Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in


Rengöring av rostfritt stål
Rostfritt stål - rengöring av rostfritt

Rostfritt stål kan se riktigt trist ut när det finns spår av fingeravtryck och fläckar, även om rostfritt stål korroderar mycket långsammare än annat stål tack vare att det legerats med krom (som bildar en skyddande hinna mot oxidering som t ex rost).

Men, ska du rengöra rostfritt stål så finns en enkel metod för att avlägsna avtryck och fläckar. Det är att använda 
en fuktig trasa med lite diskmedel och gnida in de rostfria ytorna.

Torka sedan
av med en ren trasa och vatten. När rostfria ytor hålls rena så fastnar inte damm och smuts lika lätt på dem.

Städprodukter för rengöring av rostfritt stål

Det finns även städprodukter på marknaden som enkelt tar bort smuts, kladd och oxidation på alla former av rostfritt stål, men även aluminium, koppar, brons, krom och mässing. En sådan produkt är rengöringsservetter för rostfritt stål - ett snabbt sätt att ta bort smuts, kladd och oxidation

Vill man inte använda ett specialmedel eller rengöringsdukar kan även barnolja fungera, men glöm inte att torka av med en tygtrasa efteråt. Du tar då en mikrofiberduk eller tygtrasa - eller till och med en vanlig disktrasa - och spär ut lite babyolja för att sedan torka av dina rostfria ytor med trasan. Det finns även de som tipsar om att det går bra med matolja, men babyolja är det vanligaste husmorsknepet och den vanligaste rekommendationen.

Rostfria vitvaror

Har du vitvaror med dörrar i rostfritt stål eller en rostfri ugn finns det också bra tips för att undvika kladdiga avtryck av händer och andra fläckar av fett. När dina köksmaskiner är nya brukar de ha en skyddande beläggning som håller dem rena från fläckar och det räcker oftast med att torka av dem med en fuktig mikrofiberduk, men efter några år brukar det krävas mer jobb för att hålla fett och fläckar borta och moderna vitvaror i till exempel borstat stål får lätt feta fläckar på ytan.

Gör så här för att dina rostfria vitvaror ska bli fräscha och fria från avtryck och smuts:
1. Blanda lite diskmedel med en liter varmt vatten. Doppa sedan en mikrofiberduk i vattnet med diskmedel och gnugga in lösningen på fläckarna.
2. Torka av med fuktig trasa doppad i varmt vatten utan diskmedel.
3. Torka torrt med en torr trasa.

Använd mikrofiberdukar eller annan typ av trasa, men aldrig en kökssvamp eller tvättsvamp med slipdel som kan rispa eller på annat sätt förstöra ytan du ska rengöra.

Ättika är också ett klassikt husmorstips när det gäller att rengöra rostfria ytor. Gör så här.
1. Blanda en del ättika med tre delar vatten i en sprejflaska.
2. Spruta på kalkavlagringar runt t ex kranar och munstycken.
3. Låt det verka en stund.
4. Torka av med fuktig trasa eller svamp.
5. Torka torrt med en torr trasa.

En liten varning, använd aldrig stålull för att rengöra rostfritt, det kan förstöra skyddet som det rostfria ger och även ge fula rostfläckar.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Relaterade länkar för dig som vill läsa mer om att rengöra rosfritt och rostfria ytor på större hushållsmaskiner (som kyl och frys):

Enkla knepet som håller rostfria ytor skinande rena (Expressen.se)
Tips för att rengöra rostfri diskbänk (Hemmafixbloggen.se)


Detta är en artikel om rostfritt stål och rengöring av rostfritt stål från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som filter dammsugare och nytt dammsugarmunstycke som parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips, som hur du kan rengöra ugn på bästa sätt och blir av med stopp i avlopprengör microntvättar fönster , våttorkar golv och blir av med bananflugor.

Tillbaka till städtips