Meny
Dammsugarpåsar direkt hem i brevlådan från Dammtussen.se
Dammsugarpåsar direkt hem - enkelt och tryggt!

 Trygg e-handel

Klarna

 Trygg betalning

Snabb frakt

 Snabb frakt

Kundservice | Logga in

Blogg



Desinficera mobil

Hur ofta rengör du din mobiltelefon (eller andra skärmar i hushållet som surfplattor och datorskärmar)?

Det är nog inte många som gör det regelbundet eller åtminstone inte så ofta som man tänker att man borde göra det. För din mobiltelefon, om den används på ett vanligt sätt, innehåller faktiskt tusentals bakterier (varav vissa rent hälsovådliga), som du bör avlägsna med jämna mellanrum!

Dessutom bör du rengöra ditt mobilskal ännu oftare, helst varje dag.

Mobilsnusk

I Nyhetsmorgon på TV4 igjordes för några år sedan ett test på Peter och Tildes mobiler, som verkligen visade på behovet av att kontinuerligt rengöra sin mobil eller sin surfplatta, så de inte blir riktiga bakteriehärdar.



Hur mycket bakterier kan det finnas på en mobiltelefon eller en surfplatta? Forskare vid University of Oregon i USA har hittat upp till 7000 bakterier på mobiltelefoner när de testat dem för bakterier och virus. De flesta av dessa bakterier är inte farliga, men vissa av dem kan göra dig sjuk.

Hur rengör jag mobilen?

Vad kan du då göra för att bli av med bakterier och även damm och smuts från din mobiltelefon och din surfplatta (och även från dina TV-skärm och din datorskärm)? 

Det finns tre sätt att rengöra din mobil:
1. Antingen husmorsknep som vinägermix (hälften destillerat vatten och hälften vitvinsvinäger) eller destillerat vatten och isopropanol med en bra mikrofiberduk, som inte repar skärmen. 
2. Sen kan du som Marie-Louise Danielsson-Tham visar i videoklippet från TV4 ta en bomullstuss med lite vatten och diskmedel och försiktigt torka av din mobil, men undvik att få för mycket vatten på tussen så din mobil kan fuktskadas.
3. En annan möjlighet är att rengöra din mobil regelbundet med en bra mikrofibertrasa och ett effektivt rengöringssprej, som du dessutom kan ta med dig i väskan när du ska ut eller till jobbet och som effektivt dödar bakterier och även tar bort smuts och fingeravtryck från din skärm. Fördelen med ett sprej och en bra trasas är att det är lätt att ha med sig, så att du regelbundet rengör dina skärmar.

Oavsett vilken metod du väljer hoppas vi du hittar ett effektivtsätt att rengöra din mobil, men även din surfplatta, din datorskärm och din TV-skärm.

Men tänk på att innan rengöring påbörjas ska du stänga av mobilen och undvik att ladda den när du är i färd med din rengöring. Var extra försiktig runt öppningar så ingen fukt kommer in i mobilen, det gäller oavsett vilken vätska du använder dig av.

Spreja på trasan inte på skärmen

Men oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att aldrig spreja direkt på en skärm, vare sig på en mobil, en surfplatta, en datorskärm eller skärmen på din TV. Du ska alltid fukta din mikrofibertrasa och sedan försiktigt torka av skärmen, aldrig spruta vätska direkt på en känslig skärm för då kan fuktskador uppstå och det du tänkt rengöra sluta att fungera. Du ska också undvika starka medel som fönsterputs och att torka med papper, som kan repa din skärm och lämna ludd och pappersrester där du inte vill ha det.

Hur ofta bör man rengöra sin mobiltelefon för att den inte ska bli en sanitär olägenhet?

Enligt vissa är svaret: minst en gång i veckan, framför allt nu under pandemin men även under perioder som januari och februari när säsongsinfluensan och vinterkräksjukan sprids genom t ex dålig handhygien (och många sitter ju numer med sin mobiltelefon även på toaletten).

Du kan läsa mer om virus och bakterier som kan finnas på din mobil här (Svenska Dagbladet).



Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat »

Relaterade länkar:
Vill du städa din köksfläkt kan du läsa mer här - så gör du ren din köksfläkt
Vill du bli av med stopp i avloppet kan du läsa mer här - stopp i avlopp
Vill du rengöra en bränd kastrull eller gryta kan du läsa mer här -
så gör du rent brända kastruller
Vill du putsa fönster ett både effektivt och miljövänligt sätt läser du mer här - putsa fönster
Vill du rengöra din lägenhet eller ditt hus inför flytt eller inför visning - flyttstädning
Vill du prova bra husmorsknep med ättika - så gör du rent med ättika
2016-06-15 @ 09:51:07
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden ktrCQH:
Kommentarer:
Fortsätt »