Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg

Ta bort getingar och getingbo med dammsugare

Getingar - vad gör man om man invaderas av getingar på sommaren? Och kan dammsugaren vara ett bra vapen i kampen mot getingar?

Ja, det kan det faktiskt! Om getingboet inte är alltför stort (t ex på våren), så kan dammsugaren vara ett riktigt effektivt verktyg för att bli av med de getingar du inte längre vill ha i din närhet på tomten eller på landstället.

Getingar

Ta bort getingbo och bli av med getingar

Gör så här för att ta bort getingbo och få bort getingar med dammsugare:

1. Spraya Radar eller annat insektsmedel i dammsugarpåsen (så getingarna inte lever kvar inne i dammsugaren efter att du dammsugit upp dem).
2. Ta på heltäckande klädsel, handskar och något över ansiktet, då getingarna inte kommer bli glada när du ge dig på dem.
3. Dammsug upp getingarna ur boet (är boet riktigt stort, vilket det framför allt kan bli under sommaren - ring ditt försäkringsbolag eller ett skadebekämpningsföretag som Anticimex!).
4. Avsluta med att spraya igen med Radar in i boet eller där getingboet precis varit. Så att eventuella getingar som överlevt inte kommer tillbaka.

Bli av med getingar under tak

Befinner sig boet t ex under taknocken kan du sätta dammsugarröret precis där getingarna brukar flyga in och ut och sedan låta röret vara där en stund.

Getingar bygger sitt bo av trä från exempelvis döda träd, som sedan tuggas med saliv till pappersmassa. Boet, som brukar hänga fritt under tak eller grenar, består av kakor av sexkantiga celler och omges vanligen av ett hölje.

Klicka här om du vill läsa mer om getingar och getingbon på Anticimex

Plus: om ditt getingbo eller de getingar du har på tomten egentligen inte utgör något problem - fundera på om du verkligen behöver ta bort dem.
Getingar äter insektslarver och pollinerar växter och gör därför ett viktigt jobb i naturen, så du kanske kan leva med dem i närheten?

Getingstick

Getingstick när du dammsuger upp getingar och getingbo?

Vad händer om du ändå får ett eller flera getingstick när du försöker dammsuga bort getingarna?

Får du en allvarlig reaktion ska du alltid söka läkarvård. Akuta symptom kan vara ökad hjärtfrekvens, yrsel, huvudvärk, svårt att svälja, svullnad i mun eller ansikte och andningssvårigheter.

Skulle du bli stucken i munnen av getingen eller får många stick samtidigt, kan reaktionen bli extra kraftig och du kan få svårt att andas. Sök då snabbt vård på vårdcentral eller sjukhus.

Läs mer om getingstick på 1177 här

Men: det är bara honor som kan stickas eftersom det är äggledaren som ombildats till en gadd. Gadden lossnar inte när en geting sticks, så den kan stickas flera gånger. 


Getingar fakta

Det finns mer än 3.000 arter av getingar i världen varav drygt 30 finns i Sverige. Det finns solitära getingar och sociala getingar.

Solitära getingar lever inte i samhällen och det finns inga arbetare, endast honor och hanor. Hos de sociala getingarna finns honor, hanar och arbetare och de lever i ettåriga samhällen.

Getingar är rovdjur och vuxna getingar lever mest av nektar från rosväxter, men äter även kött och fisk. Vuxna getingar fångar larver från insekter som de sedan matar sina egna larver med.

Naturliga fiender för getingar är vissa fåglar som bivråken, men även björn, räv och björn. De ger sig på getingboen för att komma åt getinglarver eller vaxkakan i boet.

Relaterade länkar:
Allt du vill veta om getingar i trädgården (Rikaretradgard.se)
Getingar, getingstick och getingbon (Anticimex.se)

Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »


2016-07-26 @ 10:33:56
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden MGznEV:
Kommentarer:
Fortsätt »