmorstips.

Tiden: kom ihåg att ju snabbare du behandlar blodfläcken, desto större chans har du att helt och hållet få bort den.
Tvätt: dubbelkolla alltid tyget efter att tvättmaskinen gått klart för att försäkra dig om att blodfläcken är helt borta - innan du torkar plagget eller tyget.
Testa: det är viktigt att alltid testa en osynlig eller mindre synlig del av tyget med din valda fläckborttagningsmetod för att försäkra dig om att det inte skadar eller missfärgar materialet.

Och kom ihåg: att ta bort blodfläckar kräver tålamod och uthållighet, och ibland kan det krävas flera försök eller kombinationer av metoder för att helt eliminera fläcken.

Här kan du hitta fler tips om blodfläckar och få ännu fler idéer om hur du tar bort blodfläckar:
Hur man får bort blodfläckar - Via.se
Få bort blodfläckar snabbt och enkelt - Cleanipedia
Få bort svåra blodfläckar på matta - Flyttstäd Norrköping

Vi har på vår sida även samlat andra tips om hur du till exempel kan få bort andra fläckar som gräsfläckar och fettfläckar och rödvinsfläckar eller andra husmorstips som att bli av med blomflugor och bananflugor.

Detta är en artikel om blodfläckar och att ta bort blodfläckar från Dammtussen.se. Vi har skrivit om husmorstips sedan 2008 och har genom åren fått in mängder av bra husmorsknep från våra följare och kunder. Vi säljer även dammsugarpåsar och dammsugartillbehör som dammsugarmunstycken, köksfilter och städartiklar.

Här finns fler städtips om att putsa mässing och om allergistädning och hur du kan ta bort dålig lukt i huset med husmorstips


Tillbaka till städtips