Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Rengöra dator

Städa dator och rengör skärmar

Det är viktigt att städa sin dator och rengöra sina skärmar med jämna mellanrum och det gäller allt från stora stationära datorer (där datorn är en egen enhet) till bärbara datorer (där dator och skärm sitter ihop) och såväl stora skärmar - som du använder för hemarbete - som skärmen på din laptop och på din mobiltelefon.


Innan vi börjar med hur du bäst kan städa din dator och få rent dina skärmar, så vill vi tipsa om att alltid ta back-up på din dator med jämna mellanrum. Framför allt om du jobbar hemifrån och därför jobbar lokalt på din dator (utan att vara uppkopplad mot ditt arbetes nätverk, där du kan spara filer och annat), så är det viktigt att spara ditt arbete på till exempel en extern hårddisk eller en USB-sticka.


Ren dator

Men nog om det – nu ska vi gå in på hur du kan städa din dator och dina datortillbehör, som mus och tangentbord och få riktigt rena och fina datorer och skärmar hemma.


Rengöra datorskärm

Det finns vissa saker du bör göra regelbundet, minst en gång i veckan och det är att rengöra skärmen och rengöra ditt tangentbord. Du rengör bäst din skärm med ett speciellt medel som är framtaget för att inte repa eller skada din skärm, till exempel ett paket med skärmrengöring med mikrofiberduk.

Undvik helt att använda fönsterputs eller liknande eftersom det är alldeles för starkt för din skärm. Undvik även alla former av papper för att torka av din skärm, det luddar och kan orsaka rispor i din skärm.


Ett alternativ till ett medel för skärmar är att istället använda följande husmorsknep: lite varmt vatten och en liten mängd diskmedel på en mikrofiberduk, men var försiktig så det inte kommer in fukt i skärmen oavsett om det är en datorskärm eller din mobiltelefonskärm och spruta aldrig ett medel för rengöring eller vatten direkt på din skärm, du ska alltid lätt fukta duken som du sedan torkar av skärmen med.


Var också försiktig så du inte trycker för hårt på din skärm så du får en så kallad död pixel.

Läs mer - så här skriver Apple om rengöring av Apple-produkter, som din Mac,din iPhone, dina skärmar och din kringutrustning.


Rengöra tangetbord och mus

Tangentbordet kan lätt bli smutsigt och fullt med smulor när du jobbar hemma. Det kan även vara så att du råkar spilla vätska på ditt tangetbord, som kaffe eller coca-cola (eller annan söt dryck). Det kan dock gå bra: har olyckan varit framme - torka av med fuktig trasa. Räcker inte det kan du skölja lätt och försiktigt med vatten om det  behövs för att bli av med till exempel läsken och låt sedan tangetbordet torka ordentligt innan du använder det igen. Skölja med vatten innebär dock en risk och kan leda till att du får köpa ett nytt tangentbord - så börja alltid med vanlig rengöring som beskrivs nedan i en checklista.

Men hur rengör man ett tangentbord från mer normal användning?
1. Börja med att vända upp och med på ditt tangentbord och dammsug det lätt.
2. Rengör sedan ditt tangentbord och datormus med en mikrofiberduk lätt fuktad i ljummet vatten (eventuellt med lite diskmedel i om tangentbordet eller datormusen är riktigt smutsiga).
3. Torka sedan av tangentbordet och datormusen med en torr mikrofiberduk.
4. Skräp som fastnat mellan tangenter kan du försöka att lätt dammsuga upp eller använda en hushållstops, som du kan lirka bort smuts med (men var försiktig så du inte trycker till en bokstavstangent för hårt så den kan lossna).
5. Voilà - nu är tangetbordet som nytt igen!


Rengöra datorn

Det är nog inte lika många som rengör sin dator, som rengör sin skärm eller sitt tangentbord. Men om du försiktigt och med måtta städar din dator med jämna mellanrum kan du förlänga livslängden på datorn.


Det är framför allt damm som kan göra skada för din dator och du kan behöva din dammsugare och komprimerad gas, eller tryckluft på burk, som gör det enkelt att blåsa ut sånt som du inte får ut på annat sätt från trånga utrymmen på din dator och andra elektroniska apparater.


Men, börja alltid med att stänga av datorn! Se sedan till att bort allt synligt damm, som framför allt brukar samlas bakom stationära datorer som ofta står under skrivbord och är svåra att komma åt vid vanlig städning. Du kan även försiktigt öppna upp datorn och med tryckluft på burk blåsa bort synligt damm. Finns det damm som du inte kommer åt eller inte får bort på annat sätt, kan du varsamt försöka med vanliga hushållstops som brukar fungerar utmärkt för rengöring av datorer.


Ska du rengöra din bärbara dator kan det vara svårare att hitta fläktarna, men gör som med en stationär dator och börja med att se till att din laptop är avstängd. Dammsug lätt mot fläktarna och utblåset, tycker du att det är svårt att hitta fläktar och utblås får du sätta igång din bärbara dator igen så hör du snart fläktarna och känner var utblåset för varmluft är.

Stäng av igen och dammsug fläktarna och utblåset på din bärbara dator. Får du inte bort allt damm eller om det är svårt att komma åt att dammsuga på ett bra sätt, så kan du pröva med tryckluft på burk från till exempel Clas Ohlson eller Kjell & Company eller där du köpt din datorutrustning.

Relaterade länkar:
Rengör din mobil (Dammtussen.se)
Tandkräm, mascara och vinäger: Här är 16 riktigt smarta städtips för it-prylarna (PC för alla)

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om att städa datorn från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar Electrolux och Menuett dammsugarpåsar dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettmunstycke
köksfilter och städartiklar

Vi samlar även husmorstips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster, rengör mässing och hur du kan städa med ättika och bli av med stopp i avlopp.