Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Sveriges äldsta dammsugare?


När tillverkades första dammsugaren i Sverige? Det kan ha varit den ett ton tunga och hästdragna dammsugare som Göteborgs Mekaniska Verkstad 1905 tillverkade för Tjolöholms Slott för att de skulle kunna dammsuga de heltäckningsmattor som fanns inlagda i det nybyggda slottet, som stod klart året innan några mil söder om Göteborg. Denna dammsugare finns kvar än idag och du kan som besökare till slottet se den i vagnsmuséet som ligger strax innan du till fots kommer fram till själva slottet.

Denna gigantiska eldrivna dammsugare med 40 meter långa slangar kostade på sin tid hela 5.500 kronor vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka 375.000 kronor. Det företag som tillverkade dammsugaren, Göteborgs Mekaniska Verkstad, blev sedan en del av Götaverken, en industrikoncern som upphörde med sin verksamhet 1977.

Hur såg den första dammsugaren i Sverige ut?


Det var Blanche Dickson som fick idén till att beställa en dammsugare till slottet, då denna typ av dammsugare gjort succé i Storbritannien något år tidigare och Blanche fått se detta i en engelsk broschyr från London-företaget Liberty & Co. som stod för leverans av en hel del inredning till det nya slottet. Det gick på denna tid inte att få tag på dammsugare i Sverige så en specialbeställning lades till Göteborgs Mekaniska Verkstad som levererade dammsugaren på en stor vagn där det fanns en motor och en stor dammbehållare. Det fanns dessutom en stor tryckmätare bak på vagnen likt aggregat som fanns på gengasdrivna bilar.

Det fanns också stora munstycken till denna stora dammsugare.

Munstycken Sveriges första dammsugare


Äldre dammsugare


På Dammtussen.se säljer vi dammsugarpåsar såväl till nya som till gamla dammsugare – du hittar rätt påse i vår dammsugarpåseväljare. Om vi har dammsugarpåsar till Sveriges första dammsugare med 40 meter långa slangar? Tyvärr, men annars är vår ambition att erbjuda påsar till alla hushållsdammsugare som finns i hem runt om i Sverige.

Ska du köpa en ny dammsugare har vi även samlar bra råd och tips kring vad du bör tänka på. Viktigast är nog att inte snåla för mycket, köper du en billig och enkel dammsugare finns det risk att den inte håller speciellt länge och att det är svårt att hitta såväl påsar som tillbehör – och på så sätt kan den billiga dammsugaren bli dyr över tid.
2023-07-20 @ 12:10:26
Podd husmorstips

Ny podd om husmorstips


Dammtussen.se publicerar löpande en podcast som bjuder på effektiva och smarta städtips, som på ett naturligt sätt gör rent och fint hemma: helt enkelt husmorstips för alla.
Vilket också är namnet på podden, som du bland annat hittar på Acast och Spotify.

Här hittar du senaste avsnittet om ugnsrengöring på Spotify och senaste avsnitt om ren ugn på Acast

Städtips sedan start

Städtips och att bjuda på smarta sätt att städa hemma är ingeting som är nytt för Dammtussen.se.

– Vi har redan sen starten 2008 skrivit om städtips och vi har även löpande fått in många bra städknep från våra följare och kunder, säger Mia Pettersson som driver Dammtussen.se.

– Att vi som jobbar med Dammtussen.se också gillar smarta husmorsknep för alla som vill städa på ett naturligt sätt med saker som du redan har hemma gjorde att vi kom på idén att hitta en ny kanal för husmorstips och på den vägen är det när vi nu lanserar vår podd som heter just Husmorstips för alla, fortsätter Mia.

Relaterade länkar

Här hittar du podden Husmorstips för alla på Spotify
Här hittar du första avsnittet av Husmorstips för alla på Spotify
Här hittar du avsnitt två av Husmorstips för alla på Spotify
Här hittar du avsnitt tre av Husmorstips för alla på Spotify
Här hittar du avsnitt fyra av Husmorstips för alla på Spotify


Här hittar du podden Husmorstips för alla på Acast
Här hittar du första avsnittet av Husmorstips för alla på Acast
Här hittar du andra avsnittet av Husmorstips för alla på Acast
Här hittar du tredje avsnittet av Husmorstips för alla på Acast
Här hittar du fjärde avsnittet av Husmorstips för alla på Acast

Det första poddavsnittet handlar om att städa med ättika

Avsnitt två handlar om att rengöra och städa med citron och avsnitt tre handlar om att bli av med blomflugor

I avsnitt fyra får du bra tips om hur du kan städa och rengöra med bikarbonat och bikarbonatpasta

Avsnitt fem får du bra tips för att göra rent din ugn (och ugnsplåtar och ugnslucka) på bästa sätt.

Avsnitt sex får du bra husmorstips mot förkylning och hosta

I kommande avsnitt av podcasten Husmorstips för alla kommer lyssnarna bland annat få ta del av husmorstips vid dålig lukt och husmorstips för fläckborttagning som att ta bort blodfläckar och ta bort gräsfläckar

2023-01-31 @ 00:00:00

Brevlådor Sverige
Ny gräns för fraktfritt

Det har hänt mycket sedan vi startade Dammtussen.se för fjorton år sedan och en av de saker som vi löpande försökt jobba med är att bli mer hållbara, till exempel genom att använda mindre emballage och plast och att få till mer gröna leveranser.

Men även om de bolag som vi arbetar med (PostNord och Early Bird via morgontidningsdistributionen) blivit allt grönare och allt mer miljömedvetna, så har tyvärr också frakterna blivit betydligt dyrare de senaste åren.

2008, när vi drog igång vår verksamhet, var brevportot i Sverige (för ett 20-grams 1:a-klassbrev) 5 kronor och 50 öre. Nu 2022 kostar detta brevporto 13 kronor, en ökning med 136 % på fjorton år.

Den vanligaste vikten för ett paket dammsugarpåsar är 250 gram och ska man skicka med frimärken kostar detta porto idag 52 kronor, dvs. fyra frimärken som kostar 13 kronor var.

Fraktfritt från 199 kronor

Med bakgrunden av detta har vi i maj 2022 infört en ny gräns för fraktfritt: 199 kronor.

Så alla beställningar som uppgår till 199 kronor eller mer skickar vi fraktfritt medan order under denna summa får betala en fraktavgift på 19 kronor.

För dig som enskild konsument innebär det att du alltid kan handla fraktfritt på Dammtussen.se om du till exempel beställer två förpackningar av dammsugarpåsar vid samma tillfälle, som två förpackningar av H100 F till Electrolux dammsugare eller två förpackningar av H631 som passar antal modeller av dammsugare från Andersson, Fasett, Melissa, Nilfisk, Volta och Voltage – det blir då en kostnad på 119 kronor x 2 = 238 kronor, vilket vi även framöver skickar fraktfritt.

Fördelen för miljön blir också att du behöver beställa dammsugarpåsar mer sällan – och därmed blir det mindre frakter och mindre påfrestning på vår miljö.

Svenskt brevporto 1918

1918 var det svenska brevportot 12 öre och för den nyfikne som vill veta mer om portots utveckling över tid bjuder vi på en lista nedan:

Svenskt brevporto genom åren

1885:     0:10 kronor

1920:     0:20 kronor

1957:     0:30 kronor

1964:     0:40 kronor

1969:     0:55 kronor

1972:     0:75 kronor

1976:     1:00 kronor

1984:     2:00 kronor

1994:     3:20 kronor

1997:     5:00 kronor

2009:     6:00 kronor

2018:     9:00 kronor

2022:     13:00 kronor
2023:     15:00 kronor

Vid årsskiftet 2023 höjde Postnord portopriset för brev upp till 50 gram från 13 kr till 15 kr, så nu har priset ökat 15 gånger från 1976. Enligt SCB var de generella prisökningarna mellan 1976 och 2022 455 %, så brevportot har ökat drygt tre gånger mer i pris än andra produkter.

Här hittar du prisomräknaren från SCB om du vill räkna ut inflation mellan olika årtal.


2022-05-15 @ 09:16:36
Sommartid Sverige 2022

Sommartid i Sverige 2022

När börjar sommartid i Sverige 2022? I Sverige ställer vi om till sommartid sista söndagen i mars och 2022 innebär det att vi ställer fram klockan en timme söndagen den 27 mars.

Så natten mellan lördag 26 och söndag 27 mars, klockan 02:00 på natten, ska du ställa fram klockan en timme, så den blir 03:00. Men det är naturligtvis det allra enklaste att ställa fram klockan en timme när du går och lägger dig lördagen den 26 mars i år.

Sommartid är egentligen en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet och därmed även spara elektricitet och vintertid är därmed ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltiden.

När infördes sommartid i Sverige?

Normaltid infördes i Sverige 1879, när hela Sverige fick en och samma tid. Innan dess gällde lokal tid på olika orter beroende på deras längdgrad och klockan var tolv när solen stod i söder. Det var innan normaltiden infördes tjugofyra minuters skillnad mellan tiden i Göteborg och Stockholm och fyrtiofem minuter mellan Strömstad och Haparanda.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober (som i år är den 30 oktober) och normaltid (eller vintertid) mellan sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Vilka länder har sommartid och vintertid?

Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt.

Men när försvinner sommartid? Så att det inte blir någon skillnad mellan sommartid och vintertid.

Det har pågått en diskussion i EU ett antal år om att varje land fritt ska få välja om man vill ha sommartid eller vintertid året om och därmed slippa ställa om klockan. Tanken var att den skulle vara avskaffad 2021, men då länderna fritt skulle kunna välja om de vill ha permanent sommartid eller vintertid så har denna förändring avstannat.

Vad ska man då tänka på när vår sommartid börjar 27 mars 2022?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra klockor som i äldre bilar och köksutrustning som ugnar måste du även framöver ställa om manuellt.

När du tar fram dina sommarmöbler, eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick innan de ställs ut på balkongen eller i din trädgård eller på din uteplats. 

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer ut dem när sommartiden börjar, om du inte redan gjorde det när du ställde in dem i oktober när vintertiden började, är att:
1. Tvätta av dina utemöbler ordentligt med ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa eller diskmedel, så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste eller kan växa till sig. Det är bra att göra några gånger även under sommarsäsongen.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt.
3. Om du har trämöbler som börjat bli torra och spruckna bör du också olja in dem. Se till att olja in hela utemöblerna även till exempel ben och undersidan av dessa.
4. Utemöbler av plast kan du behöva tvätta av oftare med ett milt rengöringsmedel, så de inte färgen bleknar eller tappar sin ursprungsfärg.
5. På vintern ska alla utemöbler täckas över eller ställas in, då det sliter på alla typer av material att stå ute under höst och vinter. När du åker bort en längre period, även på sommaren, så kan det även vara en bra idé att ställa in möblerna under tak eller täcka över dem, till exempel genom att ha en vaxduk på ditt utebord så att det inte regnvatten inte får direkt kontakt med bordsytan. Ställer du inte in dina utemöbler, ställ dem så de lutar så att regn rinner av och inte blir kvar i små pölaer på dina utemöber.

Rengöring av dynor till dina utemöbler och parasoll?

Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Sommardäck regler?

Hur hänger sommartid ihop med sommardäck och hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller sommardäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Övriga tider är det sommardäck som gäller.

Mönsterdjup vid sommarväglag ska vara minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Läs mer om sommardäck och vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa fram klockan en timme söndagen den 27 mars och glöm inte att din bil ska ha sommardäck senast 15 april.

Detta är en artikel om sommartid i Sverige 2022 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och andra praktiska städartiklar.

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och tvätta hållbart och hur du hemma kan få bort bananflugor och blomflugor.








2022-03-19 @ 16:29:41
Vintertid 2020 i Sverige

Vintertid i Sverige 2020

När börjar vintertid 2020? I Sverige ställer vi om till vintertid sista söndagen i oktober och 2020 innebär det att vi ställer tillbaka klockan en timme söndagen den 25 oktober.

Vintertid är egentligen ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltid och sommartid istället är en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober.

Vilka länder har sommartid och vintertid?  Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt.

EU-parlamentet har beslutat att den gemensamma sommartiden ska upphöra och senast 2021 ska varje medlemsland besluta om de vill ha ständig sommartid eller ständig normaltid. Det kan innebära att 2020 blir sista året som vi behöver ställa om våra klockor.

Vad ska man då tänka på när vår vintertid börjar 25 oktober 2020?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra måste du även framöver ställa om manuellt.

När du ställer in dina sommarmöbler, eller dina balkongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick när allt ska fram igen när det är dags för sommartid i mars.

Det viktigaste du kan göra med dina utemöbler innan du ställer in dem för vintern, för det bästa är att de står under tak och gärna i ett förråd under årets kalla månader, är att:
1. Tvätta av dem ordentligt med ett milt rengöringsmedel, som såpa eller ljummet med ättika i, så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste och växer till sig under vintern.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade och fulla med mögel och kanske alger så får du skrubba extra mycket med vatten och ättika, men i värsta fall kan du behöva använda mögeltvätt. Men för miljöns skull -tänk på att inte starkare rengöringsmedel än vad som krävs.
3. Om du har trämöbler ska du också tänka på att de ska torka ordentligt efter din rengöring innan du ställer undan dem i till exempel ett förråd. Det är bra om förrådet är torrt och svalt och med bra ventilation.

Hur gör du med dynor till dina utemöbler och parasoll? Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Vinterdäck regler?

Hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller vinterdäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.

Vinterdäck kan vara dubbade eller inte dubbade, men om du har dubbdäck så gäller följande:
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. 

Läs mer om vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa tillbaka klockan en timme söndagen den 27 oktober och glöm inte att din bil ska ha vinterdäck senast 1 december om det är vinterväglag.

Detta är en artikel om vintertid i Sverige 2020 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och hur du kan få bort bananflugor.




2020-10-22 @ 18:53:00
DINA BÄSTA STÄDTIPS MED BAKPULVER, BIKARBONAT, ÄTTIKA OCH VINÄGER


Städtips bakpulver bikarbonat ättika vinäger


På Dammtussen.se gillar vi att feja och röja upp på ett naturligt sätt med sånt vi redan har hemma, som bakpulver, bikarbonat, ättika och vinäger istället för dyra rengöringsmedel som har en negativ inverkan på vår ekonomi och vår miljö.

Därför gillar vi smarta tips och husmorsknep som kan användas i hemmet varje dag. Som att kalka av kaffebryggaren med ättika eller att bekämpa småkryp och ohyra med vinäger i hemmet.

Så - nu bjuder vi in till en sommartävling där du kan tipsa om dina bästa knep! Vi tar tacksamt emot alla tips, det enda kravet är att ditt städtips antingen använder bakpulver, bikarbonat, ättika eller vinäger. Det är självklart okej med tips som använder flera av dessa samtidigt, men det är inget extra plus: det viktiga är att det är ett riktigt bra städtips!

Så: under perioden 27 juni till 27 juli anordnar vi en tävling här på Dammtussen.se där du kan vinna fina produkter genom att bjuda på dina bästa husmorsknep med någon av dessa ingredienser som du redan har hemma.

Du tävlar genom att skriva ditt tips direkt här på sidan (i kommentarerna på sidan) eller att mejla oss på: kundtjanst@dammtussen.se

Vill du ha ett exempel på ett husmorknep med bakpulver och ättika så kommer här ett från vår sida om hur du bäst kan städa en smutsig ugn:
Om din ugn är väldigt smutsig kan tipset med bakpulver komma väl till hands: sprid ut bakpulver i ugnen och lägg sedan på ättikssprit (12%). Låt det sedan bubbla och fräsa ett tag och torka sedan bort det med en trasa blött i ljummet vatten.

De mest kreativa och inspirerande husmorsknepen med antingen bakpulver, bikarbonat, ättika eller vinäger vinner och vinnarna kommer underrättas per mejl och på den här sidan efter den 27 juli.


VINSTER

1-3:e pris:
Doppio dammsugarmunstycke som är ett riktigt bra dammsugarmunstycke och den låga och rörliga konstruktionen av munstycket gör att det även är lätt att komma åt under låga möbler och andra platser i hemmet som är svåra att komma åt. Doppio har också supermagneter som gör att metallföremål fastnar på munstyckets undersida istället för att sugas in i dammsugaren. Värde: 209 kr.
 
4-6:e pris:
Smart hårfångare för vattenlås som fungerar för nästan alla typer av vattenlås, till exempel för vattenlås i handfat, vattenlås i golvbrunn, vattenlås i diskbänk och vattenlås i dusch. Sedan byter du hårfångaren när den börjar bli full, vilket kan vara en gång per månad eller mer sällan beroende på hur mycket hår som fångats upp. Värde: 99 kr.

Vi på Dammtussen.se ser fram emot att läsa alla era bidrag och alla era knep!


Här hittar du fler städtips som hur du gör med stopp i avlopp, hur du blir av med blomflugor och bananflugor, hur du putsar mässing och under sommaren får en ren grill.



Villkor för tävlingen:
Tävlingen pågår mellan 27 juni och 27 juli, 2020.
Du kan mejla in ditt tävlingsbidrag på kundtjanst@dammtussen.se eller lämna ditt bidrag direkt på denna sida som en kommentar.
Juryn består av medarbetare från Dammtussen.se, en webbutik på nätet som säljer dammsugarpåsar och andra städprodukter som nytt dammsugarmunstycke.
Juryn kommer att utse vinnaren efter det att tävlingen avslutats och vinnarna kommer kontaktas via mejl och vinstbidragen kommer publiceras på tävlingssidan.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att publicera husmorskep och tävlingsbidrag på Dammtussen.se och i våra nyhetsbrev från Dammtussen.se, samt eventuellt på annat sätt (t ex i en e-bok eller tryckt bok). Skulle ditt tips komma med i en tryckt bok kommer du som ersättning erhålla ett exemplar av boken utan kostnad.




2020-06-27 @ 08:31:23
Sommartid i Sverige 2020

Sommartid i Sverige 2021

När börjar sommartid i Sverige 2021? I Sverige ställer vi om till sommartid sista söndagen i mars och 2021 innebär det att vi ställer fram klockan en timme söndagen den 28 mars.

Läs om sommartid i Sverige 2022

Så natten mellan 27 och 28 mars, klockan 02:00 på natten, ska du ställa fram klockan en timme, så den blir 03:00. Men det är naturligtvis det allra enklaste att ställa fram klockan en timme när du går och lägger dig lördagen den 27 mars i år.

