Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Köpa dammsugare
Bra att veta om dammsugaren när du ska köpa dammsugare

Dammsugaren

Sedan allt startade 1907 så har dammsugaren varit en oumbärlig städpartner i hemmet. Visst har det hänt mycket sedan dess men även om utvecklingen verkligen gått framåt och maskinerna förfinats för varje år som gått så är fortfarande grundprincipen densamma. En dammsugare består än idag av en elmotor som pumpar luft och som i sin tur passerar en dammsugarpåse som filtrerar luften och samlar upp dammet.

Även om det idag finns en uppsjö av spännande alternativ på marknaden, såsom påslösa dammsugare och robotdammsugare, så håller de allra flesta hushållen sig kvar vid den gamla hederliga varianten.


Tips när det är dags att köpa dammsugare

För att hjälpa er när det blir dags att införskaffa en ny dammsugare till hemmet så har vi listat ett antal tips som kan vara bra att tänka på:

Storleken har betydelse

I alla fall om man har flera våningar eller etage. Bor man stort och dammsuger i många rum kan det vara bra att ha en smidig dammsugare som inte väger alltför mycket och är tung att kånka runt med. Det finns idag många dammsugare med bra effekt och funktionalitet som är relativt små. Dessutom är det bra om dammsugaren inte tar alltför mycket plats i städskrubben eller i garderoben. Även om dammsugarens yttre har krympt så brukar de ha ungefär samma utrymme för damm och dammsugarpåse. Det är vanligtvis tekniken i dammsugaren som har förfinats med en mindre motor och fläktsystem. Stora hjul kan underlätta transporten mellan rummen, särskilt om du har höga trösklar.

Styrkan kan vara överskattad

Det är vanligt att dammsugarförsäljare framhåller hur många watt dammsugaren har, något som egentligen inte behöver säga något om hur bra dammsugaren egentligen är. Hög watt anger att dammsugaren förbrukar mycket el, inte nödvändigtvis att den suger bra. Dvs. det behöver inte betyda att det sitter en effektiv motor i dammsugaren. Så, om ni står i begrepp att köpa dammsugare, bortse från antalet watt och fokusera på andra attribut. Förmågan att fånga upp damm som ju är det viktiga beror på en kombination av hur väl olika dammsugarmunstycken fungerar och själva sugeffekten. Sen är det ju viktigt att dammet hamnar i dammsugarpåsen också, så det är viktigt att dammsugaren har en tät anslutning till själva dammsugarpåsen.

Reglerbar styrka

Ibland vill man kunna reglera styrkan på suget, till exempel när man skall dammsuga mattor eller textilier. Det är då bra att kunna reglera sugeffekten med antingen ett motorreglage eller ett luftspjäll som släpper in luft och därmed minskar suget vid själva munstycket.

Ljudnivån

Ljudnivån är faktiskt en viktig faktor att hålla reda på när man skall utvärdera dammsugare. Dammsugarljudet kan vara oerhört högt och irriterande. Dagens dammsugartillverkare är medvetna om detta och de flesta tillverkare försöker att hålla ljudnivån nere. Dagens dammsugare brukar ligga mellan 70-80 decibel, det kan dock vara värt att veta att skillnaden mellan 70 och 80 decibel kan upplevas som mycket stor när det gäller buller.

Miljövänlighet

Det finns även skillnader i hur miljövänliga dammsugare är. Generellt så drar ju en dammsugare med hög motoreffekt mer ström vilket kostar både pengar och miljö.

Munstycket
Friktionen mellan munstycke och golv eller mattor har även betydelse. Ett dammsugarmunstycke skall glida lätt över ytan du dammsuger utan att fastna eller hacka. Detta gäller såväl vid rörelser i sidled som fram och tillbaka. Prova gärna detta. Det kan även vara värt att tillägga att munstycket inte skall kunna repa golvet, kontrollera att munstycket inte har vassa eller alltför hårda delar som skall vara i kontakt med underlaget. Det skall också vara lätt att göra justeringar och inställningar i munstycket.


Återvinn din dammsugare

Den dagen din dammsugare går sönder eller behöver bytas ut är det viktigt att du lämnar den till återvinning. En dammsugare innehåller ett antal komponenter som kan vara skadliga för miljön.

Detta är en artikel om att köpa dammsugare från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör, köksfilter och städartiklar.