Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in
Tvättning

TVÄTTIPS: ORGANISERA DIN TVÄTT OCH FÅ ORDNING PÅ TVÄTTKAOSET 

Tvätten kan lätt bli till ett kaos och för att undvika totalt kaos i tvättstugan kan man införa ett system med korgar.

Det blir nog svårt att införa detta för trångbodda stadsbor, men om du bor i villa och har egen tvättstuga funkar det. Man har en tvättkorg för smutstvätt färgat och smutstvätt vitt. Sen har man ytterligare en tvättkorg för ren tvätt.

Varje person (kanske till och med hund eller annat husdjur) kan ha varsin korg för ren tvätt. På så sätt kan man enkelt sortera tvätten direkt när man lägger den i tvättkorgen och direkt när den är tvättad och klar. Hur smart som helst!

TVÄTTSYMBOLER - FÖLJ TVÄTTRÅDEN

Tvättips nummer ett som du alltid ska följa handlar om tvättråden, för det är mycket viktigt att du följer tvättråden för att garantera hållbarheten på dina kläder. Tvättsymbolerna talar om hur kläderna ska tvättas, men även om de kan blekas, kemtvättas och strykas och torkas.

Du hittar de tvättsymboler du ska följa på den lapp (eller tvättlapp) som sitter på insidan av dina plagg (i alla fall alla kläder som inhandlats inom EU som använder samma tvättsymboler).

Här hittar du mer om tvättsymboler på Wikipedia och Grumle har också samlat tvättsymboler på sin hemsida.


ILLALUKTANDE SNEAKERS

Tvättrådet för sneakers som luktar illa är frysen och att lägga dem i kyla, det är faktiskt är ett gammalt hustmorskenp som funkar. Om skorna luktar skunk (dvs. illa), till exempel sneakers, så vill man ju ändå inte tvätta dom eftersom det inte är så bra för skorna. Så vad gör man i det läget?

Jo, man lägger skorna i en påse och sedan in med påsen i frysen. Låt de sedan ligga över natten, så är skorna som nya när de kommer ut och skorna tar inte stryk av det.

Ett annat trick är att med jämna mellanrum köpa nya innersulor.


RENGÖR LÄDER PÅ ETT ENKELT SÄTT

Om du har lädersoffor som luktar lite konstigt eller är smutsiga, så kan du ta en gammal handuk som du blöter med ljummet vatten och tvål.

Sedan är det bara att tvätta och gnugga soffan tills den blir ren. Ta gärna en tvål som doftar gott så att dina soffor också doftar gott.

OBS! Detta fungerar bara på lädersoffor. 


TVÄTT SOM LUKTAR SURT

Om dina kläder luktar surt efter att ha tvättats kan det bero på ett antal olika saker:
1. Kläderna har torkat för långsamt.
2. Kläderna har legat kvar för länge i tvättmaskinen eller har inte sträckts ut tillräckligt innan du hängt upp plaggen (då kan bakterier och annat frodas i de fuktiga kläderna och det börjar lukta surt).
3. Tvättmaskinen är smutsig.
4. Det kan ha bildas mögel av fukt och gamla tvättmedelsrester om tvättluckan varit stängd (ha alltid tvättluckan lite öppen när du inte använder din tvättmaskin).

En populär lösning för att bli av med den sura lukten i kläder är att använda ättika (12 % hushållsättika): blanda 2 dl med 10 liter vatten och lägg ned kläderna i denna blandning i 15 minuter, men inte längre. Sen tvättar du dina kläder på nytt. Vet du om att dina textilier är känsliga så var extra försiktig så inte färg och tyg skadas.

Ett annat populärt tips är att hälla lite ättikssprit i facket för sköljmedel när du tvättar.

Men sammanfattningsvis så håll din tvättmaskin ren, håll tvättluckan öppen när du inte tvättar och häng upp din tvätt och sträck ut den ordentligt så snabbt som möjligt när tvätten är klar. Då bör inte din tvätt lukta surt mer. Skulle den ändå lukta surt, prova tvättipsen med ättika.


RENGÖR TVÄTTMASKINEN

Husmorstips för tvättmaskin, får du nytvättad tvätt som luktar unket eller surt? Då är det nog dags att rengöra tvättmaskinen! Det som brukar fungera bäst är att köra en tom tvättmaskin på 95 grader och om det behövs med en påse citronsyra eller 2 dl ättika i tvättmedelsfacket.

Komplettera med att för hand rengöra tvättmedelsfack, gummipackning och filter och din tvättmaskin kommer bli fräsch och som ny. Efter varje tvättomgång, lämna också alla luckor öppna för att lufta ur maskinen. Detta hjälper till att förebygga mögel och dålig lukt.

TVÄTTA HÅLLBART

Nuförtiden är det enkelt och går snabbt att tvätta vilket också kan innebära att vi ibland tvättar kläder som inte är så smutsiga. Vill du istället spara energi är ett bra tips att vädra dina kläder om du bara haft på dig dem en stund och de inte är smutsiga.

