Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in
Städa allergi

Städning vid allergi

Det är viktigt att städa regelbundet om någon lider av allergi (till exempel pollenallergi eller pälsdjursallergi) eller är överkänsliga mot damm eller kvalster. På så sätt undviker du att damm, kemikalier och avföring från kvalster samlas i stora mängder i inomhusluften och på så sätt kan orsaka allergiska problem.

regel nummer ett om du är allergisk är att städa ofta.

Det är också viktigt att ha en bra dammsugare med HEPA-filter, som kan stoppa även små partiklar att komma tillbaka ut i inomhusluften. Undvik därför billiga dammsugare utan satsa på en bra dammsugare som håller och som verkligen tar hand om skräp, damm, kvalster och partiklar och inte låter delar av det du dammsuger upp komma tillbaka ut i luften. Det är även viktigt att byta dammsugarpåsar ofta, så en full påse inte läcker och sprider det skräp som du dammsuger upp. På denna sida hittar du dammsugarfilter som HEPA-filter och andra bra filter för din dammsugare.

Regel nummer två är att ha en bra dammsugare med HEPA-filter och att byta dammsugarpåsar så fort de börjar bli fulla.

Här kan du läsa mer om hur du väljer dammsugare

Du kan även se till att ditt badrum är rent och så allergivänligt som möjligt genom att till exempel rengöra eller tvätta ditt duschdraperi ofta och att vädra så att badrummet inte är konstant fuktigt. Rengör även golven ofta med såpa eller annat medel som är bra för såväl dig som milljön. Undvik helt starka rengöringsmedel.

Regel nummer tre är att hålla badrummet rent och fräscht och se till att vädra eller att ventilationen är bra så det inte är konstant fuktigt i ditt badrum.

Städa pälsdjursallergi

Om du har pälsdjursallergi, som innebär att immunförsvaret reagerar på djurens proteiner som finns i till exempel djurhår från djurens päls, hudceller, urin, talgkörtlar eller saliv, så är det extra viktigt att dammsuga ofta och framför allt dammsuga det som inte går att tvätta i hemmet:
- Dammsug ofta med allergentätt filter (HEPA) och dammsuga särskilt i utrymmen som är svåra att komma åt.
- Dammsug även mattor, bilmattor och andra textilier som inte går att tvätta och därför att svåra att få bort till exempel hundhår och katthår ifrån.
- Kasta textilier och möbler där ett pälsdjur har legat och som inte går att få rena.
- Tvätta allt som går att maskintvätta i minst 60 grader.

För att underlätta din dammsugning har vi ett speciellt munstycke för hundhår och katthår på Dammtussen.se, som passar alla vanliga hushållsdammsugare och avlägsnar snabbt alla typer av hår och annat ludd.

Om du är allergisk mot kvalster, eller vill se till att bli av med kvalster i din inomhusmiljö, så är det viktigt att vädra och att inte ha för varmt inomhus (kvalster trivs inte när det är kallt och kan inte föröka sig lika lätt om temperaturen går ned mot 18 grader). Så för att bli av med kvalster, eller egentligen för att bli av med dessa små djurs avföring, så ska du:
- Vädra dina sängkläder ofta, gärna varje dag.
- Vädra badrummet efter att du duschat.
- Tvätta dina sängkläder och andra textilier ofta och i varm temperatur
(minst 60 grader), så att alla kvalster och andra organismer verkligen dör. Tvätta ofta, minst varannan vecka.

Vilka symptom får man vid kvalsterallergi? Symptomen liknar de man kan få vid pollenallergi, som till exempel  rinnsnuva,nästäppa, astma och ögonbesvär. Ifall du har flera olika allergier kan det därför vara svårt att urskilja just kvalsterallergi.

Om du har pollenallergi, så är det från tidig vår till sen höst som problemen uppstår och hur svåra besvär det blir är indivuduellt, olika personer kan vara allergiska mot olika typer av pollen från björk, gräs eller gråbo, som blommar vid olika perioder och kan ge olika typer av besvär.

När halterna av frömjöl i luften är som högst under förmiddag, dag och kväll bör du som pollenallergiker inte vädra utan för det istället under natten då pollenhalterna är som allra lägst. Tänk även på att inte vädra eller torka kläder utomhus.

Tyvärr är det inte pollenfritt inomhus, så du bör tänka på följande för att städa och få det så pollenfritt som möjligt i din bostad (som liknar många av de tips som gäller generellt för att städa vid allergi:
- Använd dammsugare med partikelfilter (HEPA-filter). Se till att även ha filter på andra ventiler du har hemma.
- Har du husdjur som vistas ute bör du borsta deras päls när de kommer in och skölj alltid ur ditt hår och byt kläder efter att du varit utomhus. Pollen fastnar lätt i både hår och på kläder. 
- Städa regelbundet och glöm inte att torka av fria ytor och att våttorka dina golv.
- Piska dina mattor och andra textiler regelbundet.
- Undvik att hänga kläder eller tvätt utomhus. Framför allt dagtid när det är mest frömjöl i luften.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Astma och städning

Det är viktigt att städa regelbundet om du eller någon i din familj lider av astma då det finns mängder av ämnen i damm som kan vara allergiframkallande. Det betyder inte att du ska gå omkring med dammsugaren hela tiden, men det är viktigt att hålla rent och välstädat hemma för att undvika damm så långt det går.

Tänk även på att undvika parfymerade rengöringsprodukter och undvik även textiler som heltäckningsmattor.

Tänk även på att det kan vara ett bra alternativ att våttorka istället för att dammsuga när det är möjligt och att det är viktigt att ha en bra dammsugare med HEPA-filter som tar bort även mindre partiklar. Dammsug inte med gammal dammsugarpåse eller med dålig dammsugare, det kan leda till att du blåser runt dammet istället för att ta bort det från din inomhusluft.

Här kan du läsa om vilka dammsugare som Astma- och allergiförbundet rekommenderar

Bland alla de dammsugare som Astma- och Allergiförbundet har granskat och rekommenderat återfinns modeller från Bosch, Electrolux och Philips.