Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Köpa dammsugare
Bra att veta om dammsugare när du ska köpa dammsugare

Vad är en dammsugare?

Rent tekniskt är en dammsugare en maskin eller apparat för hem och industri, som suger upp damm och skräp som sedan samlas upp i en behållare som kan tömmas eller i en dammsugarpåse som behöver bytas med jämna mellanrum för att dammsugaren ska ha kvar sugförmåga och för att inte blåsa tillbaka partiklar i luften på grund av att det inte finns plats att samla upp mer.

Sedan allt startade 1907 när den första dammsugaren för användning i hemmet kom, så har dammsugaren varit en oumbärlig städpartner i hemmet. Visst har det hänt mycket sedan dess men även om utvecklingen verkligen gått framåt och maskinerna förfinats för varje år som gått så är fortfarande grundprincipen densamma. En dammsugare består än idag av en elmotor som pumpar luft och som i sin tur passerar en behållare eller en dammsugarpåse som filtrerar luften och samlar upp dammet.

Även om det idag finns en uppsjö av spännande alternativ på marknaden, såsom påslösa dammsugare och robotdammsugare, så håller de allra flesta hushållen sig kvar vid den gamla hederliga varianten med en dammsugare där du löpande byter dammsugarpåsar för bästa sugförmåga och för att din inomhusluft hela tiden ska vara så ren som möjligt.


Tips när det är dags att köpa dammsugare

Vad är en bra sammsugare? För att hjälpa er när det blir dags att införskaffa en ny dammsugare till hemmet så har vi listat ett antal tips som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en ny dammsugare, som du vill ska vara av hög kvalitet och som ska hålla i ett antal år och hålal ditt hem rent och fräscht:

Storleken har betydelse

I alla fall om man har flera våningar eller etage. Bor man stort och dammsuger i många rum kan det vara bra att ha en smidig dammsugare som inte väger alltför mycket och är tung att kånka runt med. Det finns idag många dammsugare med bra effekt och funktionalitet som är relativt små. Dessutom är det bra om dammsugaren inte tar alltför mycket plats i städskrubben eller i garderoben. Även om dammsugarens yttre har krympt så brukar de ha ungefär samma utrymme för damm och dammsugarpåse. Det är vanligtvis tekniken i dammsugaren som har förfinats med en mindre motor och fläktsystem. Stora hjul kan underlätta transporten mellan rummen, särskilt om du har höga trösklar.

HEPA-filter filtrerar bort även de minsta partiklarna

Undvik att köpa en billig dammsugare, den kommer bli dyr i längden och har sällan viktiga dammsugarfilter som HEPA-filter som hjälper till att filtrera bort även de minsta partiklarna i din inomhusluft. Dessutom brukar det vara svårt att hitta nya filter och nya dammsugarpåsar till billiga dammsugare, som kanske också bara säljs under en viss period.

Styrkan kan vara överskattad

Det är vanligt att dammsugarförsäljare framhåller hur många watt dammsugaren har, något som egentligen inte behöver säga något om hur bra dammsugaren egentligen är. Hög watt anger att dammsugaren förbrukar mycket el, inte nödvändigtvis att den suger bra. Dvs. det behöver inte betyda att det sitter en effektiv motor i dammsugaren. Så, om ni står i begrepp att köpa dammsugare, bortse från antalet watt och fokusera på andra attribut. Förmågan att fånga upp damm som ju är det viktiga beror på en kombination av hur väl olika dammsugarmunstycken fungerar och själva sugeffekten. Sen är det ju viktigt att dammet hamnar i dammsugarpåsen också, så det är viktigt att dammsugaren har en tät anslutning till själva dammsugarpåsen.

Reglerbar styrka

Ibland vill man kunna reglera styrkan på suget, till exempel när man skall dammsuga mattor eller textilier. Det är då bra att kunna reglera sugeffekten med antingen ett motorreglage eller ett luftspjäll som släpper in luft och därmed minskar suget vid själva munstycket.

Ljudnivån

Ljudnivån är faktiskt en viktig faktor att hålla reda på när man skall utvärdera dammsugare. Dammsugarljudet kan vara oerhört högt och irriterande. Dagens dammsugartillverkare är medvetna om detta och de flesta tillverkare försöker att hålla ljudnivån nere. Dagens dammsugare brukar ligga mellan 70-80 decibel, det kan dock vara värt att veta att skillnaden mellan 70 och 80 decibel kan upplevas som mycket stor när det gäller buller.

Miljövänlighet

Det finns även skillnader i hur miljövänliga dammsugare är. Generellt så drar ju en dammsugare med hög motoreffekt mer ström vilket kostar både pengar och miljö.

Munstycket
Friktionen mellan munstycke och golv eller mattor har även betydelse. Ett dammsugarmunstycke skall glida lätt över ytan du dammsuger utan att fastna eller hacka. Detta gäller såväl vid rörelser i sidled som fram och tillbaka. Prova gärna detta. Det kan även vara värt att tillägga att munstycket inte skall kunna repa golvet, kontrollera att munstycket inte har vassa eller alltför hårda delar som skall vara i kontakt med underlaget. Det skall också vara lätt att göra justeringar och inställningar i munstycket.


Vad heter dammsugare på engelska?

På engelska heter dammsugare vacuum cleaner eller bara vacuum. Det finns även några andra typer av dammsugare, som sladdlös dammsugare som heter cordless vacuum cleaner och robotdammsugare som heter robot vacuum cleaner eller kort och gott robovac på engelska. På vissa marknader finns även skaftdammsugare eller stående dammsugare som på engelska heter stick vacuum eller upright vacuum om det är en mer kraftfull dammsugare med större behållare eller påse.


Återvinn din dammsugare

Den dagen din dammsugare går sönder eller behöver bytas ut är det viktigt att du lämnar den till återvinning. En dammsugare innehåller ett antal komponenter som kan vara skadliga för miljön.

Detta är en artikel om att köpa dammsugare från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör, köksfilter och städartiklar
och som även tipsar om bra knep för att hålla rent i hemmet som att bli av med stopp i avloppet och att tvätta fönster på bästa sätt.