Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Blogg

Blomflugor

Blomflugor i jorden

Har du fått
blomflugor hemma? Blomflugor kan göra mer skada än bananflugor i hemmet även om båda typerna av flugor kan vara irriterande. Det som kan vara risken med blomflugor är att de kan döda dina krukväxter när de äter av frön och rötter. Har du större växter kan blomflugor föra med sig bakterier och svamp som gör att växten försvagas och över tid kan dö. Så det är viktigt att motarbeta angrepp av blomflugor.

Blomflugor arter

I Sverige finns ungefär 350 arter av blomflugor och de är små och getingliknande och surrar ofta runt krukväxter där de äter pollen - och blomflugorna är egentligen helt ofarliga! Men de blomflugor vi ser i hemmet och som inte är ofarliga är istället sorgmyggor (Sciaridae) och de små sorgmyggorna har fått sitt namn för att de är svarta och har genomskinliga och mörka vingar. De är vanliga i naturen och kommer ofta in i hemmet genom jorden, de kan till exempel krypa in i jordpåsar och lägga ägg där. Sen har du helt plötsligt
små svarta myggor som svärmar runt dina blomkrukor, där de lägger ägg i jorden och får de fäste äter sedan larverna på rötterna.

Eftersom vi i folkmun säger blomflugor, men menar de elakartade sorgmyggorna, så har vi valt att prata om blomflugor i denna artikel trots att blomflugor istället är viktiga pollinerare och varken ser ut som sorgmyggor eller är farliga att ha kring sina blommor i hemmet.

Få bort blomflugor (sorgmyggor)?

Tidningspapper: ett klassiskt husmorsknep mot blomflugor är att lägga tidningspapper i botten på dina krukor.

Tändstickor och svavel: sätt ned några tändstickor i varje blomkruka med svavlet nedåt. Efter en vecka eller två ska blomflugorna ha dött då de inte tål svavel.


Vitlöksklyftor:
det sägs även fungera bra med vitlöksklyfter som du stoppar ned i jorden.

Blomflugor fälla

Fälla för blomflugor: precis som med bananflugor kan du göra en fälla genom att i en skål blanda vatten, vinäger, något sött som sirap och några droppar diskmedel. Blomflugorna kommer drar till vätskan och sedan drunkna då ytspänningen minskat när diskmedel tillsatts i vätskeblandningen.

Blomflugor i jorden? Då kan du torka ut jorden, har du en fullvuxen växt eller helt enkelt har fått blomflugpor i krukväxter hemma, så kan du låta jorden torka under en period, så att ägg och larver dör. Vattna sedan försiktigt igen.
En annan möjlighet är att helt enkelt köra din jord ugnen på 100 grader för att sterilisera ny jord som du köpt för dina blommor. Lägg jorden på en ugnsplåt och kör en halvtimme i ugnen, ställ gärna en liten skpl med vatten i på plåten också. Denna metod med jord i ugn ska, enligt de som provat, vara ett bra sätt att minska risken att få in blomflugor i hemmet med ny jord.

Rundmaskar: ett effektivt sätt att bli av med blomflugor är rundmaskar, nematoder. Nematoderna söker upp blomflugans larver och använder dem som värddjur när de förökar sig vilket gör att de dör. När blomflugorna, eller sorgmyggorna, är borta försvinner sedan nematoderna av sig själva. Nematoder köps i förpackningar som sedan ska förvaras i kylskåp.

Dammsugaren: du kan även jaga och döda blomflugor med dammsugaren, men var försiktig så att du inte även råkar dammsuga dina växter (som kanske inte tål att sugas in i ditt dammsugarrör). Se till att du alltid har nya dammsugarpåsar hemma, fulla och trasiga påsar tappar effekt och då blir det svårare att använda dammsugaren att till exempel dammsuga blomflugor eller andra flygfän som getingar där dammsugaren också kan komma till användning om det är nödvändigt (annars är ju getingar inga skadedjur).

Läs mer om blomflugor:
Småflugor i blomkrukan och i krukjorden (Odla.nu)
Blomflugor på Wikipedia
Blomflugor på Jordbruksverket.se


Lycka till med ditt arbete för att bli av med blomflugor! Detta är en bloggartikel om blomflugor och att bli av med blomflugor från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Bosch och Electrolux Classic Silence dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettmunstycke,
filter för köksfläkt och städprodukter.

Vi samlar även bra städtips, som hur du blir av med stopp i avlopprengör micron och tvättar fönster plus andra utmaningar i hemmet som ugnsrengöring och rödvinsfläckar. Vi har även tips för att tvätta hållbart och huskur vid förkylning.

Bilden är tagen av David Short och är publicerad enligt CC BY 2.0.2018-01-07 @ 13:43:27
#1
Jakob
Sorgmyggor är inte blomflugor. Blomflugor (ofta lika getingar eller bin, som sagt) är helt harmlösa och viktiga pollinatörer i våra trädgårdar och i det vilda. Dem bör vi inte bli av med utan värna. Kommer en blomfluga in huset så släpp ut den.
2019-06-01 @ 02:15:50
URL:
#2
Kam
Hej, tack för dina bra tips men tycker inte du ska rekommendera att man ska döda getingar med dammsugare. Dom fyller faktiskt ett bra syfte tillskillnad från äckelbananflugor
2020-08-27 @ 13:51:49
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden JgauAX:
Kommentarer:
Fortsätt »