Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Vidbrända kastruller och vidbrända grytor

Vidbrända kastruller och grytor

Glömt en kastrull eller panna på spisen eller bränt dem vid själva matlagningen och fått en vidbränd kastrull eller gryta eller en bränd stekpanna som du vill göra rent? Då kanske du är i behov av husmorstips för bränd kastrull?

Det spelar ingen roll vilken orsaken är, men det finns hopp för dina kastruller och grytor.
Så har du fått bränt i en kastrull eller i en gryta, följ våra husmorsknep för att få bort det inbrända så dina kärl och pannor blir som nya igen.

Guide: så räddar du dina brända kastruller och grytor.

Rengör fastbränt med såpa:
1. Koka upp vatten tillsammans med lite såpa i den vidbrända kastrullen på spisen.
2. Låt sedan kastrullen stå med locket på och diska den därefter.
3. Nu ska du få bort det vidbrända i kastrullen.

Rengör det brända med en sockerbit:
1. Fukta med lite vatten det som ska rengöras, till exempel botten i en kastrull eller undersidan av en panna.
2. Gnugga området med en eller flera sockerbitar, så att det fastbrända börjar lossna.
3. Gnugga till allt av det fasbrända är borta.
Tips: se till att ha hårda sockerbitar, t ex råsocker och inte s k snabbitsocker.

Rengör bränt med bakpulver:
1. Häll lite vatten med bakpulver i den vidbrända kastrullen.
2. Låt det koka några minuter. 
3. Tvätta sedan grytan efteråt, så är den som ny igen.
Ett annat alternativ är att strö bakpulver i botten på grytan eller kastrullen och sedan hälla på lite vatten och låt den stå över natten.

Rengör det vidbrända med bikarbonat och grovsalt:

Du kan också blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan eller pannan och låta det stå över natten.
Resterna brukar lossna över natten och du kan då lättare kan skrubba bort dem.
För koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat.
Se fler städtips med bikarbonat

Rengör bränt med ättika:
Ättika är ett annat kraftfullt och naturligt rengöringsmedel, som kan användas för att ta bort det vidbrända från kastruller och grytor.
Koka upp lika delar vatten och ättika i den vidbrända kastrullen, så kan du sedan diska bort det vidbrända i grytan eller kastrullen.
Se fler städtips med ättika

Rengör det brända med Coca-Cola:
Koka upp Coca-Cola (låt hela botten täckas av läsken) i någon minut och diska sedan grytan eller kastrullen, så får du bort det brända. Coca-Cola innehåller syror som kan hjälpa till att lösa upp matrester och fett. Det är en rätt ovanlig, men ofta effektiv metod för rengöring av vidbrända kastruller och grytor.

Rengöra gjutjärnsgryta och gjutjärnspanna med hett vatten eller grovsalt:
När du ska rengöra en gryta eller panna av gjutjärn är det viktigt att göra det rätt och regelbundet för att undvika rost eller att mat bränner fast och inte går att få bort. Det du bör göra vid varje användning är att låta grytan eller pannan av gjutjärn svalna och sedan göra rent med varmt vatten och en diskborste - och inget diskmedel eller annat medel för rengöring. Sen kan du torka ur pannan med hushållspapper.
Om gjutjärnsgrytan och gjutjärnspannan är riktigt nedsmutsad kan du behöva gå på med grovsalt: häll i grovt salt när grytan eller pannan står på låg värme och rör om med något köksredskap i trä (som en träslev eller en träspatula eller en smörkniv av trä) - på detta sätt bör du fått bort det ingrodda och inbrända i din gryta eller panna.
Torka ur och avsluta med att ta lite matolja på papper och olja lätt din gjutjärnsgryta och gjutjärnspanna.

Få bort knäck och kola från din vidbrända kastrull
Har du kokat kola eller knäck som bränt fast och vill göra rent din gryta? Smeten stelnar lätt och det kan kännas som ett svårt uppdrag, men det behöver det inte vara!
Gör så här för att få bort knäck eller kola från kastrullen:
1. Ställ kastrullen med hett vatten och gärna lite diskmedel i och låt stå över natten.
2. Sen brukar det inte vara några problem att bli av med smeten från kastrullen.
Skulle det ändå vara svårt gäller det att ha tålamod och skölja med riktigt varmt vatten samtidigt som du diskar med en diskborste för att få bort den stelnade smeten. Får du inte tillräckligt varmt vatten i kranen kan du koka upp vatten så att det blir riktigt varmt.

Sammanfattning - rädda din brända kastrull eller gryta

Att rädda en vidbränd kastrull eller gryta kan vara en utmaning, men med de rätta metoderna och lite tålamod kan du återställa dina kokkärl till sitt tidigare skick. Från traditionella knep med såpa och socker till moderna lösningar som bakpulver, ättika och till och med Coca-Cola, har vi utforskat en rad olika metoder för att göra rengöringsprocessen så smidig som möjligt. För gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor är det viktigt att följa rätt rengöringsrutin för att undvika rost och bevara deras kvalitet. Slutligen, om du har bränt knäck eller kola och stått inför en vidbränd kastrull, har vi även delat tips för att ta bort den svåraste smeten.

Så, nästa gång du stöter på en vidbränd kastrull eller gryta, tveka inte att använda någon av dessa rengöringsmetoder. Med rätt teknik kan du återställa dina kärl till sitt tidigare skick och fortsätta laga fantastisk mat i dem. Lycka till med rengöringen och matlagningen!

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Detta är en artikel om hur du får rent vidbrända kastruller och grytor från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar Electrolux och dammsugarpåsar Siemens, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstycke och köksfilter

Vi samlar även bra städtips, som hur du blir av med dålig lukt, stopp i avlopprengör microntvättar fönster och städar med bikarbonat och ättika.
Fler städtips