Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Blomflugor

Blomflugor i jorden - en guide till att bli av med blomflugor

Har du fått
blomflugor hemma? Det som i folkmun kallas blomflugor (men egentligen är är sorgmyggor som är små, getingliknande insekter med genomskinliga vingar) kan göra mer skada än bananflugor i hemmet även om båda typerna av flugor kan vara irriterande.

Vad äter blomflugor? Det som kan vara risken med dessa sorgmyggor (eller ”blomflugor”) är att de kan döda dina krukväxter när de äter av frön och rötter och de kan särskilt ge sig på rötterna på små plantor och sticklingar. Har du större växter kan blomflugor föra med sig bakterier och svamp som gör att växten försvagas och över tid kan dö. Så det är viktigt att motarbeta angrepp av sorgmyggor.

Blomfluga arter

I Sverige finns ungefär 350 arter av blomflugor och de är små och getingliknande och surrar ofta runt krukväxter där de äter pollen - och blomflugorna är egentligen helt ofarliga och kan till och med vara bra och viktiga när de pollinerar och äter bladlöss! Men de blomflugor vi ser i hemmet och som inte är ofarliga är istället sorgmyggor (Sciaridae) och de små sorgmyggorna har fått sitt namn för att de är svarta och har genomskinliga och mörka vingar.

Sorgmyggor är vanliga i naturen och kommer ofta in i hemmet genom jorden, de kan till exempel krypa in i jordpåsar och lägga ägg där. Sen har du helt plötsligt
små svarta myggor som svärmar runt dina blomkrukor, där de lägger ägg i jorden och får de fäste äter sedan larverna på rötterna. Så blomflugelarver (eller sorgmyggelarver) vill du inte ha i hemmet eller i dina krukväxter.

Eftersom vi i folkmun säger blomflugor, men menar de elakartade sorgmyggorna, så har vi valt att prata om blomflugor i denna artikel trots att blomflugor istället är viktiga pollinerare och varken ser ut som sorgmyggor eller är farliga att ha kring sina blommor i hemmet. Vill du hjälpa blomflugor att föröka sig så gynnas de av en mångfald av blommande örter, buskar och träd under hela växtsäsongen och på våren är pollen särskilt viktigt för honorna, då det hjälper dem att producera fler ägg. Genom att plantera och bevara tidigt blommande växter, som sälg, kan du stötta blomflugorna. Och blomflugorna (men inte sorgmyggorna) gör dubbel nytta: de pollinerar växter och dess larver äter bladlöss. 


Hur få man bort blomflugor (husmorstips sorgmyggor)?

Tidningspapper: ett klassiskt husmorsknep mot blomflugor är att lägga tidningspapper i botten på dina krukor.

Tändstickor och svavel: sätt ned några tändstickor i varje blomkruka med svavlet nedåt. Efter en vecka eller två ska blomflugorna ha dött då de inte tål svavel.

Låt jorden i dina krukväxter torka ut helt innan du vattnar: sorgmyggor tycker om fuktig jord där den kan lägga sina ägg, så undvik mycket vatten i dina krukor.

Nikotin: ämnet nikotin från tobakplantan är giftigt för sorgmygglarverna och att använda vatten från askkoppar eller att vattna med en svagare nikotinlösning kan vara effektivt, även om viss försiktighet rekommenderas för att inte skada växterna.

Vitlöksklyftor:
det sägs även fungera bra med vitlöksklyftor som du stoppar ned i jorden.

Avslutningsvis så kan sorgmyggor också bekämpas biologiskt med så kallade ickeparasitära nematoder (av släktena Steinernema och Heterorhabditis), som angriper blomflugorna och tar död på dem. Det är egentligen väldigt små rundmaskar och säljs i butiker som Blomsterlandet, Plantagen och Wexthuset.


Blomflugor fälla: hur blir jag av med blomflugor?

Fälla för blomflugor: precis som med bananflugor kan du göra en fälla genom att i en skål blanda vatten, vinäger, något sött som sirap och några droppar diskmedel. Blomflugorna kommer drar till vätskan och sedan drunkna då ytspänningen minskat när diskmedel tillsatts i vätskeblandningen.