Sommartid är egentligen en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet och därmed även spara elektricitet och vintertid är därmed ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltiden. Normaltid infördes i Sverige 1879, när hela Sverige fick en och samma tid. Innan dess gällde lokal tid på olika orter beroende på deras längdgrad och klockan var tolv när solen stod i söder. Det var innan normaltiden infördes tjugofyra minuters skillnad mellan tiden i Göteborg och Stockholm och fyrtiofem minuter mellan Strömstad och Haparanda.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober och vintertid mellan sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Vilka länder har sommartid och vintertid?

Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt. Just nu pågår en diskussion i EU om att varje land fritt ska få välja om man vill ha sommartid eller vintertid året om och därmed slippa ställa om klockan.

Det kan innebära att 2021 blir sista året som vi behöver ställa om våra klockor, men enligt EU-parlamentet så kanske mars 2021 inte är sista gången som klockan vrids fram och följande oktober sista gången den ställs tillbaka, eftersom inget land inom EU ännu lämnat besked om hur de vill ha det, så de ursprungliga tidplanen har därför spruckit.

Vad ska man då tänka på när vår sommartid börjar 28 mars 2021?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra klockor som i äldre bilar och köksutrustning som ugnar måste du även framöver ställa om manuellt.

När du tar fram dina sommarmöbler, eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick innan de ställs ut på balkongen eller i din trädgård eller på din uteplats. 

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer ut dem när sommartiden börjar, om du inte redan gjorde det när du ställde in dem i oktober när vintertiden började, är att:
1. Tvätta av dina utemöbler ordentligt med ett milt rengöringsmedel som till exempel såpa eller diskmedel, så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste eller kan växa till sig. Det är bra att göra några gånger även under sommarsäsongen.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt.
3. Om du har trämöbler som börjat bli torra och spruckna bör du också olja in dem. Se till att olja in hela utemöblerna även till exempel ben och undersidan av dessa.
4. Utemöbler av plast kan du behöva tvätta av oftare med ett milt rengöringsmedel, så de inte färgen bleknar eller tappar sin ursprungsfärg.
5. På vintern ska alla utemöbler täckas över eller ställas in, då det sliter på alla typer av material att stå ute under höst och vinter. När du åker bort en längre period, även på sommaren, så kan det även vara en bra idé att ställa in möblerna under tak eller täcka över dem, till exempel genom att ha en vaxduk på ditt utebord så att det inte regnvatten inte får direkt kontakt med bordsytan. Ställer du inte in dina utemöbler, ställ dem så de lutar så att regn rinner av och inte blir kvar i små pölaer på dina utemöber.

Rengöring av dynor till dina utemöbler och parasoll?

Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Sommardäck regler?

Hur hänger sommartid ihop med sommardäck och hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller sommardäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Övriga tider är det sommardäck som gäller.

Mönsterdjup vid sommarväglag ska vara minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Läs mer om sommardäck och vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa fram klockan en timme söndagen den 29 mars och glöm inte att din bil ska ha sommardäck senas 15 april.

Detta är en artikel om sommartid i Sverige 2021 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och tvätta hållbart och hur du hemma kan få bort bananflugor.








2020-03-27 @ 19:20:12

Strykbräda bäst i test

Ska du köpa en ny strykbräda för ditt strykjärn och vill veta vilka strykbrädor som är bäst i test? Det är inte lätt att välja mellan till exempel en bra och något dyrare strykbräda från till exempel FairNet eller en billigare strykbräda från IKEA eller en enklare strykbräda från Rusta.

Det första du måste bestämma dig för är om det är en strykbräda till ett vanligt strykjärn eller om det är en strykbräda till en ångstation, dvs. ett strykjärn med ångstation, eller om det är en strykbräda som ska passa bägge dessa typer av strykjärn.

Vi har skrivit en del om ångstationer tidigare här på Dammtussen.se och FairNet är en svensk tillverkare av ångstationer.

När du vet vilket typ av strykjärn du ska köpa ett strykbräde för måste du bestämma hur mycket du är beredd att betala, det kan ju till exempel bero på om du ska ha ditt strykbräde hemma och använda det dagligen eller om du ska ha det på landet och använda det under korta perioder.

Icakuriren genomförde ett test av strykbrädor för några år sedan och då fick strykbrädor från Brabantia och Rörets Industrier högsta betyg medan strykbrädor från IKEA, Haushalt, Menuette från Jula och Clas Olsson fick lägre betyg.

En viktig orsak till att Brabantia och Rörets strykbrädor fick högsta betyg, fem av fem, var att de är stabila med bra stoppning och med en bra hållare för strykjärnet.

Strykbräda IKEA

IKEA fick tre av fem i testet trots att det också var en bra strykbräda med bra strykyta och bra hållare för strykjärnet, men det som drog ned betyget var att det kan vicka vid strykning, dvs. det är rangligt. Vill du läsa mer om strykbord och strykjärnsöverdrag från IKEA kan du klicka här

Clas Ohlson fick två av fem och det som drog ned betyget var att det var lågt med ojämn strykyta och att strykjärnet inte står bra i hållaren. Här kan du läsa mer om strykbord och överdrag från Clas Ohlson, som dock har ett ganska begränsat utbud av strykbrädor och strykbrädsöverdrag.

Lägst betyg i Icakurirens test av strykbrädor fick Haushalt och Menuette, som båda fick en av fem i betyg. Haushalt föll på att det är litet och smalt och rangligt och Menuette var också rangligt vilket gjorde att den som stryker måste hålla i strykbrädan plus att underlaget följde med vid strykning.

FairNet och FairNets strykbrädor som FairNet Relax eller FairNet Star var inte med i Icakurirens test 2011.

Köpa strykbräda

Köpa bra strykbräda 

Sju steg för att hitta rätt strykbräda som passar dina behov och din plånbok:
1. Ska du ha ett strybräde till ett vanligt strykjärn eller till en ångstation?
2. Ska du använda ditt strykbräde ofta eller mer tillfälligt?
3. Står strykbrädet stadigt eller är det rangligt?
4. Har strykbrädet en bra stoppning som gör strykningen smidig och behaglig?
5. Har strykbrädan en bra och säker hållare där strykjärnet får plats?
6. Har strykbrädet en bra strykyta, dvs. det är inte för litet eller för smalt?
7. Har strykbrädet en bra höjd som går att anpassa efter din egen längd?

När du har gått igenom denna checklista med sju frågor borde du ha lättare att sedan kunna välja rätt strykbräda som passar just dina behov för att stryka.

Vill du sedan även veta vilka strykjärn som är bäst i test så genomförde Råd & Rön ett test för ett drygt år sedan där 28 strykjärn testades. Testet kostar 35 kronor och du hittar det här

Vill du sedan hålla rent ditt styrkjärn är du välkommen till oss på Dammtussen.se för att köpa strykjärnsputsdukar som enkelt rengör ditt strykjärn.

Tyvärr säljer vi inte strykbrädor på Dammtussen.se, men du är alltid välkommen till oss när du ska köpa dammsugarpåsar!


Detta är en artikel om strykbrädor och att hitta rätt strykbräda från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som dammsugarpåsar s-bag, dammsugarmunstyckenfilter för dammsugareköksfilter och städartiklar.

Vi samlar även fler husmorstips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster, blir av med stopp i avlopp och även husmorstips vid hosta.








 

 

2020-02-26 @ 00:00:00
DINA BÄSTA HUSMORSKNEP MED ÄTTIKA

Ättika

Vi gillar inte smuts och skräp, men vi gillar smarta tips och knep och vi gillar ättika som ju är bra till så mycket i hemmet - och: vi gillar tävlingar!

Under perioden 11 juli till 11 augusti anordnade vi en tävling här på Dammtussen.se där du kunde vinna fina produkter genom att bjuda på dina bästa husmorsknep med ättika!

För det finns ju husmorsknep med ättika mot det mesta, som mot dålig lukt och mot alger och mögel - och många, många fler knep som vi ville ta reda på sa att fler kan städa smart med ättikssyra (den verksamma ingrediensen i ättika). 

Det kan vara husmorsknep med ättika mot getingar och spindlar och det kan vara tips om hur du kan hålla rent i hemmet med hjälp av ättika till exempel hur du får rent badrum och ren ugn med hjälp av detta universalmedel, som är känt för sin effektiva användning i Sverige sedan 1600-talet.

Ett exempel på ett husmorknep med ättika från vår sida om hur du får rent en smutsig ugn:
Om din ugn är väldigt smutsig kan tipset med bakpulver komma väl till hands: sprid ut bakpulver i ugnen och lägg sedan på ättikssprit (12%). Låt det sedan bubbla och fräsa ett tag och torka sedan bort det med en trasa blött i ljummet vatten.

De mest kreativa och inspirerande husmorsknepen med ättika har nu vunnit sina priser och har underrättats via mejl.


VINNARE

1:a pris:
Twinner dammsugarmunstycke som är mer lättmanövrerat, lägre och lättare än vanliga, konventionella munstycken och som därför gör att du kan dammsuga på alla underlag som trägolv, stengolv och gå direkt från mattor till trägolv utan omställningar. Värde: 279 kr.
Ulf B.
Ättika som luktätare. Jag hade en bensindunk som gått sönder i bilen. Ett fat med ättika i bilen under några dagar och all bensinlukt var ett minne blott.

2-3:e pris:
Fyra mikrofiberdukar med olika specialfunktioner (kök/bad/möbler/universal). Gör rent och fint utan kemikalier! Funktionsområdena är fönster och speglar, bad och kök, möbler samt universal. Kan tvättas i 60 grader och behåller sin funktion i minst hundra tvättar. Värde: 149 kr.
Jill D.
Perfekt till toaletten som blivit svart i botten. Häll ättika i toaletten över natten. Ta borsten på morgonen och toaletten är som ny!
Malin
Jag sprayar ättika runt våra fönster inne och ute då slipper jag spindelnät flugor och pollen.

4-5:e pris:
Disktrasa i svensk design med ekologisk produktion med fint tryck som även går att tvätta i diskmaskin och använda länge. Värde: 39 kr.
Eva-Christina
Tips i svamptider! Myror skyr dina stövlar i skogen om du stryker dem med ättika.
Billie W.
Rengöra vattenkokaren, snällt för kroppen, miljövänligt och smidigt. Koka upp vatten i vattenkokaren med lite ättika i. Upprepa om behov finns, koka en gång till utan ättika. Vips, som ny!

Tack för alla bidrag från oss på Dammtussen.se!


Här hittar du fler städtips som hur du gör med stopp i avlopp, hur du blir av med blomflugor och bananflugor, hur du putsar mässing och under sommaren får en ren grill och tar bort fettfläckar på kläder.

Vi kommer snart även att samla ett urval antal av alla tips om ättika på en sida på Dammtussen.se. Tills dess finns det andra sidor med bra tips om till exempel bananflugor och blomflugor och husmorstips för städning.


Villkor för tävlingen:
Tävlingen pågår mellan 11 juli och 11 augusti, 2019.
Vill du inte mejla in ditt svar går det även bra att lämna ditt husmorsknep direkt på denna sida som en kommentar.
Juryn består av medarbetare från Dammtussen.se, en webbutik på nätet som säljer dammsugarpåsar och nytt dammsugarmunstycke.
Juryn kommer att utse vinnaren under vecka 33 och vinnarna kommer att underrättas under samma vecka.
Vinnarna kommer även meddelas på Dammtussen.se.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att publicera husmorskep och tävlingsbidrag på Dammtussen.se och i våra nyhetsbrev från Dammtussen.se, samt eventuellt på annat sätt (t ex i en e-bok eller tryckt bok). Skulle ditt tips komma med i en tryckt bok kommer du som ersättning erhålla ett exemplar av boken utan kostnad.





2019-07-11 @ 15:00:00
damm och kvalster sovrum

Fem snuskfällor att undvika

Hemmet är fullt av snuskfällor och vi har listat fem fällor som du bör lägga lite extra möda på att undvika.

Tänk även på att det tar betydligt mindre tid att städa och torka av ofta än att försöka ge sig på gamla fläckar och ingrodd smuts.


Fem snuskfällor i hemmet och hur du undviker dem:
1. Håll damm och kvalster borta från sovrummet. Se till att vädra sovrummet och dina sängkläder, helst varje dag. Sovrummet är det rum du spenderar mest tid i och du vill inte dela denna tid med spindeldjur och deras avföring. Glöm inte heller att tvätta dina sängkläder ofta i minst 60 grader, så alla kvalster och andra organismer verkligen dör (tänk på att det i Sverige, enligt Astma och Allergiförbundet, finns drygt tre miljoner människor med astma, allergi eller annan överkänslighet mot till exempel damm och kvalster). Läs mer om att städa vid allergi
2. Rengör disktrasan och diskbänken. Tvätta disktrasan ofta i 60 grader (i diskmaskin eller i tvättmaskin) och torka av och gör ren diskbänken varje dag. Ifall du inte har diskmaskin går det även bra att koka disktrasan med lite diskmedel i några minuter för att få den ren och fräsch igen.
3. Håll kökskranar och spisknappar rena. Du tar på kökskranarna och spisreglagen (om du inte har touch-knappar) massor med gånger varje dag efter att du hanterat olika sorters mat, så gör rent och torka av alla knappar och reglage ordentligt varje dag. Detsamma gäller handtag, knappar och kranar i badrummet. Läs mer om att städa köket
4. Se till att hålla mobiltelefoner och tangentbord rena från bakterier och fläckar. Mobiler och andra enheter med skärm som paddor eller bärbara datorer och tangentbord, lösa eller på din laptop, kan bli riktigt smutsiga och vi använder dem hela tiden oavsett vad vi gjort innan. Dammsug tangentbordet och torka rent, till exempel med en tops med handsprit på. Mobiler behöver också rengöra och det räcker inte att torka av dem med en trasa eller en tröja, du bör göra rent med en spray avsedd för att göra rent mobiler och glas på andra typer av surfplattor och skärmar. Läs mer om att rengöra din mobiltelefon
5. Håll skor och ytterkläder borta från hemmet. Dina ytterkläder och skor för med sig mycket smuts och damm och grus och sand in i hemmet, som kan repa dina golv. Se till att lämna allt i din tambur där du även bör ha en rejäl dörrmatta att torka av dig på, så du slipper få in allt skräp i huset eller lägenheten.

Så håll hemmet rent genom att tänka lite extra på dessa fem fällor, det kan också bidra till att du slipper förkylningsvirus och vanlig magsjuka som kan spridas till exempel via kranar och mobiltelefoner.

Läs mer om husmorstips och förkylningar

Badrummet är också en snuskfälla i hemmet

Badrummet är också en plats där snuskfällor är vanliga, som blöta handdukar som är perfekta för bakterier att växa till sig i och badrumsmattan som också kan vara en riktig snuskfälla med damm och skräp från många dagar med våta fötter (har någon även vårtor eller andra problem med sina fötter som fotsvamp kan även det spridas till övriga familjen).

En lösning är ha egna handdukar, som ni inte delar med varann och att ni tvättar såväl handdukar som badrumsmatta ofta. Det är alltså av stor vikt att hålla badrummet rent och fräsch och därmed hygieniskt för hela familjen och inte minst för de som besöker ditt hem.

Sen är det också viktigt att rengöra toaletten och toalettsitsen ofta, där otrevliga bakterier lätt samlas. Läs mer om att rengöra badrummet med ättika


Relaterade länkar:
Allergi mot damm eller kvalster hos Trygg-Hansa (Trygghansa.se)
Husdammskvalster i sängen är den vanligaste orsaken till kvalsterallergi (Astma och Allergiförbundet)
Husmorstips för alla (Podd med husmorstips)
Så städar du för att bli av med damm och kvalster



Köp nya dammsugarpåsar nu för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


2019-02-16 @ 18:21:17
Vintertid Sverige 2019

Vintertid i Sverige 2019

När börjar vintertid 2019? I Sverige ställer vi om till vintertid sista söndagen i oktober och 2019 innebär det att vi ställer tillbaka klockan en timme söndagen den 27 oktober.

Vintertid är egentligen ett felaktigt begrepp eftersom vintertid är normaltid och sommartid istället är en anpassning för att bättre kunna nyttja den ljusa delen av dygnet.

I Sverige har vi sommartid mellan sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober.

Vilka länder har sommartid och vintertid? Det är framför allt i Europa och Nordamerika (Kanada, Mexiko och USA) som man använder sommartid, men i Asien är det mer ovanligt. Just nu pågår en diskussion i EU om att varje land fritt ska få välja om man vill ha sommartid eller vintertid året om och därmed slippa ställa om klockan. Det kan innebära att 2019 blir sista året som vi behöver ställa om våra klockor.

Vad ska man då tänka på när vår vintertid börjar 27 oktober 2019?

Grundregeln för sommartid och vintertid (eller normaltid) är att du ställer fram klockan på våren (när du också ställer ut dina sommarmöbler) och att du sätter tillbaka klockan en timme när det är dags för vintertid (och du ställer in dina sommarmöbler). På engelska är grundregeln att klockan ställs fram när det är spring och att den faller tillbaka på hösten när det är fall.

Nu för tiden ställer många klockor om sig själva, som till exempel klockan i din mobil, men andra måste du även framöver ställa om manuellt.

När du ställer in dina sommarmöbler, eller dina bakongmöbler om du bor i lägenhet, är det också ett bra tillfälle att ta hand om dina möbler och din grill så att de är i bra skick när allt ska fram igen när det är dags för sommartid i mars.

Det viktigaste du kan göra med dina möbler innan du ställer in dem för vintern, för det bästa är att de står under tak och gärna i ett förråd under årets kalla månader, är att:
1. Tvätta av dem ordentligt med ett milt rengöringsmedel så att alger och mögel och annat som fastnat på dina möbler inte får fäste och växer till sig under vintern.
2. Om du inte har rengjort dina möbler på flera år och de är missfärgade kan du behöva använda mögeltvätt.
3. Om du har trämöbler ska du också tänka på att de ska torka ordentligt efter din rengöring innan du ställer undan dem i till exempel ett förråd. Det är bra om förrådet är torrt och svalt och med bra ventiliation.

Hur gör du med dynor till dina utemöbler och parasoll? Det är viktigt att du läser noga på tvättinstruktionerna när du ska göra rent dina trädgårdsdynor. Många dynor är tillverkade i bra material som går att tvätta i maskin eller mild handtvätt. Parasoller i polyester brukar också gå att tvätta av men tänk på att parasollet måste torka innan du ställer undan det för vinterförvaring. 

