Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in


Dammsugning - allt om dammsugare och att dammsuga

Dammsugning

Dammsugare och dammsugning är en självklar del av städningen i alla hem och har varit så sedan början av 1900-talet då James Murray Spangler uppfann den första bärbara dammsugaren och använde ett örngott som dammsugarpåse.

Spanglers dammsugare från 1907, som precis som idag innehåller en fläkt för att blåsa in smuts och damm i dammsugaren och en roterande borste för att få loss skräp från t ex mattor, påminner mycket om de dammsugare vi har idag, även om dagens dammsugare och dagens dammsugning är effektivare, kraftfullare och tystare.

Dammsuga med en dammsugare mer anpassad för hemmet

Eberhardt Seger, en svensk uppfinnare, skapade sedan en dammsugare som var lättare att dammsuga med och mer anpassad för hemmet och 1912 började denna dammsugare tillverkas i större skala (av ett företag som hette Lux, som sedan blev Electrolux).

1939 började KF tillverka och sälja dammsugare till ett lägre pris så att fler hade möjlighet till dammsugning av sitt hem. Dammsugaren hette Hugin och var ett alternativ till Electrolux dyrare alternativ. Dock såldes 1981 Hugin till just Electrolux, under löftet att Electrolux skulle fortsätta att tillverka Hugin som dammsugare så länge som KF ville sälja denna dammsugare.

Nu för tiden har ju alla svenska hushåll minst en dammsugare, men kanske även en kompletterande dammsugare som en handdammsugare eller en robotdammsugare.

Här har vi samlat ett antal tips när du ska köpa dammsugare - till exempel kan ljudnivån vara en viktig faktor när man skall utvärdera dammsugare, medan hur många watt dammsugaren har inte alltid är lika viktigt och inte behöver säga något om hur bra dammsugaren egentligen är. Även om det kan kännas så när man läser reklamblad för olika dammsugare.

Innan vi går igenom de olika typer av dammsugare som finns har vi sammanställt 10 bra tips som kan underlätta när du ska dammsuga och städa.

10 tips för att din dammsugning och din städning ska bli ännu mer effektiv:

1. Det kan vara svårt att komma åt bakom element och bakom kyl och frys och då kan du antingen skaffa en riktigt bra elementborste som kan komma åt på ett bra sätt eller försöka få ut dammet och skräpet genom att t ex blåsa med en hårfön för att få ut skräpet så det blir lättare att suga upp.

2. Din sopborste behöver också dammsugas med jämna mellanrum för att inte bli full med hår och ludd.

3. Sätt en nylonstrumpa över dammsugarmunstycket när du ska dammsuga i lådor och skrin, så undviker du att smycken, legobitar och annat som inte ska dammsugas upp försvinner in i dammsugaren. Tänk på att spänna ut nylonstrumpan ganska mycket så att det blir större håligheter i nätet så att damm och smulor kan komma igenom.

4. Datorns tangentbord samlar löpande på sig smulor och damm, så passa på att dammsuga ditt tangentbord varje gång du genomför en större städning.

5. Även markiser, persienner och rullgardiner fungerat det utmärkt att dammsuga för att få bort det damm som samlas där.

6. Se till att ha en plan klar för städningen och dammsugningen, så det blir det både effektivare och roligare. Börja med att plocka bort saker som ligger löst och är i vägen för att kunna dammsuga, damma av hyllor och andra ytor och dra ned damm och skräp på golvet så du kan dammsuga upp det, börja sedan dammsuga i rummet ytterkanter och arbeta dig sedan inåt. När dammsugningen är klar moppar du upp det sista med en golvmopp som är lätt fuktad.

7. Se också till att ha kul under själva städningen, sätt på bra musik och öppna fönstren så du får in ren och fräsch luft. Alla har sitt sätt att göra städningen lite roligare, det kan vara allt från att spela luftgitarr med dammsugarröret till att fira när städningen är klar med en nybryggd kopp kaffe eller något annat gott.

8. Tänk också på att dammsugning och städning kan vara bra träning, du håller igång och du måste vara smidig för att komma åt i alla skrymslen och vrår.

9.
 Glöm inte möblerna! Sängar och soffor är rena rama dammsamlarna, så se till att lyfta på t ex madrasser och soffkuddar och sug upp smuts och damm som tenderar att samlas där. För ingen vill väl ligga och sova i en kvalsterodling?

10. Byt dammsugarpåsar ofta!
En full dammsugarpåse suger sämre och det ökar risken att damm åker ut i luften igen, vilket både luktar illa och blir en risk för den med allergier. 


Vill du ha fler städtips om dammsugning? Här hittar du ytterligare tips som kan lyfta din dammsugning:
Så undviker du att dammsuga upp små föremål
Gör upp en plan för dammsugningen
Byt påsar ofta
Glöm inte att dammsuga möblerna
Våttorka på bästa sätt men dammsug innan
Göra rent bakom elementet

Robotdammsugare

Robotdammsugare har funnits på marknaden sedan 2011 och är ett bra komplement till en vanlig dammsugare om du t ex bor i ett enplanshus eller har en öppen planlösning i en lägenhet så att robotdammsugaren kan komma åt på ett bra sätt. En vanlig dammsugare behövs alltid för att komma åt i hörn och skrymslen, i soffan och bakom element.

