Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Vägglöss

Vägglöss kan bli en obehaglig överraskning för den som reser utomlands eller som på annat sätt tar hem kläder och textilier som kan ha blivit invaderade av vägglöss (till exempel om du köper begagnade möbler). Vägglöss finns överallt i världen, de kallas även för bed bugs och kan lika gärna drabba dig efter en resa till New York som en resa till Asien eller för den delen efter en tur till en loppis runt om i Sverige (att resa och handla begagnade möbler och textilier är vanliga riskfaktorer för att få med sig vägglöss hem).

Att du bor på ett finare hotell är ingen garanti för att slippa vägglöss även om risken är större på mer spartanska boenden som enklare hotell, hostel och vandrarhem.

Tecken på vägglöss
Vägglöss kan vara riktigt otrevliga och bett av vägglöss kan ge utslag på kroppen vilket också är ett av de vanligaste tecknen på att du fått in vägglöss i ditt hem – att du hittar bett på kroppen efter en natt i din säng (även om det kan ta flera dagar och till och med mer innan utslagen syns på kroppen). Utslagen du får av vägglöss är inte så annorlunda från de du kan få av myggor, men vägglöss suger gärna blod utefter dina blodådror och i klungor – så har du den typen av bett är det ett typiskt symptom på vägglöss.

Vägglöss avföring

Andra tecken på att du fått vägglöss är avföring från vägglössen, som ser ut som svarta prickar. De gömmer sig ofta i sömmar och hörn så gå noga igenom dina sängkläder och din madrass för att se om det finns spår av väglus i ditt sovrum.

Ett annat tecken på vägglöss är klåda, så även om du inte fått syn på några bett kan klåda tyda på vägglöss så syna noga de platser på kroppen där det kliar, framför allt om du nyligen varit ute på en resa.

Kan man se vägglöss med blotta ögat?
Det vanligaste är att du upptäcker bett av vägglöss innan du ser vägglössen för det är inte helt lätt att se och upptäcka vägglöss då de gömmer sid under dagen och istället är aktiva på natten, men det går att få syn på vägglöss med blotta ögat. En vägglus är cirka fem millimeter i storlek som fullvuxen, men de är endast cirka en millimeter som ägg och nymf. Vägglöss sägs likna linfrön i färg och form och de återfinns oftast i eller kring sängen.

Hur ska man då bli av med vägglöss?
Det bästa tipset är att vara försiktig när du är ute och reser så att du inte får med vägglöss hem. Vägglöss tycker inte om rum och ytor där det saknas textilier att gömma sig och där det saknas blod och näring i form av en människa nattetid, så den säkraste platsen på många boenden är badrummet. Så vårt tips är att du helt enkelt ställer dina resväskor i badrummet och inte lägger dem på golvet nära sängen. Låt kläderna ligga kvar i resväskan istället för att lägga dem i en byrå eller skåp på hotelrummet. Misstänker du att det kan finnas vägglöss på ditt rum, byt rum så snart du kan (eller byt hotell).

Var också försiktig om du är på en loppmarknad och köper möbler som har någon form av stoppning och sängar, madrasser och annat från ett sovrum där vägglöss kan gömma sig.

Vägglöss sanering - om du drabbats av vägglöss, hur kan du sanera ditt boende för att bli av med dem?
Om du behöver sanera för vägglöss rekommenderar vi att du kontaktar ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. Ju snabbare du anmäler att du misstänker att du drabbats, desto bättre förutsättningar för en lyckad sanering av vägglössen.

Vägglöss blir allt vanligare i Sverige och har du drabbats har du dessutom anmälningsplikt till din hyresvärd om du hyr ditt boende eller din lägenhet.

Några orsaker till att förekomsten av vägglöss ökar är att vi reser mer idag än tidigare och att det blivit populärt att köpa begagnade möbler. Kunskapen om vägglöss är också låg, vilket innebär att det rapporterats sent och att vägglössen därför får tid på sig att föröka sig och sprida sig till fler rum i ditt hem och därmed blir svårare att bli av med.

Finns det förebyggande åtgärder mot vägglöss?
Det gör det. Förutom att du regelbundet kan inspektera din säng och ditt hem kan du även förebygga förekomsten av vägglöss på tre sätt:
1. Vägglöss dör om du tvättar i 60 grader, så tvätta allt du haft med på resan i 60 grader innan du tar in kläderna i ditt hem igen.
2. Ställ in dina resväskor i badrummet och dammsug dem ordentligt.
3. Innan du reser kan det vara en bra idé att läsa recensioner om det hotell du ska bok på, till exempel på Booking.com eller Tripadvisor. Har tidigare gäster klagat på vägglöss – bed bugs – kan det vara ett tecken på att du bör vara försiktig eller till och med boka om till ett annat boende.

Mer om vägglöss
Antalet ägg som en vägglus lägger är beroende av hur förhållandena är, men en vägglushona lägger ett antal ägg per dag och hinner med totalt 200–500 innan den dör. Vägglöss kan leva länge utan föda och nymfer överlever minst två månader utan föda och en vuxen vägglus klarar mer än tio månader.

Storleken på en vägglus kan variera men de blir ungefär 4–5 mm, även om vägglusen kan bli upp till 10 mm lång. Vägglusen har vingar, men kan inte flyga.

Det är människans utandningsluft och kroppsvärme som drar till sig vägglöss som suger blod för att få näring och växa och fortplanta sig.

Läs mer om vägglöss och vägglöss efter resa:
Vägglöss på Wikipedia
Vägglöss hos Anticimex
Vägglöss på Metro.se
Ökad risk för vägglöss efter semestern (svd.se)

Nedan ser du även en film om vägglöss från Anticimex:

 



Detta är en bloggpost om vägglöss och hur du kan förebygga och sanera vägglöss från Dammtussen.se - en webbutik som säljer dammsugarpåsar och dammsugartillbehör (som till exempel ett nytt dammsugarmunstycke) och som samlar både yrkesmässiga råd och husmorstips om städning och hur du håller rent och fräscht i hemmet.

 
Vi samlar även bra städtips och tips och råd för hemmet, som hur du rengör microntvättar fönster och blir av med stopp i avlopp.




 

 

 

2017-09-03 @ 19:42:36
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden BcbcFS:
Kommentarer:
Fortsätt »