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om dina utemöbler

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om din grill och grillgaller


Vinterdäck regler?

Hur hänger vintertid ihop med vinterdäck och är det samma tidsperioder för sommardäck och sommartid och för vinterdäck och vintertid? Svaret är nej, det är inte samma tider för däck och tiden på året vi ställer om till sommartid och vintertid. När det gäller vinterdäck och regler för vinterdäck så skriver Transportstyrelsen följande:
Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.

Vinterdäck kan vara dubbade eller inte dubbade, men om du har dubbdäck så gäller följande:
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid. 

Läs mer om vinterdäck på Transportstyrelsen

Så: glöm inte att ställa tillbaka klockan en timme söndagen den 27 oktober och glöm inte att din bil ska ha vinterdäck senast 1 december om det är vinterväglag.

Detta är en artikel om vintertid i Sverige 2019 från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter, nytt dammsugarmunstyckeköksfilter och städartiklar

Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och hur du kan få bort bananflugor.








2018-10-20 @ 13:53:32

DELA MED DIG AV DINA BÄSTA HUSMORSKNEP, ALLA KNEP OCH TIPS KAN HJÄLPA ANDRA I DESSA FÖRKYLNINGSTIDER - OCH DU KAN VINNA FINA PRISER!

Husmorsknep tävling

Vi gillar inte alls de influensor, svåra förkylningar och kräksjukor som går runt i februari och till och med gett upphov till namnet vabruari - men: vi gillar tävlingar! Och vi gillar smarta knep. Tidigare har vi haft tävlingar om städtips, men denna gång är det dags för smarta knep kring hur du kan hålla dig frisk, eller tillfriskna, i dessa tuffa förkylnings- och influensatider.

Under perioden 24 februari till 11 mars anordnar vi en tävling på Dammtussen.se där du har chansen att vinna en massa fina produkter genom att bjuda på dina bästa husmorsknep!

Första pris är ett riktigt bra städset i åtta delar (värde c:a 499 kr), som innehåller en mikrofibermopp + refill, fem mikrofiberdukar för golv, bad och kök, möbler, fönster och speglar och en universal och en böjbar dammvippa.

Förutom detta städset kan du även vinna en av fyra förpackningar med fem mikrofiberdukar av högsta kvalitet, som också gör din städning till ett rent nöje.

Tävlingen är mycket enkel: dela med dig av ditt bästa husmorsknep här på sidan (mejla oss ditt knep på kundtjanst@dammtussen.se senast 11 mars, 2018), så är du med och tävlar!

Det kan vara tips om hur du lindrar halsont eller boostar ditt immunförsvar, det kan vara klassiska husmorsknep som att använda gul lök vid inflammationer och äta ingefära, chili och vitlök för att hjälpa kroppen fajtas mot infektioner.

Ett exempel på ett husmorknep från vår sida om husmorstips vid hosta och halsont:
Gurgla halsen med saltvatten, ta en liten sked salt och blanda i glas med vatten (varken för varmt eller för kallt), ungefär 2 tsk salt i 2 dl vatten. Gurgla runt ordentligt nere i svalg och munhåla några gånger och skölj inte ur efter.

De mest kreativa och inspirerande husmorsknepen vinner och vinnarna kommer att utses och underrättas under vecka 11 (andra veckan i mars).

TÄVLA
Dela med dig av ditt bästa husmorsknep (du mejlar oss ditt tävlingssvar på kundtjanst@dammtussen.se - glöm inte att ange namn och adress, så vi vet var vi ska skicka vinsten om du är bland vinnarna). Det går även bra att tävla genom att fylla i namn och ditt städtips i fältet ”Kommentarer” längst ned på sidan.
Senast 11 mars ska ditt husmorsknep vara på plats här på sidan för att du ska delta i tävlingen.

VINSTER

1:a pris:
Städset i åtta delar, som innehåller en mikrofibermopp + refill, fem mikrofiberdukar för golv, bad och kök, möbler, fönster och speglar och en universal och en böjbar dammvippa. Värde: 499 kr.

2-5:e pris:
Fem mikrofiberdukar för golv, bad och kök, möbler, fönster och speglar och en universal. Värde: 149 kr.


Lycka till önskar vi på Dammtussen.se!


Här hittar du fler städtips som hur du gör med stopp i avlopp, hur du blir av med blomflugor och bananflugor, hur du putsar mässing och under sommaren får en ren grill och tar bort fettfläckar på kläder.


Villkor för tävlingen:
Tävlingen pågår mellan 24 februari och 11 mars, 2018.
Vill du av någon anledning inte mejla in ditt svar går det även bra att lämna ditt husmorsknep direkt på denna sida som en kommentar.
Juryn består av medarbetare från Dammtussen.se, en webbutik på nätet som säljer dammsugarpåsar och städprodukter.
Juryn kommer att utse vinnaren under vecka 11 och vinnarna kommer att underrättas under samma vecka.
Vinnarna kommer även meddelas på Dammtussen.se.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att publicera tävlingsbidrag på Dammtussen.se och i våra nyhetsbrev från Dammtussen.se, samt eventuellt på annat sätt (t ex i en e-bok eller tryckt bok). Skulle ditt tips komma med i en tryckt bok kommer du som ersättning erhålla ett exemplar av boken utan kostnad.


2018-03-25

Nu är vinnarna utsedda och vi gratulerar följande vinnare:

1:a pris:
Monica med sitt husmorsknep om groblad som har antibakteriella egenskaper och som till exemel fungerar bra vid förkylning.

2-5:e pris:
Louise som tipsar om sin förkylnings-shot med citron, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar och äppelcidervinegär.
Anneli som tipsar om ångbad med granbarr.
Annika med husmorsknepet som endast innehåller vatten och salt, men som kan mota sjukan när den tar död på alla bakterier.
Tove som tipsar om att egenkokt buljong kan boosta immunförsvaret.



2018-02-24 @ 17:19:58

Blomflugor

Blomflugor i jorden - en guide till att bli av med blomflugor

Har du fått
blomflugor hemma? Det som i folkmun kallas blomflugor (men egentligen är är sorgmyggor som är små, getingliknande insekter med genomskinliga vingar) kan göra mer skada än bananflugor i hemmet även om båda typerna av flugor kan vara irriterande.

Vad äter blomflugor? Det som kan vara risken med dessa sorgmyggor (eller ”blomflugor”) är att de kan döda dina krukväxter när de äter av frön och rötter och de kan särskilt ge sig på rötterna på små plantor och sticklingar. Har du större växter kan blomflugor föra med sig bakterier och svamp som gör att växten försvagas och över tid kan dö. Så det är viktigt att motarbeta angrepp av sorgmyggor.

Blomfluga arter

I Sverige finns ungefär 350 arter av blomflugor och de är små och getingliknande och surrar ofta runt krukväxter där de äter pollen - och blomflugorna är egentligen helt ofarliga och kan till och med vara bra och viktiga när de pollinerar och äter bladlöss! Men de blomflugor vi ser i hemmet och som inte är ofarliga är istället sorgmyggor (Sciaridae) och de små sorgmyggorna har fått sitt namn för att de är svarta och har genomskinliga och mörka vingar.

Sorgmyggor är vanliga i naturen och kommer ofta in i hemmet genom jorden, de kan till exempel krypa in i jordpåsar och lägga ägg där. Sen har du helt plötsligt
små svarta myggor som svärmar runt dina blomkrukor, där de lägger ägg i jorden och får de fäste äter sedan larverna på rötterna. Så blomflugelarver (eller sorgmyggelarver) vill du inte ha i hemmet eller i dina krukväxter.

Eftersom vi i folkmun säger blomflugor, men menar de elakartade sorgmyggorna, så har vi valt att prata om blomflugor i denna artikel trots att blomflugor istället är viktiga pollinerare och varken ser ut som sorgmyggor eller är farliga att ha kring sina blommor i hemmet.

Hur få man bort blomflugor (husmorstips sorgmyggor)?

Tidningspapper: ett klassiskt husmorsknep mot blomflugor är att lägga tidningspapper i botten på dina krukor.

Tändstickor och svavel: sätt ned några tändstickor i varje blomkruka med svavlet nedåt. Efter en vecka eller två ska blomflugorna ha dött då de inte tål svavel.

Låt jorden i dina krukväxter torka ut helt innan du vattnar: sorgmyggor tycker om fuktig jord där den kan lägga sina ägg, så undvik mycket vatten i dina krukor.

Nikotin: ämnet nikotin från tobakplantan är giftigt för sorgmygglarverna och att använda vatten från askkoppar eller att vattna med en svagare nikotinlösning kan vara effektivt, även om viss försiktighet rekommenderas för att inte skada växterna.

Vitlöksklyftor:
det sägs även fungera bra med vitlöksklyftor som du stoppar ned i jorden.

Avslutningsvis så kan sorgmyggor också bekämpas biologiskt med så kallade ickeparasitära nematoder (av släktena Steinernema och Heterorhabditis), som angriper blomflugorna och tar död på dem. Det är egentligen väldigt små rundmaskar och säljs i butiker som Blomsterlandet, Plantagen och Wexthuset.


Blomflugor fälla: hur blir jag av med blomflugor?

Fälla för blomflugor: precis som med bananflugor kan du göra en fälla genom att i en skål blanda vatten, vinäger, något sött som sirap och några droppar diskmedel. Blomflugorna kommer drar till vätskan och sedan drunkna då ytspänningen minskat när diskmedel tillsatts i vätskeblandningen.

Blomflugor i jorden? Då kan du torka ut jorden, har du en fullvuxen växt eller helt enkelt har fått blomflugpor i krukväxter hemma, så kan du låta jorden torka under en period, så att ägg och larver dör. Vattna sedan försiktigt igen.
En annan möjlighet är att helt enkelt köra din jord ugnen på 100 grader för att sterilisera ny jord som du köpt för dina blommor. Lägg jorden på en ugnsplåt och kör en halvtimme i ugnen, ställ gärna en liten skpl med vatten i på plåten också. Denna metod med jord i ugn ska, enligt de som provat, vara ett bra sätt att minska risken att få in blomflugor i hemmet med ny jord.

Rundmaskar: ett effektivt sätt att bli av med blomflugor är rundmaskar, nematoder. Nematoderna söker upp blomflugans larver och använder dem som värddjur när de förökar sig vilket gör att de dör. När blomflugorna, eller sorgmyggorna, är borta försvinner sedan nematoderna av sig själva. Nematoder köps i förpackningar som sedan ska förvaras i kylskåp.

Dammsugaren: du kan även jaga och döda blomflugor med dammsugaren, men var försiktig så att du inte även råkar dammsuga dina växter (som kanske inte tål att sugas in i ditt dammsugarrör). Se till att du alltid har nya dammsugarpåsar hemma, fulla och trasiga påsar tappar effekt och då blir det svårare att använda dammsugaren att till exempel dammsuga blomflugor eller andra flygfän som getingar där dammsugaren också kan komma till användning om det är nödvändigt (annars är ju getingar inga skadedjur).

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Läs mer om blomflugor och vad du kan göra för att undvika blomfluga (eller blomsterfluga) i hemmet:
Småflugor i blomkrukan och i krukjorden (Odla.nu)
Blomflugor på Wikipedia
Blomflugor på Jordbruksverket.se


Lycka till med ditt arbete för att bli av med blomflugor - det vill säga att få bort sorgmyggor! 



Detta är en bloggartikel om blomflugor och att bli av med blomflugor från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Bosch och Electrolux Classic Silence dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettmunstycke,
filter för köksfläkt och städprodukter.

Vi samlar även bra städtips, som hur man får bort bananflugor och hur du blir av med stopp i avlopp och tvättar fönster plus andra utmaningar i hemmet som ugnsrengöring och rödvinsfläckar. Vi har även tips för att bli av med dålig lukt hemma och huskur vid förkylning.





Bilden är tagen av David Short och är publicerad enligt CC BY 2.0.




2018-01-07 @ 13:43:27
Vägglöss

Vägglöss kan bli en obehaglig överraskning för den som reser utomlands eller som på annat sätt tar hem kläder och textilier som kan ha blivit invaderade av vägglöss (till exempel om du köper begagnade möbler). Vägglöss finns överallt i världen, de kallas även för bed bugs och kan lika gärna drabba dig efter en resa till New York som en resa till Asien eller för den delen efter en tur till en loppis runt om i Sverige (att resa och handla begagnade möbler och textilier är vanliga riskfaktorer för att få med sig vägglöss hem).

Att du bor på ett finare hotell är ingen garanti för att slippa vägglöss även om risken är större på mer spartanska boenden som enklare hotell, hostel och vandrarhem.

Tecken på vägglöss
Vägglöss kan vara riktigt otrevliga och bett av vägglöss kan ge utslag på kroppen vilket också är ett av de vanligaste tecknen på att du fått in vägglöss i ditt hem – att du hittar bett på kroppen efter en natt i din säng (även om det kan ta flera dagar och till och med mer innan utslagen syns på kroppen). Utslagen du får av vägglöss är inte så annorlunda från de du kan få av myggor, men vägglöss suger gärna blod utefter dina blodådror och i klungor – så har du den typen av bett är det ett typiskt symptom på vägglöss.

Vägglöss avföring

Andra tecken på att du fått vägglöss är avföring från vägglössen, som ser ut som svarta prickar. De gömmer sig ofta i sömmar och hörn så gå noga igenom dina sängkläder och din madrass för att se om det finns spår av väglus i ditt sovrum.

Ett annat tecken på vägglöss är klåda, så även om du inte fått syn på några bett kan klåda tyda på vägglöss så syna noga de platser på kroppen där det kliar, framför allt om du nyligen varit ute på en resa.

Kan man se vägglöss med blotta ögat?
Det vanligaste är att du upptäcker bett av vägglöss innan du ser vägglössen för det är inte helt lätt att se och upptäcka vägglöss då de gömmer sid under dagen och istället är aktiva på natten, men det går att få syn på vägglöss med blotta ögat. En vägglus är cirka fem millimeter i storlek som fullvuxen, men de är endast cirka en millimeter som ägg och nymf. Vägglöss sägs likna linfrön i färg och form och de återfinns oftast i eller kring sängen.

Hur ska man då bli av med vägglöss?
Det bästa tipset är att vara försiktig när du är ute och reser så att du inte får med vägglöss hem. Vägglöss tycker inte om rum och ytor där det saknas textilier att gömma sig och där det saknas blod och näring i form av en människa nattetid, så den säkraste platsen på många boenden är badrummet. Så vårt tips är att du helt enkelt ställer dina resväskor i badrummet och inte lägger dem på golvet nära sängen. Låt kläderna ligga kvar i resväskan istället för att lägga dem i en byrå eller skåp på hotelrummet. Misstänker du att det kan finnas vägglöss på ditt rum, byt rum så snart du kan (eller byt hotell).

Var också försiktig om du är på en loppmarknad och köper möbler som har någon form av stoppning och sängar, madrasser och annat från ett sovrum där vägglöss kan gömma sig.

Vägglöss sanering - om du drabbats av vägglöss, hur kan du sanera ditt boende för att bli av med dem?
Om du behöver sanera för vägglöss rekommenderar vi att du kontaktar ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. Ju snabbare du anmäler att du misstänker att du drabbats, desto bättre förutsättningar för en lyckad sanering av vägglössen.

Vägglöss blir allt vanligare i Sverige och har du drabbats har du dessutom anmälningsplikt till din hyresvärd om du hyr ditt boende eller din lägenhet.

Några orsaker till att förekomsten av vägglöss ökar är att vi reser mer idag än tidigare och att det blivit populärt att köpa begagnade möbler. Kunskapen om vägglöss är också låg, vilket innebär att det rapporterats sent och att vägglössen därför får tid på sig att föröka sig och sprida sig till fler rum i ditt hem och därmed blir svårare att bli av med.

Finns det förebyggande åtgärder mot vägglöss?
Det gör det. Förutom att du regelbundet kan inspektera din säng och ditt hem kan du även förebygga förekomsten av vägglöss på tre sätt:
1. Vägglöss dör om du tvättar i 60 grader, så tvätta allt du haft med på resan i 60 grader innan du tar in kläderna i ditt hem igen.
2. Ställ in dina resväskor i badrummet och dammsug dem ordentligt.
3. Innan du reser kan det vara en bra idé att läsa recensioner om det hotell du ska bok på, till exempel på Booking.com eller Tripadvisor. Har tidigare gäster klagat på vägglöss – bed bugs – kan det vara ett tecken på att du bör vara försiktig eller till och med boka om till ett annat boende.

Mer om vägglöss
Antalet ägg som en vägglus lägger är beroende av hur förhållandena är, men en vägglushona lägger ett antal ägg per dag och hinner med totalt 200–500 innan den dör. Vägglöss kan leva länge utan föda och nymfer överlever minst två månader utan föda och en vuxen vägglus klarar mer än tio månader.

Storleken på en vägglus kan variera men de blir ungefär 4–5 mm, även om vägglusen kan bli upp till 10 mm lång. Vägglusen har vingar, men kan inte flyga.

Det är människans utandningsluft och kroppsvärme som drar till sig vägglöss som suger blod för att få näring och växa och fortplanta sig.

Läs mer om vägglöss och vägglöss efter resa:
Vägglöss på Wikipedia
Vägglöss hos Anticimex
Vägglöss på Metro.se
Ökad risk för vägglöss efter semestern (svd.se)

Nedan ser du även en film om vägglöss från Anticimex:

 



Detta är en bloggpost om vägglöss och hur du kan förebygga och sanera vägglöss från Dammtussen.se - en webbutik som säljer dammsugarpåsar och dammsugartillbehör (som till exempel ett nytt dammsugarmunstycke) och som samlar både yrkesmässiga råd och husmorstips om städning och hur du håller rent och fräscht i hemmet.

 
Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och blir av med stopp i avlopp.




 

 

 

2017-09-03 @ 19:42:36

överblivna läkemedel

Städa ut och lämna tillbaka läkemedel till apoteket

Nästa gång du städar badrummet för att få rent kakel och skinande fogar och även gör badrumsskåpet rent och fräscht, glöm inte att lämna tillbaka gammal medicin till ett apotek eller ett nätapotek från vilka du också kan beställa en påse för kostnadsfri retur av överblivna läkemedel , så de kan tas om hand på ett säkert sätt (överblivna mediciner bränns på särskilda förbränningsanläggningar).

