Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Rödvinsfläckar

Ta bort rödvinsfläckar

För rödvinsfläckar - till exempel rödvinsfläckar på duk, rödvinsfläckar på matta eller rödvinsfläckar på kläder - finns en mängd påhittiga förslag och de allra flesta låter fantastiskt smarta och fyndiga efter att man har tagit sig några glas av drycken, som gett upphov till den aktuella rödvinsfläcken.

Men oavsett vilken metod du än väljer så gäller det att agera fort. Ju mindre din duk, dina kläder eller dina textilier hinner dra åt sig av det röda pigmentet i rödvinet, desto lättare är det att bli av med rödvinsfläcken. Därför har nog salt blivit så populärt eftersom det ofta finns nära till hands.

Och som med all fläckborttagning så gäller att vara försiktig och att ha tålamod och att upprepa momentet så många gånger som behövs.


1. Vi har valt att rekommendera salt, som tycks ha effekten att suga upp det mesta av vätskan och därmed en hel del färg.
Häll en liten hög salt på rödvinsfläcken och dammsug sedan upp den. Doppa den sedan i kokande vatten.
Viktigt är att behandla fläcken snabbt! Gamla vinfläckar är svårare att få bort än nya rödvinsfläckar.

2. Ett alternativ till att använda salt är potatismjöl, som 
också suger upp vätska bra.

3. Vinfläckar (även äldre vinfläckar) på tyg som bomull och lin sägs också försvinna om de doppas i kokande mjölk. Undvik detta tips om din duk eller ditt plagg är av ylle eller av ett annat värmekänsligt material.

4. Ett annat gammalt husmorstips för att ta bort rödvinsfläckar är galltvål: använd flytande koncentrerad galltvål som ska fungera bra mot rödvin. Gnid in rejält av galltvålen med en fuktig svamp och låt sedan verka cirka 15 minuter. Upprepa vid behov.

5. Om du spiller vin på en matta och vill få bort fläckarna av rödvin kan det vara värt att använda en blandning av varmt vatten och diskmedel och gnugga försiktigt, men om det är en fin matta kan det också vara värt att lämna in på mattvätt efter att du först spätt ut fläcken med vatten för att sedan suga upp vattnet med salt.

Vi har även samlat andra fläcktips om du vill ta bort till exempel gräsfläckar eller blodfläckar och städtips om du får stopp i avloppet eller om du ska göra rent ugnen eller putsa mässing som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.

Detta är en artikel om hur du tar bort rodvinsfläckar från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Hugin och dammsugarpåsar Nilfiskdoftkulor för dammsugaredammsugarmunstycken och köksfilter.


Tillbaka till städtips