De vanligaste modellerna av robotdammsugare på den svenska marknaden kommer från iRobot som tillverkar och säljer Roomba, t ex Roomba 880 och Roomba 980. Utöver iRobot Roomba har t ex Miele sin modell Miele Scout RX1, som blev bäst i test när prylsajten M3 utsåg Sveriges bästa robotdammsugare i november 2015, Samsung har en serie som heter Powerbot och Moneual har en rad modeller. Även Hoover, Skantic och Neato säljer robotdammsugare i Sverige.

Specialmunstycken - textilmunstycke och fogmunstycke

De flesta dammsugare levereras också med ett flertal specialmunstycken som en möbelborste, ett fogmunstycke och ett textilmunstycke, som du kan sätta på ditt dammsugarrör för att göra dammsugningen effektivare.

Det finns också andra specialmunstycken som Twinner och turbomunstycken där du byter ut det vanliga munstycket mot ett nytt för att t ex komma åt bättre under möbler eller få ökad sugkraft. Andra specialmunstycken som 'även finns på marknaden är parkettmunstycken och munstycken för att lättare och effektivare ta bort hundhår och katthår (som är extra effektivt för att få upp hår och ludd).

Det finns många olika typer av dammsugare och många olika tillverkare, men dessa är de vanligaste:

Hushållsdammsugare. Den vanligaste typen av dammsugare där tillverkare som Electrolux, Volta, Bosch, Miele och Philips är populära på den svenska marknaden.

Lågprisdammsugare. Säljs av t ex ÖoB, Rusta och Clas Ohlson och vanliga varumärken för dessa billiga dammsugare, som dock inte är av samma kvalitet som många andra hushållsdammsugare, är Fasett, Melissa och Voltage. De fungerar dock bra, även om effekt, ljudnivå och extrafunktioner inte är av samma kvalitet, så de kan vara ett billigt alternativ för sommarstugan och för den lilla lägenheten.

Specialdammsugare. Som Kirby och Lux, som ofta säljs via hemförsäljning och som kostar mycket mer än en vanlig hushållsdammsugare.

Centraldammsugare. Vanliga tillverkare som finns i svenska hem är Husky, Allaway, Beam och Electrolux. Centraldammsugare har en central enhet dit damm och skräp transporteras.

Utöver dessa typer av dammsugare finns även grovdammsugare (som kan dammsuga såväl torrt som vått) och som ofta används av företag, t ex på byggarbetsplatser. Kärcher, Bosch och Festool är vanliga märken när det gäller grovdammsugare i Sverige.

De senaste åren har även skaftdammsugare börjat synas i företagens markandsföring, d v s dammsugare utan slang men med ett skaft som även kan avlägsnas om man vill använda skaftdammsugaren som en handdammsugare för snabbrengöring t ex i köket. Dyson V6 Animalpro heter en skaftdammsugare.

Sedan tidigare finns även handdammsugare i många svenska hushåll. Det är en liten handhållen dammsugare, som även kan monteras på skaft. Dessa dammsugare är oftast laddningsbara och laddningsstationen monteras på väggen. Kännetecknande för denna typ av dammsugare är att den saknar påse. och damm och annat hamnar i en behållare som man tömmer i soporna. Denna typ av mindre dammsugare med behållare används oftast i köket.

Har du rätt dammsugare och rätt dammsugarmunstycke finns det egentligen ingenting som du inte kan dammsuga.




Vi skrev ju i början av den här artikeln att dammsugning och städning kan vara bra träning, du håller igång och du måste vara smidig för att komma åt i alla skrymslen och vrår. Så det kan vara bra för konditionen att städa och dammsuga!

Enligt Aftonbladet Viktklubb gör du av med så här många kalorier under 30 minuters medelintensivt arbete och träning:

Hugga ved/skotta snö 174 kcal

Skrubba golv 157 kcal

Gång (ca 6,4 km/h) 144 kcal

Arbeta i trädgården 140 kcal

Styrketräning 140 kcal

Städa (t ex dammsuga) 96 kcal

Sopa golv 55 kcal

Yoga 55 kcal

Inte illa, eller hur? Du kan få fint hemma samtidigt som du rör på dig när du dammsuger.

Ett sista tips kring din dammsugning är att få det att lukta gott i rummet. Framför allt äldre dammsugare kan ha en tendens att lukta gammalt damm och det kan vara en bra idé att använda doftkulor för dammsugare som finns i en rad olika fräscha dofter.

Plus att det ju alltid är en bra idé att passa på att vädra när man dammsugit, så du får in ny och fräsch luft i rummet.

Om du hellre vill och har möjlighet ekonomiskt finns också möjligheten att ta hjälp med städningen av ett bolag som fått bra kundomdömen och som använder miljövänliga rengöringsmedel, till exempel Hello Clean som erbjuder hemstädning i Stockholm med omnejd.


Detta är en artikel om att dammsuga och att köpa dammsugare från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör, köksfilter och städartiklar.

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och blir av med stopp i avlopp.