Du ska nämligen aldrig kasta läkemedel och mediciner i soporna eller spola ned överblivna läkemedel i toaletten eftersom våra reningsverk inte kan rena vattnet från läkemedel och sopor också kan läcka och sprida mediciner i vår natur.

Den största risken med att inte lämna gammal medicin till apoteket, som antibiotika, är att denna antibiotika kan spridas till naturen och vår miljö vilket sedan kan leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika, dvs. att våra mediciner inte längre är motståndskraftiga mot olika sjukdomar. 

Fem tips när du städar och ska kasta läkemedel:
1. Lägg alla läkemedel och mediciner i plastpåsar och lämna in på ett apotek.
2. Tomma plastburkar utan läkemedel källsorterar du som plast.
3. Får du inte bort rester av mediciner i burkarna lämna du in dem också.
4. När det gäller vissa läkemedel som till exempel plåster med aktiv substans bör du lämna in såväl använda som oanvända till apoteket.
5. Kasta aldrig läkemedel och mediciner i soporna och spola aldrig ned överblivna läkemedel i toaletten.

Det gäller alla typer av läkemedel och mediciner, för såväl männsikor som djur och det gäller både receptfria läkemedel och medicin på recept. Det gäller också alla typer av mediciner som fasta läkemedel som tabletter, kapslar och piller, men också salvor och flytande läkemedel.

Tänk också på att alla läkemedel och mediciner ska förvaras utom synhåll och räckhåll för barn.

Läs mer om överblivna läkemedel och att lämna medicin till apotek på apotekens hemsidor:
Apoteket
Apotek Hjärtat
Apoteksgruppen
Kronans Apotek

Vill du ta hand om dina gamla eller överblivna läkemedel när du beställer från ett nätapotek, så hittar du direktlänkar här:
Apotea
Meds


Vi samlar även andra bra tips och råd för hemmet, som hur du rengör micron, kan rengöra ugn och bli av med stopp i avlopp utan dyra medel, tvätta fönster utan att använda fönsterputsmedel och hur du kan få bort bananflugor och blomflugor.

2017-08-09 @ 16:38:21

Vinnare i sommartävlingen Dammtussen.se

Under juli månad hade vi en sommartävling på Dammtussen.se där du kunde skicka in dina bästa husmorsknep och vinna fina priser.

Nu är vinnarna utsedda och vi vill gratulera alla tio vinnare och tacka för alla fantastiska städtips som kommit in!


VINNARE


1-3:e pris: 500-watts stavmixer. 

Sara Blomqvist
För att komma åt tighta utrymmen där dammsugaren inte räcker, som t.ex. mellan väggen och garderoben, brukar jag använda en hushållspappersrulle (ni vet, i kartong).
Jag tejpar fast den lätt, i munstycket och sedan kan jag klämma ihop den efter behov och bli av med gammalt damm som annars är svårt att få bort.
Sedan skulle jag tipsa om att verkligen nyttja alla munstycken och styrkereglaget, jag dammsuger verkligen allt! Skrivbordet, bakom TV:n, elementen, hyllor, lister, soffor och fåtöljer. Rätt munstycke – och det går på ett knyck! Och på med den bästa sväng-om-musiken så blir allt mycket roligare.

Johnny Sellvén
Om du har skåp/garderober som inte går hela vägen upp mot taket, vet du säker att det med tiden samlas oerhört mycket damm som kan vara svettigt och tidskrävande att skrubba bort. Lösningen är att lägga plastfolie ovanpå skåpen, syns inte, kostar knappt något och när det är dags att göra rent så drar du bara bort folien och så är det klart!


Margaretha Spennare
Jag använder avlagda tandborstar för att kunna städa runt t ex kranar! Använd lite tandkräm om beläggningen sitter hårt, sen är det skinande rent!


4-8:e pris: tre paket doftpärlor för dammsugaren.

Nicklas Högberg
Använd coca-cola till handfat och toalett för att ta bort beläggningar. Häll i cola och låt verka fem minuter. Spola rent. Klart :)

Robin Gustafsson
Mitt bästa städtips är att hälla lite "såpavatten" i din varma ugn och sedan låt stå i cirka 20 minuter så går allt fastbränt att bara dra av med en trasa

Maria Lönnhammar
Mitt bästa städtips om man har problem med hundhår på soffor och fåtöljer är att fukta ett sämskskinn och lätt torkar man bort hundhåren!

Marc de Dardel
Gnid in ugnen med såpa. Sätt på ugnen på 100-150 grader i 20 min. Torka ur med våt trasa eller svamp. Otroligt rent!

Marianne Bengtsson
Använd strutsfjädervippa att damma med. Suger till sig dammet, men skaka i emellanåt.


9-10:e pris: avfrostningspåsar.

Lars Angrén
Städa lite varje dag så håller du efter.
Torka av skorna varje dag så de är rena under.
Se till att byta dammsugarpåsar innan de är fyllda - ha några i reserv hemma.
Örontops kommer åt på ställen som är svåra att rengöra.

Jeanette
Mitt bästa städtips är att när det är dags att göra rent kaklet i badrummet - istället för att stå på en pall och balansera och leka akrobat - ta en golvmopp istället. Då når du enkelt hela vägen upp till taket.


Vinnarna kommer underrättas under vecka 32.

Vill du se fler av alla tips och tävlingsbidrag kan du besöka tävlingssidan där många av tipsen återfinns och vill du läsa om andra städtips hittar du några länkar direkt till dessa här nedan:
Bli av med bananflugor
Bli av med blomflugor
Bli av med vägglöss



2017-08-08 @ 07:50:38

Citron husmorstips

Städa med citron!


Vad är citron bra för? Citron är utmärkt för att hålla rent i hemmet, till exempel kan citron i diskmaskinen och tvättmaskinen fungerar utmärkt för att hålla maskinen fräsch och citron har även många fördelar vid förkylning (bakteriedödande och innehåller mycket C-vitaminer).

Men vad är citron: en frukt eller en grönsak? Citron är en frukt (en citrusfrukt) som växer på ett citronträd, med fina mörkgröna blad. Citron är även ett klassiskt husmorstips för citron kan verkligen vara bra och nyttigt för det mesta i hemmet.

Citron och dess egenskaper. Dukan till exempel ha citron i håret, citron i ansiktet (mot acne och pormaskar, badda finnarna med en tops doppad i citronjuice och låt sitta över natten), citronsyra (eller citronsaft, en tesked citronsyra motsvarar ungefär saften från en citron) i tvättmaskinen och du kan till och med använda citron mot spindlar (gnugga citron på ytor där spindlar brukar hålla till, t ex golvlister och runt fönster).

Citron i hemmet. Men förutom att citron är nyttigt och bakteriedödande och kan vara bra för hud, hår och naglar, så är citron även bra för att göra rent i hemmet. Så citron till städning kan verkligen vara en bra, men kanske lite oväntad ingrediens för rengöring i hemmet.

10 bra tips kring hur du kan göra rent och städa med citron på ett effektivt och miljövänligt sätt:
1. Du får ren diskho genom att gnida in den med en citron.
2. Tvättning: gnid in envisa svettfläckar under ärmarna som inte vill försvinna med citron innan du tvättar.
3. Städa micron med citron. Ren micro: ställ in en skål med kranvatten med citron i mikron på full effekt i 30 sekunder.
4. Har du problem med soplukt? Lägg citronskal i soppåsen, så blir du av med soplukten!
5. Kalkavlagringar i kök och badrum: gnid en citron mot kalkavlagringarna och låt sedan verka några minuter. Torka sedan av med en trasa.
6. Du kan göra ditt eget milda rengöringsmedel genom att blanda pressad citron och vatten i en sprayflaska. Fungerar utmärkt på kakel i badrum och i toalettstolen (spraya i toaletten och låt det stå över natten, sedan är det bara att spola dagen efter och toastolen är fräsch igen).
7. Du kan rengöra skärbrädan genom att dela på en citron och sedan dra över skärbrädan för att få bort lukt och matrester.
8. Koka skal och saft från en citron i femton minuter, som du sedan kan använda för att ta bort fett och olja från olika platser i köket.
9. Fräscht kylskåp. Lägg in en halv citron med snittytan uppåt, så får du ett fräscht kylskåp.
10. Lägg in en halv citron i diskmaskinen (t ex i bestickkorgen eller på annan plats där citronen inte åker runt) och diska sedan som vanligt. Citronen gör både din disk och din diskmaskin fräsch och ren. Det finns även produkter som fungerar som citron i diskmaskinen men som kan användas fler gånger och därför kan ligga kvar. 

Citron är även bra för att bli av med lukt från händerna om du till exempel hackat lök, det är bara att tvätta händerna med en citronskiva så blir du av med lukt från livsmedel som lök och vitlök som kan lukta mycket. Ett annat klassiskt husmorsknep mot illaluktande händer är kaffesump: gnugga och tvätta händerna med kaffesumpen efter att du tagit i något som gör att lukten blivit kvar.

Vill du läsa mer om hur du även kan använda citron för hyn och håret (exempelvis som återfuktare eller för blekning) finns en artikel från Expressen Hälsoliv här

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


Citron ett ekologiskt rengöringsmedel


Se till att du alltid har citroner hemma, så har du alltid tillgång till ett ekologiskt rengöringsmedel redo för både enklare och tuffare rengöring i hemmet.

Till exempel som tipset ovan (tips nr 5) för att ta bort kalkavlagringar i badkaret, dusch och toaletten: gnid en delad citron mot kalkavlagringar i badrummet och vänta några minuter innan du torkar av med en trasa. Detta går lika bra med citronsyra. För toaletten häller du en halv deciliter citronsyra i toaletten och låter verka i 30 minuter innan du sedan spolar.

Har du bra tips hur man kan använda citron i hemmet på ett smart och effektivt sätt? Dela gärna med dig av dina tips om citroner i kommentarsfältet längst ned på denna sida.

Visst du förresten att citronen kom från Asien till Europa och Ligurien på 1200-talet där den sedan började odlas på 1400-talet i Genua vid medelhavskusten och att den ursprungligen växte i Himalaya?

Hur mycket citronjuice motsvarar en citron?

Oavsett om du ska ha citronjuice till städning eller citronjuice till drinkar är det bra att veta hur mycket citronjuice du kan få ut av en citron.
Svaret är att du kan få ut ungefär 0,6 dl citronjuice av en medelstor citron och något mindre eller mer om citronen är av annan storlek.

Så behöver du till exempel 3 dl citronjuice, så behöver du pressa fem citroner.

Skulle du inte använda all citronjuice på en gång så har citronjuice bra hållbarhet: juicen håller en vecka i kylen, men du kan även frysa den i upp till ett år för användning vid ett senare tillfälle.



Relaterade länkar för dig som vill läsa mer om citron och vad du kan göra med denna mångsidiga citrusfrukt i ditt hem:

Använd citron på 11 fantastiska sätt (Stegforhalsa.se)
Recept med citron (Ica.se)
Boosta hud och hår med citron (Expressen.se)


Detta är en artikel om hur du städar med citron i hemmet och i köket från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar och städprodukter, men även löpande samlar och tipsar om bra husmorsknep om allt från blomflugor och bananflugor till att bli av med dåligt lukt och rengöra ugn och hantera stopp i avlopp och rengöra mässing.












2017-07-22 @ 09:24:35
Städning

De bästa städtipsen är de som leder till att man inte behöver städa. Målet i slutänden är att spendera så lite tid som möjligt med att städa. Därför är tipsen som leder till att man slipper städa eller att man minimerar tiden man städar de absolut bästa.

En att-göra-lista till det städvänligaste hemmet i sju steg följer här nedan:

1. Lyft upp skåp, soffor och annat så att det blir minst 10 cm glipa mellan golv och möbel så man enkelt kommer åt att städa.

2. Sänk ner soffor, skåp och bokhyllor så att det inte blir någon glipa alls så att smuts och damm inte ens kommer in.

3. Gör en seriös ansats till att ta hand om alla sladdar som lätt snurrar in sig i varann och gör det svårt att städa. Spika upp sladdar längs lister. Göm sladdar på undersidan av möbler. Mindre sladdar betyder mindre damm och att det blir lättare att städa.

4. Var sak på sin plats. Om man löpande plockar undan saker så blir det enklare att hålla rent. För att enkelt kunna plocka undan saker måste varje sak ha en egen plats.

5. Undvik prydnadsgrejer. För många är nog detta ett tråkigt tips, men sanningen är att prydnadsgrejer samlar damm och de är ofta svåra att städa och hålla rent runt. Så om du inte är allt för sentimental: plocka bort dammiga gamla porslinsfigurer eller andra småsaker som bara tar plats och samlar damm.

6. Göm undan saker. Undvik att allt ligger framme och samlar damm och skapar en känsla av oreda, skapa istället bra och rymlig förvaring så att allt från miniräknare och räkningar till klockor och solglasögon göms undan på en plats och inte ligger framme.

7. Se till att ha väl tilltagen och nästan överdimensionerad sophantering. När varje sak har sin plats tillkommer saker i hemmet som man släpar hem och en strategi för hur man ska hantera detta behövs. Få bort drivor av tidningar i hallen genom väl tilltagen förvaring av returpaper. Samma sak med glasburkar och annat. Stalltipset är att inte ha det i köket för då tömmer man aldrig förvaringen. Det bästa kan t ex vara en garderob eller annan förvaring i hallen, så det är nära till returhanteringen.

Låter det strikt? Kanske till och med tråkigt. Men det funkar och kommer underlätta din städning och spara tid.


Detta är en bloggartikel om att städa så lite som möjligt från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstyckeköksfilter och städartiklar.

2017-07-20 @ 09:23:44

Bananflugor

Bananflugor - så får du bort bananflugor

Har du av någon outgrundlig anledning fått 
bananflugor hemma? Även om de inte gör skada kan det kan vara mycket otrevligt med bananflugor i hemmet och de kan föröka sig snabbt (bananflugan utvecklas från ägg till fluga på en vecka och varje hona kan lägga 500 ägg) när de får tillgång till gammal frukt och sopor.

Googlar du lite på ämnet finner du att du är långt ifrån ensam om problemet och du har det inte värst. En del har veritabla invasioner av bananflugor hemma och att bli av med bananflugor kan visa sig kräva en hel del arbete.

Bananflugan har fått sitt namn av att den ofta håller till i närheten av frukt som bananer, men även frukter som äpplen och päron och oftast kommer in i bostaden via frukt som handlats i en mataffär och på latin heter bananflugan Drosophila melanogaster. Det är en flugart som ingår i familjen daggflugor (en familj med små flugor som endast blir ett par millimeter långa).

Men hur får man bort bananflugor? Det finns minst sagt många olika idéer, till exempel att dammsuga upp dem, men förökar de sig i dammsugarpåsen då (när man dammsuger upp getingar brukar det rekommenderas att man sprejar Radar eller annat insektsmedel i påsen först)?


Här presenterar vi de bästa tipsen för att få bort bananflugor om du fått in bananflugor i ditt hem.


Hur man utrotar bananflugor och fångar bananflugor bäst:
Ställ en liten skål med vätska med ett par droppar diskmedel i på strategiska ställen där bananflugor förekommer. Vätskan kan bestå av valfri ingrediens som attraherar bananflugor. Socker, alkohol och ättika är populärt.

Teorin är att bananflugorna sätter sig för att äta/dricka men drunknar i vattnet på grund av att diskmedlet tagit bort ytspänningen. I praktiken innebär det att det efter ett dygn kommer ligga döda bananflugor i botten på din skål. För att verkligen få effekt ska man innan avlägsna orsaken till invasionen. Ofta gammal frukt.

Andra sätt du kan använda dig av för att bekämpa bananflugor och bli av med bananflugor:
1. Ställ din frukt i kylen.
2. Släng soporna oftare.
3. Håll torrt i köket, så bananflugorna inte finner något av intresse.
4. Låt inte disk stå framme i diskhon, se till att diska av på en gång så inga matrester finns som kan dra till sig bananflugor.
5. Skölj ur burkar och returflaskor, så de inte står framme med sött innehåll som kan locka till sig bananflugor.

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Läs mer om bananflugor:
Bananflugor på Wikipedia
Expressen skriver också om bananflugor
Så blir du av med bananflugor (tips från Sköna hem)

Tänk också på att bananflugor inte är samma sak som blomflugor. Medan bananflugor även kallas fruktflugor för att de mest lever av frukt och är ofarliga för dina växter, så är blomflugans verkliga namn sorgmyggor och de trivs i växter och är tyvärr svåra att bli av med. Den enda likheten med dessa flugor är att fällor med vatten och vinäger och något sött plus lite diskmedel kan fungera bra på såväl bananflugor som blomflugor.

Läs mer om blomflugor

Detta är en bloggartikel om bananflugor och att bli av med bananflugor från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar som till exempel dammsugarpåsar Electrolux UltraSilencer och dammsugarpåsar Volta, dammsugartillbehör som HEPA-filter och parkettgolvmunstycke
köksfilter och städartiklar.

Vi samlar även bra städtips, som hur du blir av med stopp i avlopprengör micron och tvättar fönster plus andra utmaningar i hemmet som ugnsrengöring och rödvinsfläckar.










2017-07-19 @ 21:10:12
STOR SOMMARTÄVLING – VINN STAVMIXER FÖR SOMMARENS SMOOTHIES!

Vinn stavmixer smoothies

Under perioden 4 juli till 31 juli anordnar vi en sommartävlingDammtussen.se där du har chansen att vinna en massa fina produkter genom att bjuda på dina bästa städtips!

Första till tredje pris i sommartävlingen är en riktigt bra och stilfull stavmixer (värde c:a 499 kr) som du snabbt och bekvämt tillreder smoothies och andra fräscha recept med. Den har dessutom dubbelt blad, flera hastigheter och ett turboläge som gör hackning och vispning till ett rent nöje.

Förutom en stavmixer kan du vinna avfrostningspåsar och doftpärlor som också gör din städning till ett rent nöje.

Tävlingen är mycket enkel: dela med dig av ditt bästa städtips här på sidan (senast 31 juli, 2017) så är du med och tävlar!

Det kan vara egna städtips som hur du gör dammsugningen roligare, det kan vara klassiska husmorstips som hur man får bort vissa typer av fläckar eller andra kreativa idéer kring hur städningen blir enklare och smartare!

