Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Rengöra ugn
Ren ugn - om att göra rent ugnen på bästa sätt

Rengöra ugn inför bakning och matlagning är en bra idé och vi har flera perioder på året - som påsk, midsommar och jul - med mycket bakande och annan tillagning av mat och att hålla rent i ugnen är viktigt eftersom det som droppat från tidigare matlagning, och gamla matrester som ligger kvar, ofta leder till att det osar och luktar illa nästa gång ugnen används. Vilket ingen uppskattar och dessutom kan det leda till att det du tillagar får smak av just os och rök.

Det finns en hel del rengöringsmedel som är framtagna och marknadsförda för att städa ugnen på ett effektivt sätt - helt enkelt för att rengöra ugnen från det som är fastbränt. Dessa medel kan dock ofta vara dyra, begränsade till ugnsrengöring och de innehåller ämnen som är allt annat än bra för miljön och för dig som använder medlet. Så vi har istället samlat husmorsknep för bästa ugnsrengöringen.

Rengöra ugn med såpa

Det finns mängder av bra städtips och husmorstips kring ugnsrengöring som att rengöra ugn med bakpulver och att rengöra ugn med såpa och att rengöra din ugn med såpa är den metod vi rekommenderar. Såpa är dessutom skonsamt mot dina händer till skillnad från många andra rengöringsmedel, som kan resultera i nariga händer och andra reaktioner på din hud.

Så vill du rengöra ugnen och även rengöra ditt ugnsgaller och dina ugnsplåtar snabbt och billigt och utan en massa onödiga kemikalier och medel, följ våra husmorsknep för ren ugn.

Rengör ugnen med såpa, så får du såväl ren ugn som pengar över till annat:
1. Ta bort alla rester och annat löst skräp och alla smulor i ugnen (du kan avsluta med att snabbt dammsuga ur ugnen så allt löst skräp är borta).
2. Smörj sedan in ugnen med såpa.
3. Sätt på värmen och värm till 100 grader i 15-20 minuter.
4. Stäng av och låt svalna.
5. Torka sedan bort den ingrodda smutsen med en fuktad svamp eller på annat sätt med ljummet vatten.


Har du ingen såpa till hands kan du istället prova med en djup tallrik med ättika som du ställer in i ugnen på 50 grader. Låt stå i 30-60 minuter och tvätta sedan rent.

Rengöra ugn om det är fastbränt

Om din ugn är väldigt smutsig kan tipset med bakpulver komma väl till hands: sprid ut bakpulver i ugnen och lägg sedan på ättikssprit (12%). Låt det sedan bubbla och fräsa ett tag och torka sedan bort det med en trasa blött i ljummet vatten.

Bakpulver innehåller bikarbonat, som också går bra att använda i ren form: gör en pasta av lika delar bikarbonat och vatten och smeta in ugnen med denna mix. Spreja eller lägg på ättika på blandingen så det börjar fräsa. Låt stå en stund och gör sen rent i ugnen.

Vill du även rengöra ditt ugnsgaller? Gör så här för att enkelt och effektivt rengöra ugnsgaller:
1. Smörj in ditt ugnsgaller med såpa och lägg det i en djup ugnsplåt med vatten.
2. Sätt ugnen på 100 grader.
3. När det fått stå en stund brukar smutsen på ugnsgallret vara lätt att få bort.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Rengöra ugnsplåt

Du kan även göra rent dina ugnsplåtar på samma sätt
: smörj in dina ugnsplåtar med såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader och ställ in plåtarna i en kvart. Sedan kan du enkelt ta bort smutsen från dina ugnsplåtar, då smutsen lossnar i ugnsvärmen. Så med såpa är det enkelt är det att rengöra ugnsplåt.

Rengöra ugnslucka

Det finns många olika husmorstips för att rengöra ugnsluckor, vissa använder rakblad eller en ugnsskrapa, andra använder tandkräm att gnugga på fläckarna men det allra vanligaste tipset är bakpulver och vatten. Du blandar en deciliter bakpulver och en deciliter vatten i en skål och rör om, sen smetar du på blandningen på ugnsluckan och låter det sitta där en stund. Sen tar du en svamp med varmt vatten och tar bort smeten och smutsen. Helt utan dyra och miljöovänliga kemikalier, som finns i medel du annars köper för att då ren din ugn, ditt ugnsgaller och din ugnslucka.

Fler tips om rengöring av din ugn hittar du här:
17 bästa sätten att rengöra ugnen (Sköna Hem)

Dags att rengöra ugnen - bikarbonat och såpa är tricket (Tidningen Vi i villa)
Ugnsrengöring när den är som bäst (Expressen)

Grillar du är det även viktigt att hålla ditt grillgaller rent och här hittar du de 9 bästa tipsen för att rengöra grillgaller.

Detta är en artikel om hur du rengör din ugn på bästa sätt från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Electrolux och dammsugarpåsar Miele, doftkulor för dammsugare, dammsugarmunstycken och
köksfilter.

Vi samlar sedan 2008 även husmorstips och råd för hemmet från våra följare och kunder, som hur du kan göra rent grillgaller, hur du rengör microntvättar fönster, rengör mässing och hur du kan städa med ättika och bli av med stopp i avlopp.
Fler städtips