Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Rengöra ugn
Ren ugn - om att rengöra ugn på bästa sätt

Rengör ugnen inför höstens bakning och matlagning - vi närmar oss en period på året med mycket bakande och annan tillagning och att hålla rent i ugnen är viktigt eftersom det som droppat från tidigare matlagning, och gamla matrester som ligger kvar, ofta leder till att det osar och luktar illa nästa gång ugnen används.

Det finns en hel del rengöringsmedel som är framtagna för rengöring av just ugnar. Dessa kan dock ofta vara dyra, begränsade till ugnsrengöring och allt annat än bra för miljön och för dig som använder medlet.

Rengöra ugn med såpa

Det finns mängder av bra städtips och husmorstips kring ugnsrengöring som att rengöra ugn med bakpulver och att rengöra ugn med såpa och att rengöra din ugn med såpa är den metod vi rekommenderar. Såpa är dessutom skonsamt mot dina händer till skillnad från många andra rengöringsmedel, som kan resultera i nariga händer och andra reaktioner på din hud.

Så vill du rengöra ugnen och även rengöra ditt ugnsgaller och dina ugnsplåtar snabbt och billigt och utan en massa onödiga kemikalier och medel, följ våra husmorsknep för ren ugn.

Rengör ugnen med såpa, så får du såväl ren ugn som pengar över till annat:
1. Ta bort alla rester och annat löst skräp och alla smulor i ugnen (du kan avsluta med att snabbt dammsuga ur ugnen).
2. Smörj in ugnen med såpa.
3. Sätt på värmen och värm till 100 grader.
4. Stäng av och låt svalna.
5. Torka sedan bort den ingrodda smutsen med en fuktad svamp.


Har du ingen såpa till hands kan du istället prova med en djup tallrik med ättika som du ställer in in i ugnen på 50 grader. Låt stå i 30-60 minuter och tvätta sedan rent.

Om din ugn är väldigt smutsig kan tipset med bakpulver komma väl till hands: sprid ut bakpulver i ugnen och lägg sedan på ättikssprit (12%). Låt det sedan bubbla och fräsa ett tag och torka sedan bort det med en trasa blött i ljummet vatten.

Vill du även rengöra ditt ugnsgaller? Gör så här för att enkelt och effektivt rengöra ugnsgaller:
1. Smörj in ditt ugnsgaller med såpa och lägg det i en djup ugnsplåt med vatten.
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. När det fått stå en stund brukar smutsen på ugnsgallret vara lätt att få bort.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Du kan även göra rent dina ugnsplåtar på samma sätt: smörj in dina ugnsplåtar med såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader och ställ in plåtarna i en kvart. Sedan kan du enkelt ta bort smutsen från dina ugnsplåtar, då smutsen lossnar i ugnsvärmen. Så med såpa är det enkelt är det att rengöra ugnsplåt.

Rengöra ugnslucka? Det finns många olika husmorstips för att rengöra ugnsluckor, vissa använder rakblad eller en ugnsskrapa, andra använder tandkräm att gnugga på fläckarna men det allra vanligaste tipset är bakpulver och vatten. Du blandar en en deciliter bakpulver och en deciliter vatten i en skål och rör om, sen smetar du på blandningen på ugnsluckan och låter det sitta där en stund. Sen tar du en svamp med varmt vatten och tar bort smeten och smusen. Helt utan dyra och miljöovänliga kemikalier, som finns i medel du annars köper för att då ren din ugn, ditt ugnsgaller och din ugnslucka.

Fler tips om rengöring av din ugn hittar du här:
17 bästa sätten att rengöra ugnen (Sköna Hem)
Ugnsrengöring när den är som bäst (Expressen)

Sommartid är det även viktigt att hålla ditt grillgaller rent och här hittar du de 9 bästa tipsen för att rengöra grillgaller.

Detta är en artikel om hur du rengör din ugn på bästa sätt från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Electrolux och dammsugarpåsar Miele, doftkulor för dammsugare, dammsugarmunstycken och
köksfilter.

Vi samlar även husmorstips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster, rengör mässing och hur du kan städa med ättika och bli av med stopp i avlopp.
Fler städtips