Ett exempel på ett städtips från en tidigare tävling:
Det samlas alltid en massa damm bakom element och det är svårt att komma åt. Men lösningen kan vara hårfönen! Blås loss allt damm bakom elementet och sedan kan du enkelt dammsuga upp det från golvet.

De mest kreativa/inspirerande städtipsen vinner och vinnarna kommer att utses och underrättas under vecka 31 (första veckan i augusti).

TÄVLA
- Dela med dig av ditt bästa städtips här på sidan (genom att fylla i ditt städtips i fältet ”Kommentar” längst ned på sidan) eller mejla ditt städtips till oss på: kundtjanst@dammtussen.se
- Senast 31 juli ska ditt städtips vara oss tillhanda för att delta i sommartävlingen.

VINSTER

1-3:e pris:
500-watts stavmixer med dubbelt blad, flera hastigheter och ett turboläge, som snabbt och bekvämt tillreder smoothies och andra fräscha recept. Värde: 499 kr.

4-8:e pris:
Tre paket doftpärlor för dammsugaren. Värde: 147 kr.

9-10:e pris:
Avfrostningspåsar. Värde: 119 kr.


Lycka till och en riktigt skön sommar önskar vi på Dammtussen.se!


PS: Här hittar du smaskiga recept för sommarens smoothies - Allt om Mat | Elle | Norrmejerier 


Villkor för tävlingen:
Tävlingen pågår mellan 4 juli och 31 juli, 2017.
Juryn består av medarbetare från Dammtussen.se.
Juryn kommer att utse vinnaren under vecka 31 och vinnarna kommer att underrättas under samma vecka.
Vinnarna kommer även meddelas på Dammtussen.se.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att publicera tävlingsbidrag på Dammtussen.se och i våra nyhetsbrev från Dammtussen.se, samt eventuellt på annat sätt (t ex i en e-bok eller tryckt bok). Skulle ditt tips komma med i en tryckt bok kommer du som ersättning erhålla ett exemplar av boken utan kostnad.




2017-07-04 @ 16:43:14
Menalux dammsugarpåsar

Vad är Menalux dammsugarpåsar? Menalux är en serie dammsugarpåsar som tillverkas av Electrolux och som säljs i detaljhandeln, framför allt i välsorterade livsmedelsbutiker och järnaffärer och i större elektronikbutiker som även säljer dammsugare.

Det är inte lika många butiker på nätet som säljer Menalux dammsugarpåsar, då förpackningen inte är så väl lämpad för att skicka påsar på grund av den kartong som påsarna ligger i som gör den svår att få ned i en brevlåda. De flesta aktörer på nätet som säljer dammpåsar säljer mjuka förpackningar med upp till fem dammsugarpåsar i varje, som går ned i brevlådan så att du som konsument slipper hämta ut dina påsar på ett utlämningsställe.

Menalux är dock bra dammsugarpåsar och vill du läsa mer om Menalux och de dammpåsar de tillhandahåller – klicka här

Menalux dammsugarpåsar paketeras enligt ett nummersystem och de olika påsarna heter till exempel Menalux 1750, Menalux 1800, Menalux 1840, Menalux 1900 och Menalux 2000.

Sen passar de olika paketen, som Menalux 2000, olika typer av modeller från flera olika tillverkare av dammsugare.

Ett antal modeller av dammsugare som dammsugarpåsar Menalux 1750 passar till:
Volta U 2110, Volta U 2120 och Volta U 2125.
Moulinex Boogy och Gimini.
Electrolux The Boss Z 4105 och Z 4116.
Plus ett antal dammsugarmodeller från i Sverige mindre välkända tillverkare av dammsugare som Progress, Taurus, Airflo, Fagor, Goblin, Solac, och Ufesa.

På Dammtussen.se säljer vi för närvarande inte Menalux dammsugarpåsar, men vi säljer dammsugarpåsar som passar samma typ och modeller av dammsugare som dammsugarpåsar för Electrolux dammsugare och dammsugarpåsar för Volta dammsugare.

En av de mest populära versionerna av Menalux dammsugarpåsar är Menalux dammsugarpåsar 1800, som passar samma modeller av dammsugare som Haneström H100F (som du kan beställa här på Dammtussen.se).


2017-06-28 @ 19:59:00

Dammtussen.se levererar till alla världens länder

Vill du ha frakt och leverans av dammsugarpåsar utanför Sverige? Inga problem, Dammtussen.se levererar dammpåsar till Norge, Danmark, Finland, övriga Norden, EU - och även till övriga länder i världen. Kostnaden för frakten beror på det land dit du vill ha dina påsar skickade till, allt från 59 kronor inom Norden till 99 kr till övriga världen.

Vill du vill handla dammsugarpåsar med leverans utanför Sverige gör du så här:
När du valt dina produkter i butiken och klickat på Till kassan så finns det två flikar att välja på: Privatkund och företag och Swish och PayPal.
Välj fliken Swish och PayPal.
Välj det betalsätt som passar dig: Swish eller PayPal (det är två sätt att betala direkt vid ordertillfället och vi kan tyvärr inte erbjuda betalning med faktura utanför Sverige).
Fyll i dina leveransuppgifter inklusive adress och land.
Nu uppdateras din order med din fraktavgift.
Klicka på Skicka beställningen.

På Dammtussen.se erbjuder vi enhetsfrakt, d v s du betalar endast en fast fraktavgift oavsett hur mycket produkter du köper.

Fraktavgifter på Dammtussen.se:
Sverige: fri frakt
Nordiska länder: 59 SEK (Norge, Danmark, Island, Färöarna, Finland, Grönland)
EU-länder och Schweiz: SEK 69 (alla EU-länder och Schweiz)
Resten av världen: SEK 99 (alla övriga länder)

Välkommen med din beställning av dammsugarpåsar från Dammtussen.se!

IN ENGLISH:

Do you want shipping and delivery of vacuum cleaner bags outside Sweden? No problem, Dammtussen.se now delivers to Norway, Denmark, Finland, the rest of the Nordic countries, the EU and all the countries of the world!

Do you want to shop for vacuum cleaner bags outside of Sweden, do the following:
Once your products have been selected in the shop and you have clicked to Checkout, there are two tabs to choose from: Privatkund och företag och Swish och PayPal.
Select the tab Swish och PayPal (i.e. mobile payment with Swish or payment with PayPal, we can not offer payment with invoice outside Sweden).
Choose the payment method that suits you: Swish or PayPal.
Fill in your shipping details including address and country.
Now your order is updated with your shipping fee.
Click Skicka beställningen (i.e. submit order.)

At Dammtussen.se we offer unit freight, i.e. you pay only a fixed shipping fee no matter how much you buy.

Shipping charges on Dammtussen.se:
Sweden: Free Shipping
Nordic countries: 59 SEK (Norway, Denmark, Iceland, Faroe Islands, Finland, Greenland)
EU countries and Switzerland: SEK 69 (all EU countries and Switzerland)
The rest of the world: SEK 99 (all other countries)

Welcome with your order of vacuum cleaner bags from Dammtussen.se - we ship your order to any country in the world!


Page updated November 15, 2023.










2017-04-29 @ 08:39:43
Swirl N73
Swirl N73

Swirl N73 är dammsugarpåsar från Melitta, som passar ett antal modeller av dammsugare från Nilfisk. Swirl® är även ett varumärke som funnits sedan 1998 och som producerar ett antal olika produkter för hemmet, allt från dammsugarpåsar och skyddsfilter till rengöringsservetter för glasögon.

Dammsugarpåsarna från Swirl - som även kallas MicroPor® Plus-dammsugarpåsar - är certifierade av TÜV NORD och är extra bra på att hålla allergeniska partiklar som pollen, kvalster och mögelsporer kvar i påsen (så de inte kommer ut i inomhusluften igen), vilket är viktigt för dig som är allergiker.

För närvarande säljer vi inte Swirl N73 på Dammtussen.se, men vi har en lång rad andra dammsugarpåsar till Nilfisk.

Har du en dammsugare från Electrolux säljer vi däremot Swirls MicroPor® Plus-dammsugarpåsar som heter Swirl PH86 som passar en lång rad modeller av dammsugare från Electrolux, till exempel om du är ute efter dammsugarpåsar Electrolux Ultra Silencer och dammsugarpåsar Electrolux UltraSilencer Green.

Relaterade länkar:
Swirl dammsugarpåsar (PH86)
Swirl hemsida (på svenska)



2017-04-13 @ 09:43:48
Centraldammsugare

Dammsugarpåsar till centraldammsugare hittar du också på Dammtussen.se.

De flesta centraldammsugare byter du dammsugarpåsar på även om ofta blir mer sällan då dammsugarpåsar för centraldammsugare är större än dammsugarpåsar för hushållsdammsugare.

Om din centraldammsugare inte har dammsugarpåsar så samlas det damm, och annat skräp och smuts du dammsuger, upp i en behållare som du sedan tömmer. När dammet samlas upp i en behållare kallas det för cyklonrening och det finns centraldammsugare med cyklon i namnet, till exempel Husky Cyklon och Husky Cyklon 2.

Här hittar du direktlänkar till dammsugarpåsar för centraldammsugare:

Dammsugarpåsar centraldammsugare Allaway

Dammsugarpåsar centraldammsugare Beam

Dammsugarpåsar centraldammsugare Broan

D
ammsugarpåsar centraldammsugare Canvac

Dammsugarpåsar centraldammsugare Foma

Dammsugarpåsar centraldammsugare Husky

Dammsugarpåsar centraldammsugare Univac

Det finns ett antal fördelar med centraldammsugare jämfört med vanliga hushållsdammsugare: allt damm, även de minsta dammpartiklarna, avlägsnas från inomhusluften och ljudnivån är lägre. Nackdelar kan vara den långa slangen och det är en hög kostnad för att installera systemet när du skaffar en cenraldammsugare.

Skulle du vara intresserad av att köpa en centraldammsugare till ditt hem så finns ett antal jämförande tester online, till exempel ett test av 10 centraldammsugare med påse eller behållare som Råd & Rön genomförde i juni 2014. Testet kostar 35 kronor att köpa.
2017-02-11 @ 12:05:13
Göteborg

Dammsugarpåsar i Göteborg, du kanske söker en butik som säljer dammsugarpåsar i Göteborg?

På Dammtussen.se säljer vi dammsugarpåsar till Göteborg och till hela Sverige och vi packar och levererar varje vardag.

Men skulle du vilja ha dammsugarpåsar från en butik i Göteborg finns det några olika butiker som har ett bra sortiment:
- Elgigantens butiker i till exempel Nordstan (Norra Hamngatan 32), på Backaplan (Backavägen 2) och Hisings Backa (Transportgatan 21).
- Media Markt har också tre butiker i Göteborg som säljer dammsugarpåsar. De ligger på Torpavallsgatan 4D, i Bäckebol Homecenter på Transportgatan och på Lona Knapes gata 1 i Västra Frölunda.
- Det finns även specialbutker som säljer dammsugare och dammsugarpåsar, som Cyréns som ligger i den före detta biografbyggnaden i stadsdelen Olskroken på Redbergsvägen 19.

Ett alternativ till dessa elektronikbutiker och specialbutiker som säljer dammsugare och dammsugarpåsar är stormarknader som ICA Maxi och Coop Forum. ICA Maxi finns på Grafiska vägen 16 och Coop Forum på Backavägen 2, Transportgatan 19B i Hisings Backa och i Askim.

Klicka här om du vill beställa dammsugarpåsar på nätet och få leverans i brevlådan




2017-02-10 @ 13:24:09
 Dammsugare Coline VCB46A15F-70

Coline dammsugare är ett varumärke som säljs av Clas Ohlson och som blivit allt mer populärt se senaste åren, sannolikt för att det är prisvärda dammsugare som många har råd med och som ändå håller en bra kvalitet och en bra energiklass. 

Förutom dammsugare finns ett antal andra produkter där Clas Ohlson använder varumärket Coline: köksmaskiner, köksredskap, hushållsprodukter och hygien- och hälsoprodukter.

Clas Ohlson grundades 1918 och säljer i såväl butik (200 butiker) som på nätet och via telefon i Sverige, Norge och Finland, men även i Dubai, Storbritannien och Tyskland.

Eftersom det bara är Clas Ohlson som säljer Coline så är dammsugarpåsar Clas Ohlson samma sak som dammsugarpåsar Coline.

Vill du köpa dammsugarpåsar till Coline dammsugare - då kan du använda någon av dessa direktlänkar:

Dammsugarpåsar till Coline CJ063
Dammsugarpåsar till Coline VC-4806ES
Dammsugarpåsar till Coline VCH4507E

Eller klicka här: Coline dammsugarpåsar
2016-12-10 @ 21:14:30
Disktrasa med tryck

Disktrasa med tryck. En riktigt fin disktrasa med mönster kan vara en bra present vid många olika tillfällen, som en gåva när du ska gå bort eller som julklapp. För vem vill inte ha lite vardagslyx i köket och i hemmet?

En riktigt bra och svensktillverkad disktrasa med tryck kommer från Malin Westberg Collection i Umeåsom tar fram användbara och bra saker som förgyller vardagen t ex designade disktrasor.

Disktrasor med tryck från Malin Westberg Collecton gör kökssysslorna lite roligare. Disktrasorna är även miljövänliga, komposterbara och tillverkade i bomull och cellulosa.

Disktrasorna har lång livslängd då man enkelt kan rengöra och fräscha upp dem genom att diska dem i diskmaskinen eller koka dem i en kastrull, vilket gör dem bakteriefria (det är viktigt att hålla sin disktrasa fri från bakterier).

Till och från säljer vi dessa disktrasor från Malin Westberg så räkna med att det under året vid ett par tillfällen kommer finnas riktigt fina disktrasor av högsta kvalitet här på Dammtussen.se. Vi älskar smarta och fina produkter som gör din städning och rengöring i hemmet både effektivare och roligare.


2016-12-04 @ 13:39:37
Vakummpåsar kläder

Vakuumpåsar för kläder är en perfekt form av förvaring av kläder då vakuumpåsen skyddar kläderna mot smuts och fukt samtidigt som du sparar förvaringsutrymme och lättare får plats med t ex vinterkläder i förråd eller garderob.

När du lagt i dina kläder i vakuumpåsen suger du enkelt ur luften med hjälp av din dammsugare och kläderna kommer nu ta minimalt med plats.

På Dammtussen.se sålde vi tidigare fyra typer av vakuumpåsar för kläder (eller vacuumpåsar för kläder):
  • Vakuumpåse för resa
  • Vakuumpåse med hängare
  • Vakuumpåse för klädförvaring
  • Vakuumpåse med förvaringslåda

Alla vakuumpåsar vi sålde tillverkades av Rörets Industrier i Jönköping och Rörets produkter är producerade i egen fabrik i Europa, vilket ger kortare transporter och mindre belastning på miljön.

Sedan en tid tillbaka har vi inte vakuumpåsar kvar i vårt sortiment, vilket endast beror på att de är mer skrymmande än dammsugarpåsar och därför tar längre tid att leverera. Eftersom vårt fokus är "dammsugarpåsar till bra pris och snabb leverans" har vi därför bestämt oss för att inte längre lagerhålla vakuumpåsar för kläder.

Vi rekommenderar dock fortfarande Rörets vakuumpåsar för förvaring som du kan köpa direkt av Rörets här.






2016-12-04 @ 09:44:39
Ny tävling: tyck till om oss och vinn riktigt bra dammsugarmunstycke och andra fina priser!

Doppio


Fram till 30 november anordnar vi en tävling här på Dammtussen.se där du har chansen att vinna ett riktigt bra dammsugarmunstycke - DOPPIO, värde 199 kr - tillsammans med extra Doppio glidremsor (värde 69 kr). Totalt vinstvärde: 268 kr.

Samtidigt vill vi veta vad du tycker om oss på Dammtussen.se, så tävlingen är mycket enkel: skriv ett omdöme om Dammtussen.se på Storebadge eller Facebook under tävlingstiden (9/11 - 30/11) - och mejla oss på kundtjanst@dammtussen.se dina kontaktuppgifter och var du skrivit omdömet så är du med och tävlar!

Det mest kreativa/inspirerande/underhållande omdömet vinner och vinnarna kommer att utses och underrättas under vecka 49 (första veckan i december).

TÄVLA SÅ HÄR
1. Skriv ett omdöme om Dammtussen.se antingen på Storebadge eller på Facebook.
2. Mejla oss på kundtjanst@dammtussen.se med namn och adress (så vi kan skicka pris om du vinner) och meddela oss var du skrivit ditt omdöme (på Storebadge eller på Facebook).

VINSTER
1-3 pris:
Dammsugarmunstycke Doppio och ett extra paket Doppio glidremsor. Totalt värde: 268 kr.

4-10:e pris:
Skärmrengöring för din mobil och surfplatta. Värde: 89 kr.


Dammtussen.se


Lycka till med tävlandet önskar vi på Dammtussen.se! 

Och välkomna till oss när du behöver beställa dammsugarpåsar eller vill få bra städtips!


2016-11-09 @ 08:43:38
Nu är vinnarna utsedda i vår sommartävling och förstapriset, en dammsugare från AEG, två paket dammsugarpåsar till AEG VAMPYR CE och tre paket med doftpärlor till ett totalt värde av 1.584 kr, vanns av Annika Nilsson i Östergötland.

Dammsugare AEG Vampyrino

Vinnaromdömet:

1:a pris:

Dammtussen.se är precis vad jag behöver,
snabbt, billigt och service utöver!
Bästa produkterna direkt hem till mej,
kan det bli enklare så säg?!
Alltid trevlig och hjälpsam personal,
ingen fråga är för banal!
Rätt dammsugarpåsar till rätt pris,
här har ni dammtussarna eget paradis!

Juryns motivering:
Annika har verkligen fångat vår ambition i sitt omdöme: att alltid göra vårt yttersta för att våra kunder ska bli nöjda. Därför är ingen fråga för banal och vi vill verkligen vara hjälpsamma för våra kunder!

Doftpärlor

2 - 5 pris (tre paket med doftpärlor):

Det är ju en smärre sensation
att man på dammsugarpåsar kan ha en prenumeration!
Slippa stå i affären och vela,
vilken påse skulle jag nu ha, ja minimera risken för att fela!
Lätt jag beställer precis vad jag vill ha,
får det levererat i brevlådan på bara någon da.
Enkelt och prisvärt, ja helt enkelt väldigt smart.
Prova själv - hos dammtussen.se så klart! )

Kim Rosberg


Allt du behöver när det kommer till att göra rent hus.
Bra och generöst utbud med bra kvalitet.
Snabba leveranser och säkra och flexibla betalningssätt.
Kundservicen är familjär och personlig vilket höjer betyget till topplacering.
Bästa aktören i branschen enligt min mening.