Det finns ett antal bra och enkla tips för att tvätta mer hållbart och spara energi:
1. Hoppa över förtvätten om din tvätt inte är väldigt smutsig.
2. Se till att inte överdosera tvättmedel - mer tvättmedel gör inte din tvätt renare men det sliter på såväl dina kläder som på vår miljö. Dessutom kan tvättmedelsrester som blir kvar på dina kläder vid överdosering orsaka allergi och andra oönskade hudreaktioner. Så förtvätta bara vid behov och dosera rätt och undvik helt sköljmedel, som ofta innehåller många kemikalier och därför är allt annat än bra för miljön.
3. Fyll alltid tvättmaskinen, det är mest energieffektivt att utnyttja tvättmaskinens fulla kapacitet.
4. Tvätta i låga temperaturer som 30 och 40 grader med ett miljömärkt tvättmedel som fungerar bra i låg temperatur - moderna tvättmedel fungerar bra även i låga temperaturer. Lägre tvättemperatur sparar mycket energi. Kallvattentvätt kan också vara aktuellt för vissa plagg: tvätta plagg som inte är alltför smutsiga i kallt vatten. Det sparar energi och är skonsammare mot tyget.
5. Undvik torktumling: bor du i hus och kan hänga din tvätt istället för att använda torkskåp och torktumlare så är det ytterligare ett plus för miljön, men även för att få en härligt fräsch doft av att ha tvätt som självtorkat utomhus. Sen sliter torkning i torkskåp och torktumlare också på dina kläder, så de kommer hålla längre om de torkar hängande inne eller ute.

ylle tvätt

TVÄTT AV YLLE

Ylle bör du tvätta för hand då värme gör att ull krymper och dessutom kan trumman i tvättmaskinen och även centrifugering förstöra dina yllekläder.
Gör så här för att tvätt av ull för bästa resultat:
1. Lägg ditt ylleplagg i handfatet eller i en balja, ett plagg i taget, i lagom varmt vatten där du löst upp ditt tvättmedel.
2. Sen knådar du ditt plagg som en deg och gnuggar extra på utsatta ställen som armhålor och kragar.
3. Skölj sedan till sköljvattnet blivit helt klart.
4. Krama försiktigt ur och om det behövs kan du även rulla in ditt plagg i en handduk för att få ut mer vatten.
5. Voilà, klart!

Tack till Hushållshandboken för tipset.


HUR MAN TVÄTTAR GORE-TEX

Gore-Tex är ju ett fantastiskt material. Det är vattentätt, men låter svett och ånga kommer ut. Hightech med små microporer är orsaken. Då vill man ju inte att dessa små porer ska täppas igen eller förstöras. Hur ska man då tvätta Gore-Tex på rätt sätt?

Gore-Tex-materialets största fiende är olja och smuts. Därför är det bästa sättet att öka livslängden på materialet att tvätta Gore-tex-kläderna regelbundet (det finns speciellt tvättmedel för Gore-Tex och liknande tyger). Men, tvättmedel innehåller också kemikalier som kan vara skadliga för materialet. Därför ska man när man tvättar Gore-Tex säkerställa att kläderna sköljs mycket noggrant. Antigen genom ett extra sköljprogram när du tvättar eller genom att du helt enkelt kör kläderna en extra gång i maskinen men då utan tvättmedel.

Nu kan du njuta av dina kläder ännu en dag i skidspåret, på isen eller på fjället eller om du bara vill använda dina kläder av Gore-Tex på stan.

TVÄTTA BORT MJÖLKFLÄCKAR FRÅN AMNING

Mjölkfläckar drabbar oftast ammande mammor, eller pappor till ammande mammor som tar hand om tvätten. Men detta fläckborttagningstips gäller inte bara bröstmjölk utan även annan mjölk så som getmjölk, komjölk och fårmjölk.

Hur tar man bort mjölkfläckar på kläder? Denna fläckborttagning är inte särskiljt svår och grundar sig på erfarenhet och idogt fiskande av tips om fläckborttagning på nätet. I tre olika forum tipsas det om en mängd olika fläckborttagningstips och husmorsknep för att få bort mjölkfläckar. Det man enas kring är följande städtips:
Förbehandla mjölkfläcken genom att gnida in flytande tvättmedel eller en mindre dos flytande diskmedel. För mycket diskmedel kan skada tvättmaskinen. Tvätta sedan som vanligt enligt plaggets tvättinstruktioner.

Detta funkar och de flesta mjölkfläckar försvinner. Det är dessutom enkelt.

MER OM TVÄTT OCH TVÄTTIPS

Relaterade länkar om tvätt:
Sju tips för att tvätta kläder mer effektivt (Grumme.se)
Tvättips från Electrolux (Electroluxprofessional.com)
Tvättråd – här är 11 tips du bara måste ha (Expressen.se)
Vanliga tvättsymboler (Tvättråd.se)
Via har samlat sina bästa tvättips för att ge dig svar på tvättrelaterade frågor (Via.se)

Detta är en artikel med tvättips från Dammtussen.se som erbjuder dammsugarpåsar på nätet och dammsugarmunstycken och andra tillbehör för din städning hemma och som sedan 2008 även samlar husmorsknep och städtips från kunder och besökare - för att vi vill att alla ska kunna städa som ett proffs med rätt städutrustning och rätt städkunskaper.
H100F
119 kr
H631
119 kr
H366
119 kr