Meny
Trygg e-handel

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!
Kundservice | Logga in
Göra rent grillgaller

Rengöra grillgaller


Ren grill och rena grillgaller är viktigt. Så, nu när våren och värmen är här och så även grillsäsongen är det viktigt att veta hur du kan hålla din grill och ditt grillgaller rent och fritt från gammal mat och andra avlagringar på gallret.

Vi har samlat ett antal bra husmorstips för att rengöra grill och grillgaller utan en massa dyra medel och kemikalier, som till exempel att helt enkelt låta grillgallret ligga i gräset över natten och att använda en lök eller matolja för att lättare få rent grillgaller.

9 bästa tipsen för att rengöra grillgaller:
1. Såpa. Smörj in ditt grillgaller med såpa och lägg det i vatten. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg in ditt grillgaller i ugnen. När det fått stå en stund i värmen brukar smutsen på ugnsgallret vara lätt att få bort.
2. Lägg grillgallret i gräset. Låt gräsmattan och nattens dagg göra jobbet, men skrubba och skölj av grillgallret innan solen torkat ditt grillgaller igen.
3. Lök. Gör så här: ta en halv lök och gnid sedan in ditt lätt uppvärmda grillgaller. Löken löser upp gamla beläggningar och kommer även ge dig en lätt smak av lök nästa gång du grillar. 
4. Matolja. Olja in ditt grillgaller med vanlig matolja (inte olivolja) både före och efter du grillar, så kommer beläggningar att släppa lättare. Det kommer även motverka rost på grillgallret.
5. Värm ditt grillgaller. Ett tips där du istället för att rengöra grillgallret efter varje gång du grillat värmer upp din grill och lägger på gallret tills smutsen har blivit varm och bränd. Då skrubbar du med din grillborste för att få bort smutsen. Men var försiktig så du inte bränner dig på det varma gallret!
6. Bakpulver. Fördela rätt mycket bakpulver över grillgallret, så gallret täcks av ett fint lager av bakpulver. Lägg i en balja eller ugnsform. Sedan häller du över några matskedar ättiksprit, fyll sedan på med vatten. Låt det dra en halvtimme till en timme. Sedan tar du en bit aluminiumfolie som du gör till en klump eller boll som du använder för att göra gallret rent.
7. Ammoniak. Lägg grillgallret i en påse tillsammans med en skvätt ammoniak på runt 19 procent och stäng sedan påsen (andas inte in då ammoniak kan vara skadligt att inandas). Låt det sedan verka över natten och skrubba av gallret.
8. Coca-Cola. Det är inte bara en dryck, coca-cola fräter och löser upp det mesta. Gör en boll av aluminiumfolie, som när du rengör med bakpulver, doppa sedan bollen i coca-cola och gnugga bort smutsen. Skölj slutligen av gallret. Eller lägg ditt grillgaller i coca-cola över natten, t ex i en plast balja eller i en påse, så kan du lätt skrubba av gallret dagen efter.
9. Diskmaskinen är en bra reservplan (men undvik diskmaskinen om ditt grillgaller är av annan typ än ett traditionellt förnicklat grillgaller som till exempel emalj). Prova först något av de andra tipsen, men om ingenting annat fungerar: stoppa in gallret i diskmaskinen! 

Nu hoppas vi du får en riktigt ren grill och att du lättare kan hålla grillen ren framöver!

Rengöring av gasolgrill


Har du en gasolgrill så rekommenderar vi att du läser de instruktioner som finns från tillverkaren när du ska rengöra din gasolgrill. Det som är gemensamt för gasolgrillar och för rengöring av gasolgrillar är att gallret bör göras rent när det fortfarande är varmt, eller har värmts upp igen, för att göra rengöringen enklare. Du börjar med att borsta ditt galler rent med en bra grillborste och sedan eventuellt använda något för att ta bort den smuts som är kvar. 

Läs mer om att göra rent gasolgrill:
Hur du rengör och underhåller din gasolgrill (Liljekvists)
Rengöring och skötsel av din webergrill (Weber)


Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Detta är en artikel om att rengöra grillgaller och ren grill från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel Electrolux UltraOne dammsugarpåsar och dammsugarpåsar Philips, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och städar med ättika och blir av med bananflugor och blomflugor.