Patrik Nilsson


För att hitta rätt påse behöver man inte vara en klipsk strateg,
på hemsidan hittat du rätt i två enkla steg!
Vill du köpa ett paket eller flera?
Kanske till och med abonnera?
Alla dammsugarpåsar man tänkas kan,
finns att köpa hos Dammtussen minsann.

Jane Jönsson


Ren, renare, renast
När bytte du senast
Och vad heter påsen - Dammtussen vet
Snart kommer paket!

Ulf Christofersson


Vi tackar alla tävlingsdeltagare och vi återkommer med en ny tävling senare i år.

Har ni frågor eller funderingar är ni alltid välkomna att mejla oss (kundtjanst@dammtussen.se).

Skulle ni behöva nya dammsugarpåsar är ni också alltid välkomna - hos hittar ni alla dammsugarpåsar online.
2016-08-18 @ 19:33:42

Ångstationer

Ångstationer har blivit allt populärare de senaste åren och det är lätt att förstå varför: en ångstation har en separat tank och räcker därför längre och du kan stryka mycket mer utan att fylla på mer vatten, den har dessutom ett jämnare och kraftfullare flöde av ånga som gör strykningen enklare och effektivare. Så inför valet mellan ångstation eller strykjärn, så bör du fundera kring hur mycket kläder som du kommer att stryka. Ett ångstrykjärn med ångstation ger dig större kapacitet och en effektivare strykning, men den tar samtidigt större plats och är större och tyngre (beroende på hur stor vattentanken är).

Men vilken ångstation ska man välja och vilken ångstation är bäst i test?

Det genomförs löpande tester av ångstationer, men innan vi går in på dessa tester kan det vara bra att även belysa ett par nackdelar som ångstationer kan upplevas ha: de är betydligt dyrare än ett vanligt strykjärn och de tar större plats och är tyngre än vanliga strykjärn.

Vad gäller test av ångstationer så genomförde t ex Råd&Rön ett test av ångstationer från Tefal, Siemens, Philips, Laurastar och Tristar för några år sedan och bäst ångstation i test var då Tefal GV7550 Express Easy Control.

Tefal GV7550 Express Easy Control säljs fortfarande av bland annat Elkedjan och ELON och på nätet av CDON och Ellos och kostar c:a 2.495 kr och presenteras som ”Utsedd till Bäst i Test Råd & Rön oktober 2013”.

Det finns även äldre tester av ångstationer, t ex ett test som Smartson genomförde för ett antal år sedan där tre ångstationer testades och bäst i test var Tefal Pro Express Turbo.

Fairnet är ett svenskt företag som har tillverkat och sålt ångstationer i 16 år. Fairnet säljer även ångstationer från LauraStar, ett schweiziskt företag som sedan 35 år tillbaka tillverkar ångsystem och ångtillbehör och som säljer ångstationer som Laurastar Lift och Laurastar S4.




Så ska du köpa en ångstation, fundera över dina behov och googla och läs tester om ångstationer så kommer du ha mer kunskap innan du fattar beslut om en ångstation är en bra investering och var du ska köpa den.

Bosch ångstationer är också populära och finns i priser mellan 3.199 kronor och 3.899 kronor.

Skulle du komma fram till att ett vanligt ångstrykjärn räcker finns det även bra tester för att se vilket ångstrykjärn som är bäst i test, till exempel den här sammanställningen hos Konsumentmagasinet.se där strykjärn som Tefal Aquaspeed och Tefal Ultimate Anti-Calc fått bra betyg och det här testet av strykjärn - med och utan ånggenerator - från Ulrikkelund.com.

Förutom ångstationer har även steamers blivit allt populärare de senaste åren. En steamer fräschar upp kläder genom varm ånga som mjukar upp plaggen. Det finns större steamers för professionellt bruk, men även mindre steamers som du kan ha hemma eller ha med på resan för att fräscha upp skrynkliga plagg som legat i resväskan och behöver en uppfräschning.

Ska du köpa en steamer har till exempel Philips många olika modeller, allt från rese-steamern Steam & Go 2-in-1 till den mer kraftfulla handhållna steamern StyleTouch Pure med större kapacitet och vattentank. Philips har även många andra produkter för strykning och klädvård som ångstationer och ångstrykjärn. Vilken Philips ångstation som är bäst? De rekommenderar PerfectCare Elite, som ska vara den mest kraftfulla ångstationen de har i sitt sortiment med en prislapp på 3.499 kr. 

En annan leverantör av steamers är svenska Steamery som likt Philips har allt från rese-steamers till professionella steamers. Steamery säljer inga ångstationer, bara steamers och andra produkter för att ta hand om kläder och har som vision att det ska vara lätt att ta hand om dina favoritplagg.

Tyvärr säljer vi inte längre ångstationer på Dammtussen.se och du kan inte heller köpa steamer hos oss, men du är alltid välkommen till oss när du ska köpa dammsugarpåsar!

Detta är en artikel om ångstationer och att köpa ångstation från Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar, dammsugarmunstycken, filter för dammsugareköksfilter och städartiklar.









2016-08-12 @ 09:31:15
Ta bort getingar och getingbo med dammsugare

Getingar - vad gör man om man invaderas av getingar på sommaren? Och kan dammsugaren vara ett bra vapen i kampen mot getingar?

Ja, det kan det faktiskt! Om getingboet inte är alltför stort (t ex på våren), så kan dammsugaren vara ett riktigt effektivt verktyg för att bli av med de getingar du inte längre vill ha i din närhet på tomten eller på landstället.

Getingar

Ta bort getingbo och bli av med getingar

Gör så här för att ta bort getingbo och få bort getingar med dammsugare:

1. Spraya Radar eller annat insektsmedel i dammsugarpåsen (så getingarna inte lever kvar inne i dammsugaren efter att du dammsugit upp dem).
2. Ta på heltäckande klädsel, handskar och något över ansiktet, då getingarna inte kommer bli glada när du ge dig på dem.
3. Dammsug upp getingarna ur boet (är boet riktigt stort, vilket det framför allt kan bli under sommaren - ring ditt försäkringsbolag eller ett skadebekämpningsföretag som Anticimex!).
4. Avsluta med att spraya igen med Radar in i boet eller där getingboet precis varit. Så att eventuella getingar som överlevt inte kommer tillbaka.

Bli av med getingar under tak

Befinner sig boet t ex under taknocken kan du sätta dammsugarröret precis där getingarna brukar flyga in och ut och sedan låta röret vara där en stund.

Getingar bygger sitt bo av trä från exempelvis döda träd, som sedan tuggas med saliv till pappersmassa. Boet, som brukar hänga fritt under tak eller grenar, består av kakor av sexkantiga celler och omges vanligen av ett hölje.

Klicka här om du vill läsa mer om getingar och getingbon på Anticimex

Plus: om ditt getingbo eller de getingar du har på tomten egentligen inte utgör något problem - fundera på om du verkligen behöver ta bort dem.
Getingar äter insektslarver och pollinerar växter och gör därför ett viktigt jobb i naturen, så du kanske kan leva med dem i närheten?

Getingstick

Getingstick när du dammsuger upp getingar och getingbo?

Vad händer om du ändå får ett eller flera getingstick när du försöker dammsuga bort getingarna?

Får du en allvarlig reaktion ska du alltid söka läkarvård. Akuta symptom kan vara ökad hjärtfrekvens, yrsel, huvudvärk, svårt att svälja, svullnad i mun eller ansikte och andningssvårigheter.

Skulle du bli stucken i munnen av getingen eller får många stick samtidigt, kan reaktionen bli extra kraftig och du kan få svårt att andas. Sök då snabbt vård på vårdcentral eller sjukhus.

Läs mer om getingstick på 1177 här

Men: det är bara honor som kan stickas eftersom det är äggledaren som ombildats till en gadd. Gadden lossnar inte när en geting sticks, så den kan stickas flera gånger. 


Getingar fakta

Det finns mer än 3.000 arter av getingar i världen varav drygt 30 finns i Sverige. Det finns solitära getingar och sociala getingar.

Solitära getingar lever inte i samhällen och det finns inga arbetare, endast honor och hanor. Hos de sociala getingarna finns honor, hanar och arbetare och de lever i ettåriga samhällen.

Getingar är rovdjur och vuxna getingar lever mest av nektar från rosväxter, men äter även kött och fisk. Vuxna getingar fångar larver från insekter som de sedan matar sina egna larver med.

Naturliga fiender för getingar är vissa fåglar som bivråken, men även björn, räv och björn. De ger sig på getingboen för att komma åt getinglarver eller vaxkakan i boet.

Relaterade länkar:
Allt du vill veta om getingar i trädgården (Rikaretradgard.se)
Getingar, getingstick och getingbon (Anticimex.se)

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


2016-07-26 @ 10:33:56
STOR SOMMARTÄVLING - VINN DAMMSUGARE!

Tävling vinn dammsugare


Under perioden 18 juli till 7 augusti har vi en sommartävling på Dammtussen.se där du har chansen att vinna en riktigt bra dammsugare - AEG VAMPYR CE, värde 1.239 kr - tillsammans med ett års förbrukning av dammsugarpåsar (värde 196 kr) och tre paket med doftpärlor (147 kr) som gör din dammsugning fräschare. Totalt vinstvärde: 1.584 kr!

Samtidigt vill vi veta vad du tycker om oss på Dammtussen.se, så tävlingen är mycket enkel: skriv ett omdöme om oss på Dammtussen.se under tävlingstiden (18/7 - 7/8) så är du med och tävlar!

Det mest kreativa/inspirerande omdömet vinner och vinnarna kommer att utses och underrättas under vecka 32 (andra veckan i augusti).

TÄVLA
Skriv ett omdöme om Dammtussen.se här (klicka så kommer du till tävlingssidan)


VINSTER
1:a pris:
Dammsugare (AEG VAMPYR CE), två paket dammsugarpåsar till AEG VAMPYR CE och tre paket med doftpärlor. Totalt värde: 1.584 kr.

2-5:e pris:
Tre paket doftpärlor för dammsugaren. Värde: 147 kr.

Sommar

Lycka till och en riktigt skön sommar önskar vi på Dammtussen.se!



Villkor för tävlingen:
Tävlingen pågår mellan 18 juli och 7 augusti, 2016.
Juryn består av medarbetare från Dammtussen.se.
Juryn kommer att utse vinnaren under vecka 32 och vinnarna kommer att underrättas under samma vecka.
Vinnarna kommer även meddelas på Dammtussen.se.
Juryns beslut kan inte överklagas.
Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Vi förbehåller oss rätten att publicera tävlingsbidrag på Dammtussen.se och i våra nyhetsbrev från Dammtussen.se.
2016-07-18 @ 07:52:28



Desinficera mobil

Hur ofta rengör du din mobiltelefon (eller andra skärmar i hushållet som surfplattor och datorskärmar)?

Det är nog inte många som gör det regelbundet eller åtminstone inte så ofta som man tänker att man borde göra det. För din mobiltelefon, om den används på ett vanligt sätt, innehåller faktiskt tusentals bakterier (varav vissa rent hälsovådliga), som du bör avlägsna med jämna mellanrum!

Dessutom bör du rengöra ditt mobilskal ännu oftare, helst varje dag.

Mobilsnusk

I Nyhetsmorgon på TV4 igjordes för några år sedan ett test på Peter och Tildes mobiler, som verkligen visade på behovet av att kontinuerligt rengöra sin mobil eller sin surfplatta, så de inte blir riktiga bakteriehärdar.



Hur mycket bakterier kan det finnas på en mobiltelefon eller en surfplatta? Forskare vid University of Oregon i USA har hittat upp till 7000 bakterier på mobiltelefoner när de testat dem för bakterier och virus. De flesta av dessa bakterier är inte farliga, men vissa av dem kan göra dig sjuk.

Hur rengör jag mobilen?

Vad kan du då göra för att bli av med bakterier och även damm och smuts från din mobiltelefon och din surfplatta (och även från dina TV-skärm och din datorskärm)? 

Det finns tre sätt att rengöra din mobil:
1. Antingen husmorsknep som vinägermix (hälften destillerat vatten och hälften vitvinsvinäger) eller destillerat vatten och isopropanol med en bra mikrofiberduk, som inte repar skärmen. 
2. Sen kan du som Marie-Louise Danielsson-Tham visar i videoklippet från TV4 ta en bomullstuss med lite vatten och diskmedel och försiktigt torka av din mobil, men undvik att få för mycket vatten på tussen så din mobil kan fuktskadas.
3. En annan möjlighet är att rengöra din mobil regelbundet med en bra mikrofibertrasa och ett effektivt rengöringssprej, som du dessutom kan ta med dig i väskan när du ska ut eller till jobbet och som effektivt dödar bakterier och även tar bort smuts och fingeravtryck från din skärm. Fördelen med ett sprej och en bra trasas är att det är lätt att ha med sig, så att du regelbundet rengör dina skärmar.

Oavsett vilken metod du väljer hoppas vi du hittar ett effektivtsätt att rengöra din mobil, men även din surfplatta, din datorskärm och din TV-skärm.

Men tänk på att innan rengöring påbörjas ska du stänga av mobilen och undvik att ladda den när du är i färd med din rengöring. Var extra försiktig runt öppningar så ingen fukt kommer in i mobilen, det gäller oavsett vilken vätska du använder dig av.

Spreja på trasan inte på skärmen

Men oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att aldrig spreja direkt på en skärm, vare sig på en mobil, en surfplatta, en datorskärm eller skärmen på din TV. Du ska alltid fukta din mikrofibertrasa och sedan försiktigt torka av skärmen, aldrig spruta vätska direkt på en känslig skärm för då kan fuktskador uppstå och det du tänkt rengöra sluta att fungera. Du ska också undvika starka medel som fönsterputs och att torka med papper, som kan repa din skärm och lämna ludd och pappersrester där du inte vill ha det.

Hur ofta bör man rengöra sin mobiltelefon för att den inte ska bli en sanitär olägenhet?

Enligt vissa är svaret: minst en gång i veckan, framför allt nu under pandemin men även under perioder som januari och februari när säsongsinfluensan och vinterkräksjukan sprids genom t ex dålig handhygien (och många sitter ju numer med sin mobiltelefon även på toaletten).

Du kan läsa mer om virus och bakterier som kan finnas på din mobil här (Svenska Dagbladet).



Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Relaterade länkar:
Vill du städa din köksfläkt kan du läsa mer här - så gör du ren din köksfläkt
Vill du bli av med stopp i avloppet kan du läsa mer här - stopp i avlopp
Vill du rengöra en bränd kastrull eller gryta kan du läsa mer här -
så gör du rent brända kastruller
Vill du putsa fönster ett både effektivt och miljövänligt sätt läser du mer här - putsa fönster
Vill du rengöra din lägenhet eller ditt hus inför flytt eller inför visning - flyttstädning
Vill du prova bra husmorsknep med ättika - så gör du rent med ättika
2016-06-15 @ 09:51:07

Motorfilter dammsugare


Motorfiltret sitter bakom själva dammsugarpåsen och skyddar motorn från det svåraste dammet och aktar därmed motorn till din dammsugare från att damma igen och fungera dåligt. Så motorfiltret bör bytas med jämna mellanrum för att hålla funktionen uppe på din dammsugare.

Film: så här byter du motorfilter. till din dammsugare och klipper till rätt storlek som passar just din modell.



Vårt motorfilter som du kan beställa från Dammtussen.se klipps enkelt till efter mall (i form av en filtermatta) som medföljer eller efter dammsugarens gamla motorfilter. Det är helt enkelt ett ”universal motorfilter för dammsugare”.   

Här beställer du motorfilter till din dammsugare (endast 59 kronor just nu)

Glöm inte att även byta microfilter. Microfiltret fångar upp de allra minsta partiklarna innan luften återförs ut i rummet.

Här beställer du microfilter till din dammsugare (endast 59 kronor just nu)


Hur ofta ska du byta ditt motorfilter?

Hur ofta du ska byta motorfilter på din dammsugare beror på hur du använder din dammsugare. Städar du ofta och har känsliga personer i din närhet, till exempel på en förskola, ett vårdhem eller i en miljö med allergiska personer, så bör du byta eller rengöra dina filter i dammsugaren oftare, men minst en gång per år bör du se till att alla dina dammsugarfilter är i bra skick.

Det kan även vara olika behov under olika säsonger då damm och smuts på sommaren kan vara finare, medan det på hösten och vintern kan vara större partiklar som även är blöta vilket kan vara tufft för dammsugaren och för ditt motorfilter.

Relaterade länkar om filter för dammsugare

Köpa dammsugare - bra att veta när du ska köpa dammsugare (bland annat är det viktigt med bra HEPA-filter)
Köpa dammsugarfilter (på Dammtussen.se hittar du många olika typer av dammsugarfilter)

Tänk även på att dammsugarpåsar måste bytas ofta, när de blir för fulla kan också damm och partiklar leta sig ut i inomhusluften vilket både är ofräscht och skadligt för de som är känsliga.
Köp nya påsar till din dammsugare




2016-04-19 @ 21:22:47

Mikrofilter dammsugare


Microfiltret - eller utblåsfiltret - är ett lite tunnare filter som filtrerar utblåsluften från din dammsugare. Filtret fångar upp de allra minsta partiklarna innan luften återförs ut i rummet. Med jämna mellanrum bör du byta microfiltret i dammsugaren för att minska antalet partiklar i luften, det vill säga för att inomhusluften ska vara så fräsch som möjligt efter din dammsugning.

Film: så här byter du ditt microfilter och klipper till rätt storlek så det passar just din dammsugare.



Vårt microfilter som du kan beställa från Dammtussen.se klipps enkelt till efter mall (i form av en filtermatta) som medföljer eller efter dammsugarens gamla utblåsningsfilter. Microfiltret sitter bak på dammsugaren, vid utblåset. Det är helt enkelt ett ”universal mikrofilter för dammsugare”.

Här beställer du microfilter till din dammsugare (endast 59 kronor just nu)

Glöm inte att även byta motorfilter. Motorfiltret sitter bakom själva dammsugarpåsen och skyddar motorn från det svåraste dammet, och skyddar därmed motorn från att damma igen och fungera dåligt.

