Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Rödvinsfläckar

Ta bort rödvinsfläckar

För rödvinsfläckar - till exempel rödvinsfläckar på duk, rödvinsfläckar på matta eller rödvinsfläckar på kläder - finns en mängd påhittiga förslag och de allra flesta låter fantastiskt smarta och fyndiga efter att man har tagit sig några glas av drycken, som gett upphov till den aktuella rödvinsfläcken.

1. Vi har valt att rekommendera salt, som tycks ha effekten att suga upp det mesta av vätskan och därmed en hel del färg.
Häll en liten hög salt på rödvinsfläcken och dammsug sedan upp den. Doppa den sedan i kokande vatten.
Viktigt är att behandla fläcken snabbt! Gamla vinfläckar är svårare att få bort än nya rödvinsfläckar.

2. Ett alternativ till att använda salt är potatismjöl, som 
också suger upp vätska bra.

3. Gamla vinfläckar på tyg som bomull och lin sägs också försvinna om de doppas i kokt mjölk.

4. Ett annat gammalt husmorstips för att ta bort rödvinsfläckar är galltvål: använd flytande koncentrerad galltvål som ska fungera bra mot rödvin. Gnid in rejält av galltvålen med en fuktig svamp och låt sedan verka cirka 15 minuter. Upprepa vid behov.

5. Om du spiller vin på en matta och vill få bort fläckarna av rödvin kan det vara värt att använda en blandning av varmt vatten och diskmedel och gnugga försiktigt, men om det är en fin matta kan det också vara värt att lämna in på mattvätt efter att du först spätt ut fläcken med vatten för att sedan suga upp vattnet med salt.

Vi har även samlat andra fläcktips om du vill ta bort till exempel gräsfläckar eller blodfläckar och städtips om du får stopp i avloppet eller om du ska göra rent ugnen eller putsa mässing som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.


Tillbaka till städtips