Meny

 Trygg e-handel

 Trygg betalning

 Trygg frakt

Dammtussen.se - Dina dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - fraktfritt
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan - snabbt och fraktfritt!
Kundservice | Logga in

Städtips och husmorstips

STÄDTIPS

Städtips och husmorstips - det är alltid tillfredsställande och skönt att städa och få det fräscht och fint hemma, men ibland ställs man inför utmaningar man inte vet hur man ska lösa på bästa sätt. Och vi vill gärna - förutom att sälja dammsugarpåsar till alla dammsugare - dela med oss av bra städtips och populära husmorstips till våra kunder och besökare.


VINFLÄCKAR

Hur tar man bäst bort vinfläckar på kläder?
- Skölj omedelbart fläcken i kokande vatten. Eller strö salt på vinfläcken, och byt ut saltet med jämna mellanrum i ett par timmars tid. Tvätta sedan som vanligt.


STEARIN PÅ TYG

Hur tar man bort stearin från bordsduken?
- Lägg den i frysen ett par timmar...


VIDBRÄNT I KASTRULL

Hur får man bort vidbränd mat ur en kastrull?
- Här finns flera spår. Häll i maskindiskmedel och koka upp, låt sedan stå över natten säger några. Andra är mer inne på ett par teskedar bakpulver.


TA BORT FLÄCKAR

Ett stort område är ju fläckborttagning, många fläckar går bort vid vanlig vattentvätt men en del kräver särskild behandling före tvätt. Grundtipset är: ju snabbare du behandlar en fläck, desto
lättare är den att ta bort. MammaVet.se har en bra sida om fläckborttagning.

Även Grumme har samlat städtips med såpa på sin webbsida.


husmorstips städning

RENT HUS STÄDTIPS

Och bra städtips från TV-programmet Rent Hus hittar du här. Allt från hur du rengör kattlådan och spisen till hur du löser du proppen i slasken och avloppet och bonar golven med ägg.


STÄDTIPS

Några Städtips från Amaryllis Hemservice i Upplands-Bro, som delar med sig av städtips och husmorsknep på sin webbplats:
—>Microfibertrasor är suveränt bra. Det blir skinande rent utan starka rengöringsmedel, miljövänligt och billigt!
—>Dammvippan är din bästa kompis när du ska damma. Allt damm fastnar p g a statisk elektricitet i materialet. Du kommer åt överallt och tidskrävande dammtorkning går på ett kick. Sedan är det bara att slå av dammet utomhus!
—> Rostiga spisplattor
Hjälpen heter Spissvärta och finns som “Kokplattsputsdukar” 3 st i förpackningen.
—>Bakom elementen kan det finnas MYCKET damm! Blås med hårfönen och dammsug sedan upp det som ramlar ner. Dammvippan funkar också bra.

Och - vet ni hur man får tvättsvampar och trasor att bli fräscha igen?
- Skölj dem i varmt vatten och stoppa sedan in i mikron i två minuter.


MER STÄDTIPS

En annan bra sida med städtips är ICA-kurirens sida med städexperten Marlene Eriksson. Hennes steg-för-steg-tips gör städningen roligare, och mer effektiv!
Läs hennes tips om hur du kan lägga upp städningen på ett effektivt sätt, t ex enligt följande indelning:
* Snabbstäda
* Veckostäda
* Iblandstäda
* Storstäda (t ex sommarstäda!)
* Sällanstäda

Marlene berättar också en hel del kring vilka städartiklar man alltid bör ha hemma, allt från såpa och diskmedel till citron och citronsyra.

städtips badrum

STÄDTIPS BADRUM OCH STÄDTIPS TOALETT

Vi i Villa har också samlat en del bra tips på sin webbplats kring rengöring av kakel, klinkers och kök, och även en del tips kring vad man kan tänka på inför en renovering, t ex: "Om toalettstolen skall bytas häng den på väggen. Då slipper man alla svårstädade prång bakom stolen".

STÄDTIPS RENSA AVLOPP

Behöver du rensa avlopp i badrummet? Gör så här: strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika, och låt till slut allting verka i 20 minuter. Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.

Fastnar det även mycket hår i avloppet? Köp ett billig filter som passar avloppet, exempelvis här på Dammtussen.se (vi säljer populära golvfiltret ”Stoppa stoppet”).

STÄDTIPS KAKEL

Mikrofiberdukar är bra och miljövänliga att göra rent kranar och kakel med (torka direkt efter användning med en mikrofiberduk). Badrumsspegel och kakelväggar kan du få rena med en fuktig mikrofibertrasa.

På klinkergolv kan du börja med att torka av med en mjuk fuktig trasa och såpa fungerar utmärkt som rengörningsmedel. För fett och tvålfläckar kan du behöva ta till alkaliska rengörningsmedel. På oglaserade kakelplattor kan du lägga på kakelolja två-tre gånger per år, som skapar ett skyddande hinna.


STÄDTIPS GOLV

När det gäller att göra rent golvet finns en hel del bra tips på webbplatsen för Rent hus. De tipsar bland annat om att undvika att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka.


STÄDTIPS SOVRUM

Leva&Bo, Expressens inredningsbilaga, har en hel del fiffiga städtips, inte minst kring hur man kan organisera sin städning på sin sajt. Läs mer här.


STÄDTIPS FÖNSTER

Bloggen Inredningsmagasinet har tips om hur du bäst tvättar dina fönster, till exempel tipsar de om att en mulen dag är det bästa för då torkar inte solen ut fönsterglaset innan du hunnit torka torrt.


STÄDTIPS KÖK OCH STÄDTIPS UGN

Spisrengöring och ugnsrengöring är viktigt men svårt att få till på ett miljövänligt sätt. Här tipsar SvD om bra knep från tv-programmet Rent hus - miljövänliga städtips för alla baserat på såpa, bakpulver och andra miljövänliga produkter.

BYT DAMMSUGARPÅSAR REGELBUNDET

Ju mer damm som samlas i dammsugarpåsen, desto sämre effekt får din dammsugare. En överfull dammsugarpåse riskerar dessutom att spricka och läcka ut damm och skräp såväl i dammsugaren som i den luft som dammsugaren blåser ut. Dessutom finns ju risken att det med allt damm också börjar lukta illa om utblåsningsluften, vilket gör dammsugningen mindre angenäm och lukten efter städningen mindre fräsch.

Så: se till att köpa dammsugarpåsar och byta dammsugarpåsar ofta! Det är både ett billigt och lätt sätt att hålla en god hygien i hemmet när du städar.

FLER GRÖNA STÄDTIPS FÖR EKOLOGISK RENGÖRING

Tidningen Kupé har en bra artikel i sitt aprilnummer 2010, där läsaren får många bra tips kring hur man kan hålla sitt hem rent med hjälp av endast ekologisk rengöring eller grön städning.

Visste du till exempel att badkarets insida kan bli skinande rent genom att skära upp en grapefrukt och hälla på salt för att sedan gnida den på insidan av badkaret?

Eller att mikron blir fräsch genom att ställa in en skål med vanligt vatten från kranen och saften från en citron och sedan köra på full effekt i två minuter, torka sedan ur.

Bra, va? Och miljövänligt!

OBS! Även om vi hoppas och tror att ovan nämnde husmorstips ska hjälpa dig i din städning och med din tvättning, så kan vi tyvärr inte garantera att alla tips fungerar....:)