Här beställer du motorfilter till din dammsugare (endast 59 kronor just nu)

Hur ofta ska du byta ditt filter?

Det beror på hur du använder din dammsugare. Städar du ofta och har känsliga personer i din närhet, till exempel på en förskola, ett vårdhem eller i en miljö med allergiska personer, så bör du byta eller rengöra dina filter i dammsugaren oftare, men minst en gång per år bör du se till att dina dammsugarfilter är i bra skick.

Det kan även vara olika behov under olika säsonger då damm och smuts på sommaren kan vara finare, medan det på hösten och vintern kan vara både större partiklar som även är blöta vilket kan vara tufft för dammsugaren att hantera.

Relaterade länkar om filter för dammsugare

Köpa dammsugare - bra att veta när du ska köpa dammsugare (bland annat är det viktigt med bra HEPA-filter)
Köpa dammsugarfilter (på Dammtussen.se hittar du många olika typer av dammsugarfilter)

Tänk även på att påsen till dammsugaren också måste bytas ofta, när påsen blir för full kan damm och partiklar leta sig ut i inomhusluften vilket både är ofräscht och skadligt för de som är känsliga.
Köp nya påsar till din dammsugare





 

2016-04-18 @ 13:02:19
Snabbstädning

Snabbstädning - är släkten eller vänner på ingång, men tiden räcker inte riktigt till och du vill städa snabbt? Oroa dig inte, det finns hopp och bra tips för snabbstädning!


Så här snabbstädar du ditt hem på 20 minuter! Följ råden nedan så kan du städa snabbt och effektivt.

1. Strunta i de rum som inte är allmänna ytor och fokusera på hall och toalett, som alla gäster kommer att passera igenom eller utnyttja. Börja därför i hallen och plocka undan ytterkläderna så att gästerna får plats att hänga sina kläder. Ställ ihop skor och plocka undan alla par som du eller övriga i familjen inte använder just för tillfället och dammsug snabbt.

2. Gå sedan till badrummet där du rengör toastolen, hänger upp rena handdukar och torkar av spegel och handfat. Glöm inte att lägga fram en fräsch tvål eller fylla på tvålpumpsflaskan.

3. Sedan är det dags för köket: plocka undan all disk och rengör köksbänken. Kolla om det finns några synliga fläckar eller fingeravtryck på exempelvis kylskåpet, spisen eller runt handtagen på köksluckorna. Torka bort de värsta fläckarna och avsluta med att putsa alla ytor i rostfritt stål med hushållspapper så blänker allt lite extra. Torka även av köksbordet ordentligt!

4. Vardagsrummet, puffa till alla kuddar i soffan och ta bort gamla tidningar och prylar från soffbordet. Dammtorka så mycket du hinner och glöm inte TV:n som ofta är en stor dammsamlare.

5. Nu till det kanske viktigaste av allt: dammsug och vädra! Dammsug alla de synliga delarna av golven i de rum ni kommer vara i och plocka sedan undan allt löst som ligger och skräpar i en påse eller korg som du ställer undan till senare. Stäng dörrarna till sovrummen och öppna fönster och vädra några minuter.

6. Till sist: tänd några ljus och invänta gästerna, och njut av deras sällskap istället för att lägga för mycket tid på städning!


Här hittar du fler städtips och husmorstips.

Glöm inte att köpa nya dammsugarpåsar (dammsug aldrig med en full påse, det sprider dålig lukt och ger också dålig sugförmåga).

2016-03-20 @ 14:07:15
Bosch dammsugare tillverkas av Bosch, som är en tysk elektronikindustri med huvudkontor utanför Stuttgart.

Bosch har mer än 250.000 anställda och tillverkar allt från industri- och byggnadsteknik till hushållsmaskiner.

De hushållsapparater som Bosch tillverkar är bland annat tvättmaskiner och diskmaskiner och mindre hushållsapparater som dammsugare och strykjärn.

Några populära modeller av Bosch dammsugare är Bosch Free, Bosch GL30 och Bosch Big Bag.

Vill du köpa dammsugarpåsar till Bosch dammsugare - då kan du använda någon av dessa direktlänkar:

Dammsugarpåsar till Bosch Free
Dammsugarpåsar till Bosch GL30
Dammsugarpåsar Bosch Big Bag 31

Eller klicka här: Bosch dammsugarpåsar

2016-01-19 @ 21:30:00
Dammsugarpåsar rabattkod

Dammsugarpåsar rabattkod - det är många som söker på nätet efter en rabattkod vid köp av dammsugarpåsar, men på Dammtussen.se har vi inga rabattkoder som ligger på nätet. Så istället för att dela ut koder för att få dammsugarpåsar rabatt får alla som handlar från oss på Dammtussen.se en rabattkod på 10 % att använda vid nästa köp.

Så vi premierar våra kunder, som handlar dammsugarpåsar och andra städprodukter av oss på Dammtussen.se! 

Vi skickar även löpande ut erbjudanden, ibland med rabattkoder, i andra fall med specialpriser på olika produkter, till våra kunder, så det lönar sig att bli kund på Dammtussen.se.

Köp dammsugarpåsar på Dammtussen.se
2016-01-11 @ 13:50:05
Electrolux dammsugare

Vi håller precis på att sammanställa resultatet för Dammsugartoppen 2016, som visar vilka dammsugare som är populärast i de svenska hemmen (baserad på försäljning av dammsugarpåsar från två nätbutiker: Dammtussen.se och MrDustbag.se).

Men tills dess publicerar vi i repris resultatet för Dammsugartoppen 2015 (baserad på försäljningsstatistik januari-december 2014 + januari - mars 2015).

DAMMSUGARTOPPEN 2015

Topp-15 2015, Sveriges populäraste dammsugare (varumärken) - förra årets placering inom parentes:


1. Electrolux (1)
2. Volta (2)
3. Philips (3)
4. Nilfisk (5)
5. Miele (4)
6. Siemens (6)
7. Hugin (8)
8. Bosch (7)
9. Samsung (10)
10. Husky (9)
11. Andersson (ny)
12. Melissa (11)
13. Voltage (15)
14. LG (12)
15. AEG (13)

Precis utanför listan över Sveriges populäraste varumärken hamnade Waves, Panasonic, Kärcher, Canvac och Hoover.


Topp-15 2015, Sveriges populäraste dammsugarmodeller (eller modellserier) - förra årets placering inom parentes:

1. Electrolux Ergospace (1)
2. Electrolux UltraOne-serien (5)
3. Electrolux Ultra Silencer (2)
4. Electrolux Ultra Silencer Green (6)
5. Electrolux Classic Silence (11)
6. Miele S 5000-5999 (ny)
7. Philips FC 9100-9199 (4)
8. Siemens Z 5.0 (13)
9. Nilfisk Coupé (12)
10. Nilfisk Power-serien (7)
11. Philips Expression (ny)
12. Siemens Z 6.0 (ny)
13. Siemens Q4 Silence Power (ny)
14. Bosch Free (ny)
15. Philips Performer (ny)

Sex modeller på årets lista är nya, varav två från Philips och två från Siemens.


Electrolux
behåller sin position som Sveriges populäraste dammsugarmärke - och nu har Electrolux hela fem dammsugarmodeller på topp-5.

Förutom Sveriges populäraste dammsugarmodell Ergospace även UltraOne, Ultra Silencer, Ultra Silencer Green och Classic Silence. Så Electrolux kan nu stoltsera med platserna 1, 2, 3, 4 och 5 bland Sveriges populäraste dammsugare!

Noterbart är också att miljömodellen Ultra Silencer Green, som delvis är tillverkad av återvunnen plast, fortsätter att klättra och ligger nu på fjärde plats. Året innan var placeringen sexa, och året innan dess låg man på sjunde plats - så det finns ett tydligt miljöintresse bland Sveriges konsumenter!

Volta behåller också sin position som Sveriges näst populäraste dammsugarmärke och Philips knep för andra året i rad tredjeplatsen.

En annan trend man kan se i Dammsugartoppen 2015 är att fler konsumenter än tidigare väljer lågprisdammsugare. För första gången tar sig dammsugaren Andersson (som säljs av NetOnNet) in på listan och Voltage (som sälja av bland annat ÖoB) klättrar två placeringar från plats 15 till plats 13.


Så parallellt med en positiv trend för miljödammsugare ser vi även en positiv trend för lågprisdammsugare i prisklassen 300 - 900 kr.


Inom kort får vi se vilka trender som Dammsugartoppen 2016 visar på - har den gröna trenden fortsatt och även trenden mot billigare dammsugare?



2016-01-09 @ 12:57:55
Dammsugarpåsar PH86

Det finns en lång rad olika dammsugarpåsar och olika kvaliteter på dessa påsar. En av de allra bästa dammsugarpåsarna på marknaden är "dammsugarpåsar PH86" som har ett anti-allergen-filtrer - MicroPor® Plus från Swirl® - som håller kvar vanligt husdamm i påsen men även allergiframkallande fina dammpartiklar som pollen, mögelsporer, kvalster och bakterier.

För allergiker är Swirl® dammsugarpåsar extra bra då de kan gelindring av besvär som kommer från allergena dammpartiklar i luften.

Swirls dammsugarpåsar, som är märkta med Pro Nature är tillverkade av 40 % återvinningsbart material och förnybart råmaterial, så köper du Swirl® dammsugarpåsar så gör du även ett miljövänligt val.

TÜV NORD, ett oberoende testlaboratorium, har testat och godkänt filtrering av fina dammpartiklar, allergener och bakterier och även dammabsorberingseffekten vid användning av Swirl® MicroPor® Plus-dammsugarpåsar. Wattförbrukningen var även låg, allt i enlighet med EU:s direktiv nr. 666/2013-I. Så Swirl dammsugarpåsar är verkligen ett bra val även om de kostar lite mer än vanliga dammsugarpåsar.

Här kan du köpa dammsugarpåsar PH86 på Dammtussen.se

Här kan du läsa mer om Swirl® dammsugarpåsar
2016-01-08 @ 10:36:39
Beam centraldammsugare

Beam centraldammsugare (Beam dammsugare) tillverkas av Electrolux som sedan 1957 tillverkat marknadsledande centraldammsugare.

Electrolux är världens största tillverkare av centraldammsugare och på den globala marknaden kommer ungefär en tredjedel av alla centraldammsugare från Electrolux.

Enligt Electrolux är Beam världens mest sålda centraldammsugare.

Dammsugarpåsar till Beam 167
Dammsugarpåsar till Beam 2700EA
2015-12-28 @ 08:14:00
Andersson dammsugare

Andersson är NetOnNets eget varumärke och ett dammsugarvarumärke som blivit allt mer populärt se senaste åren. Totalt har NetOnNet fem egna varumärken i sitt sortiment: Andersson, Avant, PEPP, Skantic och ON. 

NetOnNet grundades 1999 och säljer i såväl butik (lagerbutiker) som på nätet i Sverige och i Norge (dock endast online i Norge).

Vill du köpa dammsugarpåsar till Andersson dammsugare - då kan du använda någon av dessa direktlänkar:

Dammsugarpåsar till Andersson VMC 1.0
Dammsugarpåsar till Andersson VMC 2.0
Dammsugarpåsar till Andersson VMC 3.0

Eller klicka här:
Andersson dammsugarpåsar
2015-12-25 @ 19:03:00
Allaway centraldammsugare

Allaway centraldammsugare - eller i korthet Allaway dammsugare - tillverkas i Finland vid fabriken i Jyväskylä. Allaway Oy tillverkar förutom Allaway centraldammsugarsystem även Ufox luftfuktare. 

Allaway PM och Allaway BA är klassiska centraldammsugare för villa och större hus, som kompletteras av modellen DV30 som är en enklare modell som passar mindre hus.

Till skillnad från en vanlig dammsugare, eller en hushållsdammsugare, så är en centraldammsugare ett slutet system där luften och dammet leds via ett rörsystem till en dammbehållare i en annan del av huset. Returluften leds efter filtrering ut ur huset via ett rör. Resultatet blir att inga partiklar kommer tillbaka och du får förbättrad inomhusluft på köpet.


Söker du Allaway dammsugarpåsar kan du klicka direkt på någon av modellerna nedan:

Allaway dammsugarpåsar CV1750 med adapterkit
Allaway dammsugarpåsar CX
2015-12-11 @ 09:41:00
AEG dammsugare

AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) grundades i Berlin 1887 och var under stora delar av 1900-talet en av Tysklands största elektroteknik- och elektronikkoncerner.

Företaget upplöstes 1996 och idag är AEG ett varumärke som används av bland annat Electrolux för tillverkning av dammsugare.

AEG:s hushållsmaskiner som kyl, frys och tvätt återfinns sedan 1994 också i Electrolux-koncernen, så Electrolux tillverkar och säljer t ex AEG diskmaskin, AEG tvättmaskin och AEG spis.

På marknaden finns även AEG Powertools som AEG skruvdragare.

Vill du få tag på någon som kan utföra AEG service eller som säljer AEG reservdelar?

Vill du köpa dammsugarpåsar till AEG dammsugare - då kan du använda någon av dessa direktlänkar:

Dammsugarpåsar till AEG Vampyr 5000-5999
Dammsugarpåsar till AEG Vampyro S
Dammsugarpåsar AEG Jetmaxx

Eller klicka här: AEG dammsugarpåsar
2015-12-09 @ 16:36:00
Dammtussen-logga
Vi är mycket glada och stolta över att idag lansera "nya Dammtussen.se" efter nästan tio på nätet.

Dammtussen.se startade från början i Göteborg och har över tid vuxit till att bli en av Sveriges största nätbutiker och har sedan starten levererat dammsugarpåsar till över 64.000 kunder.

Några nyheter i vår nya butik:
- Inloggningsfunktion (så du som kund lätt kan hitta sin orderhistorik)
- Fler betalsätt både för privatpersone och företag
- Responsiv och moderniserad design
- Kundomdömen där du som kund kan recensera våra produkter
- Ett kraftfullt fritextsök (d v s du kan skriva in namnet på din dammsugare direkt i sökrutan, du behöver inte längre klicka dig ned i vår produktvalsfunktion)

Välkommen till nya Dammtussen.se!

Hör gärna av er och berätta vad ni tycker om den nya butiken.

Det är Askås som byggt vår e-handelslösning och Black Hounds Production har hjälp oss med foto och bild.
2015-10-28 @ 08:04:44
Specialmnstycken - fogmunstycke, möbelmunstycke och textilmunstycke

Nu har vi en ny produkt i sortimentet: tre specialmunstycken till specialpris!

Detta set av dammsugarmunstycken till specialpris innehåller ett fogmunstycke, ett möbelmunstycke och ett textilmunstycke.

Med dessa specialmunstycken för dammsugare är det enkelt att hålla rent i hela hemmet; på golvlister, mellan soffdynor, i bokhyllor, textilier med mera.

Möbelmunstycket fungerar bra på hårda ytor, textilmunstycket fungerar bra på textilier och klädda möbler och fogmunstycket gör det enklare att hålla rent kring trånga och svåråtkomliga utrymmen.

2015-10-17 @ 10:53:50
Bilvård och bilvårdsprodukter
Bilvård och bilvårdsprodukter är populära att beställa på nätet och tidigare har vi sålt bilvårdsprodukter online i vår webbshop.

Produktkategorin bilvård och bilvårdsprodukter har numer utgått ur sortimentet då vi slutat sälja bilvårdsprodukter för att helt fokusera på dammsugarpåsar, dammsugartillbehör och städprodukter.

De produkter för bilvård online som vi framöver erbjuder på Dammtussen.se hittar du i kategorin Städprodukter, t ex våra populära mikrofiberdukar som gör din bilvård skonsam och du kan rengöra bilen utan kemikalier.

Så vill du köpa bilvårdsprodukter online är du välkommen till vår kategori Städprodukter på Dammtussen.se!
2015-09-10 @ 10:36:46
Dammsugare Nilfisk Extreme X150 Parquet

Nilfisk Extreme X150 Parquet är en dammsugare för dig som helt enkelt vill ha det bästa i städväg! Gör städningen extremt effektiv. Extreme är en HEPA-tight maskin med HEPA H14 filter som stoppar de allra minsta partiklar – från kvalster och pollen ner till minsta microdammpartiklar. Nilfisk Extreme är inte bara vår mest kraftfulla dammsugare, den är även extremt tyst.

Tekniska data Motoreffekt 2000 W - Sugeffekt: 400W – Elektronisk effektreglering - Elkabel 7 m - HEPA H14 Filtersystem – 6,5 lit. självslutande microfilterpåse – Påsfyllnadsindikator – 3 st detaljmunstycken - Ljudnivå 71 dB(A) - Kombimunstycke DeLuxe – Parkettmunstycke - Teleskoprör i krom - Parkeringsfunktion Stop and Go – Silver metallic - 5 års fabriksgaranti.

Nilfisk Extreme X150 Parquet har utgått ur sortimentet då vi från hösten 2015 slutat sälja dammsugare för att helt fokusera på dammsugarpåsar och dammsugartillbehör. 

Behöver du dammsugarpåsar till Nilfisk Extreme X150 Parquet är du välkommen till oss på Dammtussen.se!
2015-09-10 @ 10:27:17
Dammsugare Nilfisk SALTIX 3


Nilfisk SALTIX 3 är en perfekt dammsugare för kontor och hotellrengöring. Dammsugaren är mobil, kompakt och kraftfull, men ändå tyst. DualFilter systemet håller utblåsningsluften ren och sugstyrkan justeras enkelt på handröret. Nilfisk SALTIX 3 är utvecklad för att underlätta för användaren och vikten är endast 5,6 kg.

Nilfisk SALTIX 3 har ett konkurrenskraftigt pris utan av ge avkall på kvaliteten. Dammsugaren representerar en hög standard i kommersiell dammsugning från Nilfisk-ALTO. Fler fördelar: Stor 9 liters filterpåse ger längre tid mellan bytena. 10 m elkabel och 2,5 m sugslang ger stor arbetsradie. Stor prestanda, men liten och lätt att flytta runt. Användarvänlig förvaring av elkabeln. Munstycksförvaring. Tygfilter, som är enkelt att sätta i och rengöra. Arbetsljudnivå, som inte stör.

Nilfisk SALTIX 3 har utgått ur sortimentet då vi från hösten 2015 slutat sälja dammsugare för att helt fokusera på dammsugarpåsar och dammsugartillbehör.