Blomflugor i jorden? Då kan du torka ut jorden, har du en fullvuxen växt eller helt enkelt har fått blomflugpor i krukväxter hemma, så kan du låta jorden torka under en period, så att ägg och larver dör. Vattna sedan försiktigt igen.
En annan möjlighet är att helt enkelt köra din jord ugnen på 100 grader för att sterilisera ny jord som du köpt för dina blommor. Lägg jorden på en ugnsplåt och kör en halvtimme i ugnen, ställ gärna en liten skpl med vatten i på plåten också. Denna metod med jord i ugn ska, enligt de som provat, vara ett bra sätt att minska risken att få in blomflugor i hemmet med ny jord.

Rundmaskar: ett effektivt sätt att bli av med blomflugor är rundmaskar, nematoder. Nematoderna söker upp blomflugans larver och använder dem som värddjur när de förökar sig vilket gör att de dör. När blomflugorna, eller sorgmyggorna, är borta försvinner sedan nematoderna av sig själva. Nematoder köps i förpackningar som sedan ska förvaras i kylskåp.

Dammsugaren: du kan även jaga och döda blomflugor med dammsugaren, men var försiktig så att du inte även råkar dammsuga dina växter (som kanske inte tål att sugas in i ditt dammsugarrör). Se till att du alltid har nya dammsugarpåsar hemma, fulla och trasiga påsar tappar effekt och då blir det svårare att använda dammsugaren att till exempel dammsuga blomflugor eller andra flygfän som getingar där dammsugaren också kan komma till användning om det är nödvändigt (annars är ju getingar inga skadedjur).

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Läs mer om blomflugor och vad du kan göra för att undvika blomfluga (eller blomsterfluga) i hemmet:
Småflugor i blomkrukan och i krukjorden (Odla.nu)
Blomflugor på Wikipedia
Blomflugor på Jordbruksverket.se


Lycka till med ditt arbete för att bli av med blomflugor - det vill säga att få bort sorgmyggor! Detta är en bloggartikel om blomflugor och att bli av med blomflugor från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Bosch och Electrolux Classic Silence dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettmunstycke och
filter för köksfläkt.

Vi har sedan 2008 skrivit om husmorstips och vi har genom åren fått in mängder av bra husmorsknep från våra följare och kunder, som hur man får bort bananflugor och hur du blir av med stopp i avlopp och tvättar fönster plus andra utmaningar i hemmet som ugnsrengöring och rödvinsfläckar. Vi har även tips för att bli av med dålig lukt hemma och huskur vid förkylning.

Bilden är tagen av David Short och är publicerad enligt CC BY 2.0.
2018-01-07 @ 13:43:27
#1
Jakob
Sorgmyggor är inte blomflugor. Blomflugor (ofta lika getingar eller bin, som sagt) är helt harmlösa och viktiga pollinatörer i våra trädgårdar och i det vilda. Dem bör vi inte bli av med utan värna. Kommer en blomfluga in huset så släpp ut den.
2019-06-01 @ 02:15:50
URL:
#2
Kam
Hej, tack för dina bra tips men tycker inte du ska rekommendera att man ska döda getingar med dammsugare. Dom fyller faktiskt ett bra syfte tillskillnad från äckelbananflugor
2020-08-27 @ 13:51:49
URL:
#3
Catharina
Jag följde rådet med tändstickor och ALLA mina stora fina pelargoner dog.😒
2022-06-19 @ 13:01:08
URL:
#4
Ronny Johansson
Det borde vara kriminellt att använda ordet blomfluga i en artikel om skadeinsekter. Blomflugor är väldigt nyttiga pollinerade. Mycket oklar artikel. Man behöver inte hjälpa okunnighet och dumhet på traven, det finns det tillräckligt av ändå.
2022-11-06 @ 17:39:55
URL:
#5
Bengt Nyman
Om du redan är mitt i en infestation av till exempel bananflugor så är en dammsugare bästa sättet att eliminera dem.
2023-07-09 @ 11:03:37
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden AZmyu4:
Kommentarer:
Fortsätt »