Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Sommartid Sverige 2022

Sommartid i Sverige 2022

När börjar sommartid i Sverige 2022? I Sverige ställer vi om till sommartid sista söndagen i mars och 2022 innebär det att vi ställer fram klockan en timme söndagen den 27 mars.

Så natten mellan lördag 26 och söndag 27 mars, klockan 02:00 på natten, ska du ställa fram klockan en timme, så den blir 03:00. Men det är naturligtvis det allra enklaste att ställa fram klockan en timme när du går och lägger dig lördagen den 26 mars i år.

Sommartid är egentligen en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet och därmed även spara elektricitet och vintertid är därmed ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltiden.

När infördes sommartid i Sverige?

Normaltid infördes i Sverige 1879, när hela Sverige fick en och samma tid. Innan dess gällde lokal tid på olika orter beroende på deras längdgrad och klockan var tolv när solen stod i söder. Det var innan normaltiden infördes tjugofyra minuters skillnad mellan tiden i Göteborg och Stockholm och fyrtiofem minuter mellan Strömstad och Haparanda.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober (som i år är den 30 oktober) och normaltid (eller vintertid) mellan sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Vilka länder har sommartid och vintertid?

Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt.

Men när försvinner sommartid? Så att det inte blir någon skillnad mellan sommartid och vintertid.

Det har pågått en diskussion i EU ett antal år om att varje land fritt ska få välja om man vill ha sommartid eller vintertid året om och därmed slippa ställa om klockan. Tanken var att den skulle vara avskaffad 2021, men då länderna fritt skulle kunna välja om de vill ha permanent sommartid eller vintertid så har denna förändring avstannat.

Vad ska man då tänka på när vår sommartid börjar 27 mars 2022?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra klockor som i äldre bilar och köksutrustning som ugnar måste du även framöver ställa om manuellt.

När du tar fram dina sommarmöbler, eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick innan de ställs ut på balkongen eller i din trädgård eller på din uteplats. 

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer ut dem när sommartiden börjar, om du inte redan gjorde det när du ställde in dem i oktober när vintertiden började, är att:
1. Tvätta av dina utemöbler ordentligt med ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa eller diskmedel, så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste eller kan växa till sig. Det är bra att göra några gånger även under sommarsäsongen.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt.
3. Om du har trämöbler som börjat bli torra och spruckna bör du också olja in dem. Se till att olja in hela utemöblerna även till exempel ben och undersidan av dessa.
4. Utemöbler av plast kan du behöva tvätta av oftare med ett milt rengöringsmedel, så de inte färgen bleknar eller tappar sin ursprungsfärg.
5. På vintern ska alla utemöbler täckas över eller ställas in, då det sliter på alla typer av material att stå ute under höst och vinter. När du åker bort en längre period, även på sommaren, så kan det även vara en bra idé att ställa in möblerna under tak eller täcka över dem, till exempel genom att ha en vaxduk på ditt utebord så att det inte regnvatten inte får direkt kontakt med bordsytan. Ställer du inte in dina utemöbler, ställ dem så de lutar så att regn rinner av och inte blir kvar i små pölaer på dina utemöber.

Rengöring av dynor till dina utemöbler och parasoll?

Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Sommardäck regler?

Hur hänger sommartid ihop med sommardäck och hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller sommardäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Övriga tider är det sommardäck som gäller.

Mönsterdjup vid sommarväglag ska vara minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Läs mer om sommardäck och vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa fram klockan en timme söndagen den 27 mars och glöm inte att din bil ska ha sommardäck senast 15 april.

Detta är en artikel om sommartid i Sverige 2022 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och andra praktiska städartiklar.

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och tvätta hållbart och hur du hemma kan få bort bananflugor och blomflugor.








2022-03-19 @ 16:29:41
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden c7TdX7:
Kommentarer:
Fortsätt »