Behöver du dammsugarpåsar till Nilfisk är du välkommen till oss på Dammtussen.se!
2015-09-10 @ 10:22:52
Dammsugare Nilfisk GD 930 SP

Nilfisk GD 930 SP är förstklassig torrdammsugare för daglig rengöring av större ytor. Robust, stabil och enkel att underhålla. 18 m arbetsradie, teleskoprör, kombimunstycke, möbel- och textilmunstycke. Kan utrustas med HEPA filter för fint damm.

Tekniska data: Motoreffekt 1000 W Sugeffekt: 270 W Ljudeffekt: 71 dB(A) Påsvolym: 15 liter.

Nilfisk GD 930 SP har utgått ur sortimentet då vi från hösten 2015 slutat sälja dammsugare för att helt fokusera på dammsugarpåsar och dammsugartillbehör.

Vill du få tag på Nilfisk GD 930 SP påsar? Behöver du dammsugarpåsar till Nilfisk GD 930 SP är du välkommen till oss på Dammtussen.se!



2015-09-10 @ 10:17:13
Dammsugare Nilfisk Action Plus Parquet

Nilfisk Action Plus Parquet är en dammsugare med hög effekt, stor kapacitet och många smarta funktioner. Steglös motorhastighet - Blåsfunktion - Teleskoprör - Kombimunstycke Delux – Parkettmunstycke m.m.

3 inb munstycken (möbel, skrå och borste) - Indikator för full påse - 7 m kabel – HEPA H10 filter - Färg: Havsblå metallic - 2 års garanti Tekniska data: Motoreffekt 2000 W Sugeffekt: 335 W Ljudeffekt: 77 dB(A) Påsvolym: 6,5 liter Fördelar i sammanfattning: *Hög sugeffekt. Kraftfull 2000 W motor. *HEPA filtrering, ren luft är väsentligt för att motverka allergier. *Blåsfunktion, en smart funktion till svåråtkomliga ställen. *Stor kapacitet, stor och stark microfilterpåse.

Nilfisk Action Plus Parquet har utgått ur sortiment då vi från hösten 2015 slutat sälja dammsugare för att helt fokusera på dammsugarpåsar och dammsugartillbehör.

Behöver du dammsugarpåsar till Nilfisk Action Plus Parquet är du välkommen till oss på Dammtussen.se!
2015-09-10 @ 10:10:47

Nilfisk Coupé Neo är dammsugaren för dig som önskar en lätt och smidig dammsugare, t ex för dig som just flyttat hemifrån eller för dig bor i lägenhet. Trots sin kompakta design, har dammsugaren en 2000 Watts motor, som säkerställer en grundlig rengöring

Nilfisk Coupé Neo har en kompakt storlek och är enkelt att använda och förvara då dammsugaren tar liten plats och denär även enkel att flytta runt. Dammsugaren har en robust design som standard, som klarar lite av varje. Nilfisk Coupé Neo är helt enkelt en liten och behändig dammsugare, som är mycket kraftfull. Den har mycket bra sugeffekt, den 2000 watts starka motorn ger ett förträffligt rengöringsresultat. Dammsugaren har HEPA-filter. Färg: Red Metallic. Sladdlängd: 5 meter.

Nilfisk Coupé Neo har utgått ur sortimentet då vi från hösten 2015 slutat sälja dammsugare för att helt fokusera på dammsugarpåsar och dammsugartillbehör.

Söker du dammsugarpåse till Nilfisk Coupé Neo? Vill du köpa dammsugarpåsar till Nilfisk Coupé Neo är du välkommen till oss på Dammtussen.se!

Du kanske har en annan modell av dammsugare från Nilfisk? Lugn, vi har dammsugarpåsar till alla Nilfisk dammsugare (klicka på länken så kommer du till en sida där du kan välja den Nilfisk-dammsugare som du har hemmam, klicka på rätt dammsugare så kommer du till rätt dammsugarpåse).

2015-09-10 @ 10:02:57
Köpa ny dammsugare


Dammsugare - vilken dammsugare ska man köpa? Ska man läsa test av dammsugare innan? Vilka funktioner är viktiga när du väljer dammsugare?

Vi får en hel del frågor kring dammsugare och hur man ska välja rätt dammsugare, så vi har sammanställt några råd och tips inför ditt köp av dammsugare:

1. Köp en dammsugare av välkänt märke, t ex en dammsugare från Electrolux, Volta, Philips, Miele, Bosch eller Nilfisk. Då vet du att det kommer finnas såväl reservdelar som dammsugarpåsar och dammsugartillbehör för din dammsugare under lång tid framöver. Köper du en lågprisdammsugare på en Outlet eller ett lågprisvaruhus finns det risk för att det blir svårt att hitta reservdelar och dammsugarpåsar i framtiden.

2. Snåla inte på din dammsugare. En dammsugare som kostar mer har ofta kraftigare motor och är effektivare, den är ofta tystare och framför allt har dyrare dammsugare ofta HEPA-filter och bättre filtrering - så din inomhusluft och din inomhusmiljö blir bättre. Så vårt råd är: undvik en billig dammsugare och investera i en bra dammsugare som håller och som gör jobbet på bästa sätt.

3. Läs tester av dammsugare och se vilken eller vilka dammsugare som är bäst i test innan du bestämmer dig för vilken dammsugare du ska välja. Så minskar risken för felköp och du kan i förväg se vilken funktioner och fördelar respektive dammsugare har.

4. När du sedan läst tester och bestämt dig för vilken dammsugare du ska köpa kan du jämföra priser på t ex Prisjakt och Pricerunner och besöka elkedjornas webbplatser för att se vad dammsugare kostar på Elgiganten, Media Markt och Siba.

Lycka med ditt val av ny dammsugare!

Vill du läsa mer inför ditt val av dammsugare?

Här hittar du ett test av dammsugare som Testfakta utfört och som presenteras i Expressen Leva&Bo. Vinnare i testet var Electrolux dammsugare Electrolux ZUOGREEN, som har såväl en bra dammupptagningsförmåga som en låg ljudnivå.

Vill du läsa mer och är beredd att betala för att få en grundlig genomgång av 73 dammsugare, så finns även Råd & Röns stora test av dammsugare från juni 2016 - klicka här för att komma till Råd & Rön test av 73 dammsugare.
2015-09-10 @ 09:52:27
Guide till din städning

Med en gedigen checklista är det lättare att få städningen effektiv.

Nu är det ju ett tag till våren tittar fram, först ska vi ju gå igenom en höst och en vinter, men några av de tips de bjuder på fungerar lika bra för din höststädning och för din vinterstädning:
1. Städa varje rum för sig och avsluta med att städa av golvet.
2. Se till att ha rätt städmaterial hemma.
3. Och glöm inte att fylla på med dammsugarpåsar!

Och för att göra städningen roligare - tänk på att:
1. Planera tillräckligt med tid och undvik att hetsa upp dig!
2. Lyssna gärna på din favoritmusik samtidigt som du städar
3. Och: att vara två gör allt roligare - och det blir klart snabbare.
2015-09-02 @ 15:51:00

Dammsugarpåsar till sommarstugan

Dammsugarpåsar till sommarstugan

Nu är sommaren här och den semestertid då många befinner sig på landet. Och på landet har vi ofta en annan - och kanske en äldre - dammsugare, som också behöver nya dammsugarpåsar eller dammsugartillbehör som nytt dammsugarmunstycke eller nytt filter för din dammsugare eller filter för köksfläkt.


Vår målsättning med Dammtussen.se är att ha dammsugarpåsar till alla dammsugare, såväl nya som gamla, så du är alltid välkommen till oss när du behöver nya påsar eller andra tillbehör fär din dammsugare!

Det finns ett par sätt att beställa dammsugarpåsar till din adress på landet:
1. Om du väljer att betala med Klarna trycker du på ”Ändra” uppe i höger i rutan som heter ”Dina uppgifter” och byter adress till din adress till sommarstugan. Det kan vara så att du blir tvungen att betala med kort istället för faktura.
2. Du kan också trycka på fliken ”Swish och PayPal” när du kommer till kassan och sedan välja att betala med Swish - då kan du fritt välja leveransadress.

En riktigt skön och dammfri sommar önskar vi på Dammtussen.se!

Plus: har du din sommarbostad utanför Sverige (i Norden) kan du också beställa via Dammtussen.se och då får du betala med Swish eller med PayPal.




2015-06-18 @ 14:43:00
Dammsugartoppen 2015

I samarbete med Dammtussen.se och Dammsugarpåsar.com har vi släppt årets topplistor kallade Dammsugartoppen 2015.

Dammsugartoppen visar vilka dammsugare och vilka dammsugarmärken som är populärast bland svenska konsumenter och baseras på försäljning januari-december 2014 + januari - mars 2015 i tre av Sveriges största webbutiker för dammsugarpåsar.

Sveriges populäraste dammsugare (varumärken) - förra årets placering inom parentes:

1. Electrolux (1)
2. Volta (2)
3. Philips (3)
4. Nilfisk (5)
5. Miele (4)
6. Siemens (6)
7. Hugin (8)
8. Bosch (7)
9. Samsung (10)
10. Husky (9)
11. Andersson (ny)
12. Melissa (11)
13. Voltage (15)
14. LG (12)
15. AEG (13)


Sveriges populäraste dammsugarmodeller (eller modellserier) - förra årets placering inom parentes:

1. Electrolux Ergospace (1)
2. Electrolux UltraOne-serien (5)
3. Electrolux Ultra Silencer (2)
4. Electrolux Ultra Silencer Green (6)
5. Electrolux Classic Silence (11)
6. Miele S 5000-5999 (ny)
7. Philips FC 9100-9199 (4)
8. Siemens Z 5.0 (13)
9. Nilfisk Coupé (12)
10. Nilfisk Power-serien (7)
11. Philips Expression (ny)
12. Siemens Z 6.0 (ny)
13. Siemens Q4 Silence Power (ny)
14. Bosch Free (ny)
15. Philips Performer (ny)


2015-06-04 @ 11:07:00
Dammsugarpåsar centraldammsugare

Nilfisk CV 20 - en populär centraldammsugare


Det är inte alla som känner till det men även många centraldammsugare har dammsugarpåsar (även om de är större än för vanliga hushållsdammsugare) och vi erbjuder påsar till alla centraldammsugare på marknaden, till exempel:
Centraldammsugare Foma 
Centraldammsugare Canvac
Centraldammsugare Allaway 
Centraldammsugare Beam 
Centraldammsugare Univac

Även Electrolux, Volta och Nilfisk har en del centraldammsugare, till exempel:
Electrolux Etage CV 721 Centraldammsugare 
Volta U3550 Centraldammsugare
Nilfisk CV 20 Centraldammsugare

Centraldammsugare är fast monterade och kopplat till ett rörsystem, vilket gör att inget av dammet kommer ut fritt i inomhusluften. Men: den kommer ut där rörsystemet slutar och även där finns en dammsugarpåse, som dock är betydligt större än vanliga dammsugarpåsar och därför inte behöver bytas så ofta.

Så letar du efter centraldammsugare-påsar, kom till oss på Dammtussen.se så har du snart dina påsar i brevlådan.

2015-01-20 @ 20:10:00
Electrolux Ultraone Mini och Electrolux Umorigin

Vi lägger hela tiden till nya dammsugarpåsar på MrDustbag.se, allt eftersom nya modeller av dammsugare tillkommer på marknaden.


Senast i raden av nya påsar är dammsugarpåsar för Electrolux Ultraone Mini och Electrolux Umorigin.

Här hittar du dammsugarpåsar till Electrolux Ultraone Mini och här hittar du dammsugarpåsar till Electrolux Umorigin.

Så letar du efter Ultraone mini dammsugarpåsar eller Umorigin dammsugarpåsar, så är du nu välkommen till oss på Dammtussen.se!
2015-01-15 @ 19:02:00
Dammsugarpåsar s-bag

Bild: från Wikimedia "under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license".

Vi får en del frågor till vår kundtjänst kring "dammsugarpåsar s bag" och "Dammsugarpåsar s-bag" - och andra liknande sökningar som "dammsugarpåsar s-bag classic long performance" och "s bag anti allergy" och s-bag är en originalpåse framtagen av Electrolux.


"S" står för standardpåse och passar enligt sidan s-bag.se alla cylinderdammsugare från Electroluxgruppen (Electrolux, AEG-Electrolux, Volta, Tornado) och även från Philips.

På Dammtussen.se har vi nu denna påse till salu för dig som vill ha originalet och de riktiga s-påsarna, så vill du köpa en dammsugarpåse s-bag hänvisar vi till denna sida på Dammtussen.se

Electrolux är det allra populäraste varumärket av dammsugare även här på Dammtussen.se, så vill du se vilka övriga dammsugarpåsar till Electrolux-dammsugare som finns att beställa hos oss är du välkommen till vår samlingssida för dammsugarpåsar till Electrolux.

Du kan även läsa mer på Electrolux webbsida om dammsugare och vitvaror och på S-bag.se






2014-12-06 @ 12:17:00
Årets julklapp 2014

Om två veckor kommer HUI att utse årets julklapp 2014 och det finns många kandidater till tomtens önskelista - allt från en kaffemaskin med kapslar till löparskor och ett eget husdjur.


Chansen att dammsugarpåsar ska bli årets julklapp känns väl däremot mindre trolig, men vi presenterar här både de julklappar vi tror har chansen att komma med på listan över årets julklappar och tre julklappstips från vår egen butik. Med motivering varför vi tror på dessa julklappar 2014.

Kandidater till årets julklapp som vi tror på:

1. Videostreamingtjänst/filmtjänst som Netflix och HBO. Billig julklapp som alla kan uppskatta och alla ha råd med!
2. Donation till välgörande ändamål. Alltid viktig och mycket aktuell med många krishärdar runt om vår jord.
3. Sportband/aktivitetsband som Fitbit och Jawbone. Fler och fler tränar och många vill följa upp sin träning på ett effektivt och underhållande sätt.
4. En selfie stick. För resan eller för vilket tillfälle som helst när något kan fotas och delas, snabbt och med bra kvalitet.
5. En resa. En weekendresa till ett intressant resmål, eller en längre resa till värmen, uppskattas av alla. Dock en dyrare present, som kan få svårt att nå förstaplatsen.

Tre julklappstips från MrDustbag.se:

1. Dammsugsmunstycke för hundhår. Perfekt julklapp för hund- och kattägare, som effektivt avlägsnar hår och ludd. Och kostar strax under 200 kronor.
2. Twinner dammsugarmunstycke. Världens bästa dammsugarmunstycke! Lägre och lättare än vanliga munstycken - så du kommer åt bättre under soffan och andra låga möbler.
3. Doftkulor med lavendeldoftVåra populära doftkulor med lavendeldoft kan hällas direkt i dammsugarpåsen eller sugas upp direkt från golvet. Sprider en behaglig lavendeldoft!

God Jul i förskott önskar vi på MrDustbag.se!
2014-11-10 @ 22:22:00
Det finns många som söker efter rabattkod och rabattkoder på nätet, t ex "rabattkod dammsugarpåsar", "rabattkod dammsugarpåsar.nu" och "rabattkod mrdustbag".

Vi brukar inte använda oss av rabattkoder så ofta på MrDustbag.se eller på MrDustbag.com eftersom vi inkluderar allt i priset - frakt, moms, allt ingår!

Men, för att låta nya kunder testa oss och få beställa dammsugarpåsar med rabattkod, så tar vi ibland fram en rabattkod för dammsugarpåsar.

Om du har en rabattkod så gör du så här:
1. Gå till förstasidan på MrDustbag.se: http://www.mrdustbag.se/
2. Välj ditt dammsugarmärke, sedan din dammsugarmodell.
3. Välj om du vill ha något tillbehör som doftstavar citron eller ett nytt motorfilter till din dammsugare (du får rabatt även på tillbehören).
4. Gå till kassan och fyll i koden i fältet för "PRESENTKORT / RABATTKOD".
5. Och du har fått 10 % på hela ditt köp av dammsugarpåsar (och eventuella tillbehör) med din rabattkod!

Välkommen som kund!
2014-10-31 @ 16:38:00
Vi har löpande fått kunder och förfrågningar och önskemål om att MrDustbag ska kunna leverera till vilket land som helst - och nu är det verklighet.

Nu har vi lanserat MrDustbag.com där vi levererar dammsugarpåsar (vacuum cleaner bags), dammsugarfilter (vacuum cleaner filters), doftprodukter (vaccum scents) och dammsugarmunstycken (vacuum cleaner nozzles).

Frakten beror på vilket land beställlningen kommer ifrån. Den är inte kostnadsfri som för leveranser inom Sverige, men den är fast och överkomlig.

Så välkommen med era beställningar av dustbags och vacuum cleaner bags!
2014-09-20 @ 09:10:00
Topplistor är ju alltid intressanta och visst du att Volta och Electrolux är Sveriges mest använda dammsugare och de dammsugare vi säljer mest dammsugarpåsar till? 

Topp 5 Volta
(populäraste Volta-dammsugarna)
1. Bolido 4500 till 4595
2. Rolfy U1010 till U1037
3. U 250 till 280
4. Gemini U 2810 till 2990
5. Mega

Topp 5 Electrolux (populäraste Electrolux-dammsugarna)
1. Ultra Silencer Z 3300 till 3399
2. Ergospace ZE 300 till 399
3. UltraOne (alla modeller)
4. UltraSilencer Green ZUSG3900 till 3999
5. Classic Silence

Efter Volta och Electrolux är Philips, Nilfisk, MieleSiemens och Hugin de dammsugare som flest köper dammsugarpåsar på nätet till.


Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på MrDustbag.se.
2014-09-15 @ 19:51:00
För att göra det enklare att hitta rätt dammsugarpåsar Electrolux har vi  samlat alla Electrolux-modeller på en sida, och från denna sida kommer du lätt till rätt påsar.

Söker du t ex dammsugarpåsar till UltraSilencer eller dammsugarpåsar till UltraOne så väljer du denna länk och kommer direkt till produktsidan.

På produktsidan hittar du inte bara rätt dammsugarpåse till Electrolux, du hittar även relevanta dammsugartillbehör som mikrofilter dammsugare och motorfilter dammsugare.

Båda dessa dammsugarfilter är av högsta kvalitet och passar alla dammsugare med mikrofilter och motorfilter, då du enkelt klipper till rätt storlek med ditt gamla motorfilter som mall.


Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på MrDustbag.se.
2014-05-20 @ 12:54:00